Η Τουρκία ζητά τα ρέστα από τη Γαλλία για τη Λιβύη – Ρωσική παρέμβαση για αποκλιμάκωση
Η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «παίζει επικίνδυνο παιγνίδι» στη Λιβύη στηρίζοντας τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, επιστρέφοντας τη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει την προηγουμένη ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έναντι της Άγκυρας.
«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι αυτή που παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.
Χθες, Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία «παίζει επικίνδυνο παιγνίδι» στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Η Γαλλία, αν και δημοσίως το αρνείται, κατηγορείται επίσης από την Άγκυρα και μερικούς αναλυτές ότι τον στηρίζει.
«Ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ…»
«Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, θα θυμόταν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη οφείλονται στις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ που υποστηρίζει» αναφέρει ο Ακσόι σε ανακοίνωσή του.
«Παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της», υποστήριξε επίσης ο τούρκος εκπρόσωπος.
Το τηλεφώνημα Λαβρόφ σε Τουρκία και Αίγυπτο
Την ίδια στιγμή, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, στις τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους, συμφώνησαν ότι μία στρατιωτική λύση της διένεξης στην Λιβύη δεν έχει προοπτική.
«Μεταξύ των τηλεφωνικών μου επαφών τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Και ο ένας και ο άλλος τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της προσέγγισης που λέει ότι πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών και να αναζητήσουμε συμφωνίες αποδεκτές για όλες τις πλευρές» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ξεκινάει από το ότι η απόφαση για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους τους Λίβυους, λαμβάνοντας υπόψιν τις τρεις περιφέρειες της χώρας , ενώ οι έξωθεν παράγοντες «πρέπει να κάνουν το παν ώστε να βοηθήσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις» για έναν τέτοιο διάλογο.
«Η κατάσταση, από τη στιγμή που τα εσωτερικά προβλήματα της Λιβύης και οι προοπτικές διευθέτησης καθορίζονται από το ποιος θα κατακτήσει περισσότερα εδάφη και ποιος θα θεωρείται ότι βρίσκεται σε θέση υπεροχής για την διεξαγωγή συνομιλιών, θυμίζει εκκρεμές» είπε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία και η στρατιωτική υπεροχή καθ’ όλη τη διάρκεια της διένεξης περνούσε αρκετές φορές από την μία στην άλλη αντιμαχόμενη πλευρά.
«Δεν βλέπω οποιαδήποτε άλλη λύση, εκτός από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επίλυση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων στη βάση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στην κατεύθυνση εκείνων των προσεγγίσεων που έχουν διατυπωθεί στην διακήρυξη της διάσκεψης του Βερολίνου» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ