Η Τουρκία… παίζει σε πολλά ταμπλό: Η εμπλοκή στη Λιβύη και οι γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο
Δεν θα διστάσει να «παίξει μπάλα» σε πολλά γήπεδα και αυτό το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν.
Ο λόγος για την Τουρκία, που δείχνει να μην ξεχνάει το δόγμα των 2,5 πολέμων και δηλώνει έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη, μετά και την αποδοχή της πρότασης από την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ ταυτόχρονα τραβάει επικίνδυνα το σκοινί στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της στην εν λόγω περιοχή. Αντιθέτως σκοπεύει να βάλει… μπρος, με τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει νέες παράνομες γεωτρήσεις ακόμα και ανοιχτά της Κρήτης.
Δεν έχει περάσει, δε, πολύς καιρός από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η οποία ήρθε παρά τις -κούφιες- απειλές των ΗΠΑ περί καταστροφής της τουρκικής οικονομίας, ενώ ούτε τότε έδειχνε να ξεχνάει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά, τη στιγμή που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως… άσο στο μανίκι για να απειλήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κινήσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι, με Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως ο σχεδιασμός του τούρκου προέδρου γίνεται με βάση τις μεγάλες επετείους – ορόσημα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 2023, δηλαδή τα 100 χρόνια από τη διαμόρφωση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Αυτό διότι ο «Σουλτάνος» δεν έχει κρύψει ποτέ τη φιλοδοξία του να αφήσει ένα «αποτύπωμα» στην τουρκική ιστορία που θα ξεπερνάει κατά πολύ την μακρόχρονη πολιτική παρουσία του και θα φτάνει να ορίζει μια νέα εποχή στην τουρκική ιστορία.
Με λίγα λόγια ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ως απώτερο στόχο να «αντικαταστήσει» τον Κεμάλ στη συνείδηση των Τούρκων.
Εμπλοκή στη Λιβύη
Ήταν 10 Δεκεμβρίου όταν ο τούρκος πρόεδρος αγνοώντας επιδεικτικά τη διεθνή κατακραυγή και τα σαφέστατα μηνύματα της ΕΕ, δήλωνε έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.
«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία» είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν.
Η εν λόγω πρόταση έμενε… στα χαρτιά έως ότου δύο μέρες μετά ο στρατάρχης Χαφτάρ έδωσε το «σάλπισμα» για την τελική εφόρμηση με στόχο την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.
Οι εξελίξεις αυτές έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης και το να στραφεί στη βοήθεια της Τουρκίας έμοιαζε αναπόφευκτο.
Αυτό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης όταν, σύμφωνα με το Αl Jazeera, η κυβέρνηση της Τρίπολης «αποδέχτηκε την προσφορά της Τουρκίας για στρατιωτική υποστήριξη».
Η απάντηση της Τουρκίας σε αυτή την… πρόσκληση, η οποία ωστόσο περιλαμβάνει πολλές ακόμα χώρες – συμμάχους, δεν έχει γίνει γνωστή, όμως μοιάζει απίθανο να κάνει τώρα πίσω.
Και παρουσία στην αν. Μεσόγειο
Παράλληλα, ενώ… η Άγκυρα εξετάζει τις προοπτικές εμπλοκής στη Λιβύη, δεν ξεχνάει τους… γείτονές της.
Αφού λοιπόν, στην ίδια συνέντευξη που έκανε λόγο για στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη, εξήγγειλε έρευνες ανοιχτά της Κρήτης.
«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη.
Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία» είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.
Δεν έφτανε όμως μόνο η διαβεβαίωση του τούρκου προέδρου και ακολούθησε και τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει από «τις εργασίες» της στην ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, σε ομιλία του σε πάνελ στο Μπατμαν Τουρκίας με θέμα «Η ενεργειακή μας πολιτική και το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου» τόνισε πως «στόχος μας είναι ανεξάρτητη ενέργεια και ισχυρή Τουρκία».
«Τις εργασίες του προγράμματος αυτού τις θεωρούμε ως εκ των ων ουκ άνευ του μέλλοντος της χώρας μας. Οι εργασίες μας που αρχίσαμε με εθνικά ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα συνεχίζονται με τέσσερα πλοία. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό τον «αγώνα» μας στην Λιβύη και σε άλλες χώρες.
Τα γεωτρύπανα μας Φατίχ και Γιαβούζ συνεχίζουν εργασίες γεωτρήσεων στα 4 χιλιάδες μέτρα. Τα πλοία μας Μπαρμπαρος και Ορούτς κάνουν ακτινογραφίες στη θάλασσα. Από τεχνικής άποψης έχουμε τα καλύτερα πλοία. Με το νέο πλοίο οι εργασίες μας συνεχίζονται στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα» υπογράμμισε.
Ο τούρκος υπουργός είπε, δε, ότι «στην Μεσόγειο δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε και θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα των ομογενών μας που ζουν στην Κύπρο» και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε 5 νέες γεωτρήσεις.
«Με τη Λιβύη κάναμε μια συμφωνία ζωτικής σημασίας. Η συμφωνία για τις αρμοδιότητες έρευνας πετρελαίου στη θάλασσα πέρασε από το τουρκικό κοινοβούλιο. Χαλάσαμε τα σχέδιά τους. Χωρίς την έγκρισή μας κανείς δεν θα μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή. Με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν είμαστε επισκέπτες στην Μεσόγειο, είμαστε νοικοκυραίοι» υποστήριξε.