ΗΠΑ: Αξιολογήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καίνε» το Ισραήλ και πιέζουν τις πωλήσεις όπλων
Ορισμένοι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι δεν βρίσκουν «αξιόπιστες ή πιστευτές» τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που του προμηθεύουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέτασε το Reuters κατ’ αποκλειστικότητα.
Άλλοι αξιωματούχοι διατηρούν την υποστήριξη της εκπροσώπησης του Ισραήλ. Μια κοινή εισήγηση από τέσσερα γραφεία -Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εργασία- Πληθυσμός, Πρόσφυγες και Μετανάστευση- Παγκόσμια Ποινική Δικαιοσύνη και Διεθνείς Οργανωτικές Υποθέσεις- εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τη μη συμμόρφωση» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε περίπτωση δίωξης του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.
Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η σύσταση θα ήταν δεσμευτική. Σύμφωνα με ένα Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας (NSM) που εκδόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, ο Μπλίνκεν πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο έως τις 8 Μαΐου για το αν θεωρεί αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι η χρήση των αμερικανικών όπλων δεν παραβιάζει το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία τις προσεχείς ημέρες για να προσπαθήσει να θέσει ένα τέλος στον πόλεμο.
Το ίδιο το υπόμνημα δείχνει τις διαιρέσεις εντός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
Μέχρι τις 24 Μαρτίου, τουλάχιστον επτά γραφεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν στείλει τις συνεισφορές τους σε ένα αρχικό «υπόμνημα επιλογών» προς τον Μπλίνκεν. Μέρη του υπομνήματος, το οποίο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ήταν απόρρητα. Οι υποβολές στο υπόμνημα παρέχουν την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα εικόνα των διαιρέσεων στο εσωτερικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το αν το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα.
«Ορισμένες συνιστώσες του τμήματος τάχθηκαν υπέρ της αποδοχής των διαβεβαιώσεων του Ισραήλ, άλλες υπέρ της απόρριψής τους και άλλες δεν πήραν θέση», λέει Αμερικανός αξιωματούχος. Η αξιολόγηση από τα τέσσερα γραφεία αναφέρει ότι οι διαβεβαιώσεις του Ισραήλ δεν ήταν «ούτε αξιόπιστες ούτε πιστευτές». Παραθέτει οκτώ παραδείγματα ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών που, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, εγείρουν «σοβαρά ερωτήματα» για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Αυτά περιλαμβάνουν επανειλημμένα χτυπήματα σε προστατευόμενες τοποθεσίες και μη στρατιωτικές υποδομές, «ασυνείδητα υψηλά επίπεδα βλάβης αμάχων προς στρατιωτικό όφελος», τη λήψη ελάχιστων μέτρων για τη διερεύνηση των παραβιάσεων ή την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για σημαντικές βλάβες σε αμάχους και «τη δολοφονία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφων με πρωτοφανή ρυθμό».
Η αξιολόγηση του State Department «καίει» το Ισραήλ, αλλά η αναστολή πωλήσεων όπλων «θα το καθιστούσε στόχο»
Η αξιολόγηση από τα τέσσερα γραφεία αναφέρει επίσης 11 περιπτώσεις ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών που οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «περιορίζουν αυθαίρετα την ανθρωπιστική βοήθεια», συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης ολόκληρων φορτηγών με βοήθεια λόγω ενός και μόνο αντικειμένου «διπλής χρήσης», «τεχνητών» περιορισμών στις επιθεωρήσεις καθώς και επανειλημμένων επιθέσεων σε ανθρωπιστικούς χώρους που δεν θα έπρεπε να χτυπηθούν.
Μια άλλη υποβολή στο υπόμνημα που εξέτασε το Reuters, από το Γραφείο Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων, το οποίο ασχολείται με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και τις μεταφορές όπλων, προειδοποιεί τον Μπλίνκεν ότι η αναστολή των αμερικανικών όπλων θα περιόριζε την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές εκτός του εναέριου χώρου του και θα απαιτούσε από την Ουάσινγκτον να επανεκτιμήσει «όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές πωλήσεις σε άλλες χώρες της περιοχής».
Οποιαδήποτε αναστολή των αμερικανικών πωλήσεων όπλων θα προσκαλούσε «προκλήσεις» από το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με αυτό, αναφέρει το Γραφείο στην εισήγησή του, καταδεικνύοντας την πίεση και την αντιπαράθεση στο εσωτερικό του υπουργείου, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο.
Η εισήγηση δεν ασχολείται άμεσα με τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ.