Ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα και σεξουαλικές επιθέσεις σε ακτιβίστριες στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας
Να διαψεύσει τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ως όρο για την αποφυλάκισή της, έθεσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας από την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Λουζάιν αλ Χάτλουλ.
Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Λουζάιν αλ Χάτλουλ αρνήθηκε να ανταλλάξει την αποφυλάκισή της με τη διάψευση των αναφορών ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής της, δήλωσε την Τρίτη η οικογένειά της.
Συνελήφθη πριν ένα χρόνο
Η Χάτλουλ συνελήφθη πριν ένα χρόνο μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες, οι οποίες μάχονταν για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση αυτοκινήτου και για το τέλος του καθεστώτος κηδεμονίας, βάσει του οποίου χρειάζονται την άδεια άνδρα συγγενή τους για πάρα πολλές δραστηριότητές τους. Κρατικά μέσα ενημέρωσης τις αποκάλεσαν τότε προδότριες.
Η ακτιβίστρια Λουζάιν αλ Χάτλουλ (Reuters)
Ορισμένες από τις γυναίκες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα φέτος για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για το έργο τους στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις επαφές τους με ξένους δημοσιογράφος και διπλωμάτες, αλλά εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμία απόφαση.
Διεθνείς επικρίσεις
Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις με έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες και από το αμερικανικό Κογκρέσο, σε συνέχεια της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις από τις γυναίκες ακτιβίστριες, ανάμεσά τους και η Χάτλουλ, κρατήθηκαν σε κελιά απομόνωσης για μήνες και υπέστησαν βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα και σεξουαλικές επιθέσεις.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέψευσαν τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων και υποστήριξαν ότι οι συλλήψεις έγιναν με βάση τις υποψίες ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και ότι προσφέρεται στήριξη σε εχθρικούς παράγοντες στο εξωτερικό.
Περιέγραψαν την κακοποίησή τους
Η υπηρεσία επικοινωνίας της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τη δήλωση της οικογένειας της Χάτλουλ για την πρόταση αποφυλάκισής της.
Τον Μάρτιο, η ίδια η Χάτλουλ και ορισμένες από τις άλλες γυναίκες, περιέγραψαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του δικαστηρίου την κακοποίηση που υπέστησαν, όπως είχαν αναφέρει τότε πηγές με γνώση του θέματος.
Τα αδέρφια της Χάτλουλ καταγγέλλουν ότι ο Σαούντ αλ Κατάνι, ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εμπλέκεται και στη δολοφονία Κασόγκι, ήταν παρόν στα βασανιστήρια της Χάτλουλ και απείλησε να τη βιάσει και να την σκοτώσει.
Ο σαουδάραβας κρατικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το γραφείο του διερεύνησε τις καταγγελίες και κατέληξε πως ήταν ψευδείς.
Ηθελαν και να την κινηματογραφήσουν
Η 30χρονη Χάτλουλ αρχικά συμφώνησε να υπογράψει έγγραφο στο οποίο θα διέψευδε ότι υπέστη βασανιστήρια και παρενοχλήσεις, τόνισε με tweet ο αδερφός της, Ουαλίντ. Η οικογένεια παρέμενε σιωπηρή μέχρι προσφάτως με την ελπίδα ότι η υπόθεση μπορεί να λυθεί ιδιωτικά.
Αλλά ο Ουάλιντ τόνισε ότι η κρατική ασφάλεια έθεσε όρο στη συμφωνία αποφυλάκισής της, η διάψευση των βασανιστηρίων από την 30χρονη ακτιβίστρια να κινηματογραφηθεί.
Η οικογένειά της ανέφερε ότι η Χάτλουλ αρνήθηκε αυτήν την προσφορά.
Μερικές από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ακτιβίστριες απορρέουν από τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, και επιφέρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ