Η υπόθεση Μπελέρη και η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας – Τι λένε ξένοι διπλωμάτες
Με την αγόρευση του εισαγγελέα συνεχίστηκε στην Τρίτη η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη στο ειδικό δικαστήριο αρμόδιο για αδικήματα διαφθοράς (SPAK) στα Τίρανα. Με την εισαγγελία να κρίνει ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, και να προτείνει ποινή δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 28 Φεβρουαρίου με την αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης ενώ θα οριστεί και η ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης. Με την πλευρά του Φρέντι Μπελέρη να δηλώνει τουλάχιστον απαισιόδοξη για τις εξελίξεις, αφού βλέπουν μία στημένη δίκη με τις προαποφασισμένο τέλος.
Η πρωτόδικη απόφαση πάντως δεν θα σημάνει και το τέλος της προσάθειας παγίδευσης του Μπελέρη που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στη Χειμάρρα, με τη σύλληψη του. Μία σύλληψη με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος που εξελίχθηκε σε μία προσπάθεια καθαίρεσης του, όπως λέει η πλευρά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Και αναδεικνύεται σε ένα διπλωμαιτκό μπρα ντε φερ διαρκείας Ελλάδας – Αλβανίας.
Το αίτημα να ορκιστεί
Το Εφετείο Τιράνων έχει ήδη απορρίψει από την 1η Φεβρουαρίου το αίτημα του Μπελέρη να λάβει άδεια προκειμένου να ορκιστεί, ενώ όπως όλα δείχνουν η δικαστική παρωδία θα συνεχιστεί και στο εφετείο με στόχο την τελεσίδικη καταδίκη του, ανοίγοντας το δρόμο για την καθαίρεση του.
Αναμονή μέχρι την τελεσίδικη απόφση
Εφόσον ο Μπελέρης καταδικαστεί τελεσίδικα, κάτι που ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα γίνει άμεσα, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν νέες εκλογές.
Και τελικά θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα να προχωρήσει σε αυτό που η πλευρά Μπελέρη περιγράφει ως προδιαγεγραμμένο στόχο, να τοποθετήσει έναν ελεγχόμενο δήμαρχο στη Χειμάρρα, αφού ο Μπελέρης δεν θα έχει το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Η υπόθεση Μπελέρη και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει συνδέσει την υπόθεση Μπελέρη με την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η υπόθεση και η εξέλιξη της συνδέεται αφορά το κράτος δικαίου στη χώρα. Έχει προειδοποιήσει δε ότι αν δεν εξασφαλιστεί μία δίκαιη δίκη στον Μπελέρη, σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και στο δικαίωμα του να ορκιστεί, τότε θα μπλοκάρει όποτε θεωρήσει σκόπιμο την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ.
Αντιδράσεις από κράτη – μέλη της ΕΕ
Ωστόσο η στάση της Ελλάδας δεν δείχνει να βρίσκει συμπαράσταση στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Μάλλον το αντίθετο. Είναι ενδεικτικό ότι πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην Αθήνα σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει την υπόθεση Μπελέρη, ως «διμερές ζήτημα». Ορισμένοι δε σχολιάζουν ότι η Αθήνα δεν έχει συμπαραστάτες σε αυτό, αφήνοντας να διαφανεί και μία δυσαρέσκεια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την απειλή του ελληνικού βέτο.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα σε αυτή την υπόθεση είναι μόνη της και οι μόνοι συμπαραστάτες της είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ίσως η Βουλγαρία.
Η Αθήνα από την πλευρά της έχει προαναγγείλει ότι θα επιμείνει στην πολιτική της απέναντι στην Αλβανία σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη μέχρι τέλους και στο πλαίσιο της ΕΕ, με την αγόρευση της πλευράς της Εισαγγελίας να βρίσκει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη. Την ίδια στιγμή οι κινήσεις της Αθήνας και κυρίως οι δημόσιες τοποθετήσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.