ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με κρίση «τύπου Λιζ Τρας»

Δημοσιεύτηκε στις 26/03/2024 18:22

ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με κρίση «τύπου Λιζ Τρας»

Αντιμέτωπες με ένα σοκ στην αγορά «τύπου Λιζ Τρας» (της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας), βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το αυξανόμενο ομοσπονδιακό χρέος της χώρας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοσιονομικής επιτήρησης του Κογκρέσου.

Ο Φίλιπ Σουάγκελ, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, είπε ότι η αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση των ΗΠΑ έχει μπει σε μια «άνευ προηγουμένου» τροχιά, διακινδυνεύοντας μια κρίση του είδους που πυροδότησε την πορεία της λίρας και την κατάρρευση της κυβέρνησης της Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022.

«Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι αυτός που αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο με την πρώην πρωθυπουργό Τρας, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να αναλάβουν δράση και μετά υπάρχει μια αντίδραση της αγοράς σε αυτή την ενέργεια», δήλωσε ο Σουάγκελ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Οι ΗΠΑ «δεν είναι ακόμη σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε, αλλά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος πληρωμής των πιστωτών τους σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2026, οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να πληγούν.

Εκτίναξη του χρέους

Σύμφωνα με το CBO, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ ανερχόταν σε 26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 97 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο τέλος του περασμένου έτους.

Εκτοξεύτηκε μετά τις σαρωτικές φορολογικές περικοπές από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2017 και τις τεράστιες δαπάνες τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ανανεώσει τις φορολογικές περικοπές, που λήγουν το επόμενο έτος, εάν νικήσει τον Τζο Μπάιντεν στις φετινές προεδρικές εκλογές.

Η Τρας παραιτήθηκε μετά από μόλις 45 ημέρες ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού το σχέδιό της να πληρώσει για βαθιές φορολογικές περικοπές με περισσότερο χρέος απέτυχε, οδηγώντας το κόστος δανεισμού της χώρας πολύ υψηλότερα.

Οι παρατηρήσεις του Σουάγκελ στους FT ήρθαν μια ημέρα αφότου η ανεξάρτητη εποπτική αρχή εξέδωσε νέες μακροπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα επίπεδα χρέους θα αυξηθούν στο 166% του ΑΕΠ το 2054.

Ο Fitch αφαίρεσε τις ΗΠΑ από την τριπλή αξιολόγηση Α πέρυσι, επικαλούμενος ανησυχίες για «υψηλό και αυξανόμενο βάρος χρέους της γενικής κυβέρνησης». Ο Moody’s εξακολουθεί να βαθμολογεί με τριπλό Α τις ΗΠΑ, αλλά δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι άλλαξε την προοπτική του από σταθερή σε αρνητική.

Οι προειδοποιήσεις από τον επικεφαλής του CBO έρχονται εν μέσω φόβων μεταξύ των οικονομολόγων ότι χρόνια δημοσιονομικής σπατάλης τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Προειδοποιήσεις

«Θα έπρεπε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα ελλείμματα ουσιαστικά εν μέρει επειδή υπάρχουν μεγάλες δημογραφικές προκλήσεις που έρχονται», δήλωσε η Kimberly Clausing, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank του Ινστιτούτου Peterson.

«Κανένας [υποψήφιος πρόεδρος] δεν μιλάει για δημοσιονομική ορθότητα και ένας από αυτούς στην πραγματικότητα μιλά για παράταση των φορολογικών περικοπών», σχολίασε από την πλευρά του ο David Page, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Axa Investment Managers.

Οι προβλέψεις του CBO δείχνουν ότι τα ελλείμματα κυμαίνονται σε περίπου 6% τα επόμενα 10 χρόνια – και βασίζονται στην προγραμματισμένη λήξη των φορολογικών περικοπών Τραμπ το 2025.

Ο Σουάγκελ, ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αναγνώρισε ότι το επόμενο έτος θα είναι σημαντικό «για τη δημοσιονομική πολιτική ειδικότερα», δεδομένης της συζήτησης για την επέκταση των φορολογικών περικοπών και των επιδοτήσεων υγειονομικής περίθαλψης της εποχής Ομπάμα που επίσης πρόκειται να λήξουν.

Οι προβλέψεις του CBO που εκδόθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι τα επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ ξεπέρασαν το υψηλό τους 116% του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου το 2029 – μια τροχιά που ο Σουάγκελ περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου».

«Το χρέος που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη γενιά των ανθρώπων που πολέμησαν τον πόλεμο», είπε ο Σουάγκελ. «Τα δημοσιονομικά βάρη που δημιουργούνται σήμερα δεν είναι αυτά που πρόκειται να επωμιστεί η σημερινή γενιά».

Πηγή: ΟΤ

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook