H Super Tuesday, ο… περίπατος Τραμπ – Μπάιντεν και το διακύβευμα των εκλογών

Δημοσιεύτηκε στις 06/03/2024 12:08

H Super Tuesday, ο… περίπατος Τραμπ – Μπάιντεν και το διακύβευμα των εκλογών

Στις κάλπες προσήλθαν οι πολίτες 15 Πολιτειών και της αμερικανικής Σαμόα προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές προκριματικές εκλογές, στο πλαίσιο της αμερικανικής παράδοσης της «Σούπερ Τρίτης». Όλα δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους για τον προεδρικό θώκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, αν και ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να σαρώνει σε 12 από τις 15 πολιτείες και την Νίκι Χέιλι να νικά στο Βερμόντ. Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει κερδίσει στις 14 από τις 15 πολιτείες, ενώ έχασε την Σαμόα από άγνωστο αντίπαλο.

Τα πυρά μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν

Μετά από μια επιβλητική εμφάνιση σε 15 πολιτείες, όπου πάνω από το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων ήταν διαθέσιμο προς διεκδίκηση τη Σούπερ Τρίτη, από τους δύο διεκδικητές,  ο Τραμπ κατάφερε να εξασφαλίσει το τρίτο κατά σειρά προεδρικό του χρίσμα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια σειρά από δικαστήρια.

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν έστρεψαν την προσοχή τους ο ένας στον άλλον καθώς τα αποτελέσματα γίνονταν σαφή. Σε μια νικητήρια ομιλία που εκφώνησε στην έπαυλή του Mar-A-Lago στη Φλόριντα, ο Τραμπ επικεντρώθηκε στη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν και τον αποκάλεσε τον «χειρότερο πρόεδρο» στην ιστορία.

«Οι πόλεις μας κατακλύζονται από εγκλήματα μεταναστών», είπε, αν και τα στοιχεία για την εγκληματικότητα δεν υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε και πάλι τον Τραμπ ως απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

«Τα αποψινά αποτελέσματα αφήνουν τον αμερικανικό λαό με μια ξεκάθαρη επιλογή: Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα επιτρέψουμε στον Ντόναλντ Τραμπ να μας σύρει προς τα πίσω στο χάος, τη διαίρεση και το σκοτάδι που καθόρισαν τη θητεία του στην εξουσία;». δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο νικητής του χρίσματος στους Ρεπουμπλικάνους πρέπει να έχει 1.219 αντιπροσώπους

Πόσοι εκπρόσωποι είναι υποψήφιοι

Κατά την διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων, 874 από τους 2.429 αντιπροσώπους είναι υποψήφιοι, ενώ ο νικητής θα χρειαστεί τελικά 1.215 αντιπροσώπους προκειμένου να κερδίσει το χρίσμα.

Από την άλλη, στις εκλογές των Δημοκρατικών, 1.421 αντιπρόσωποι, εκπροσωπούν το ένα τρίτο των αντιπροσώπων. Ο Μπάιντεν χρειάζεται 1.969 αντιπροσώπους για να κερδίσει την υποψηφιότητα.

Ο Τραμπ έχει ήδη κερδίσει 244 αντιπροσώπους από τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει ήδη, σύμφωνα με το Associated Press, επομένως χρειάζεται περίπου 1.000 περισσότερους για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Από την άλλη, η Νίκι Χέιλι έχει εξασφαλίσει ως σήμερα 43 εκλέκτορες, έναντι 273 που ήδη έχει για το χρίσμα του κόμματος ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι πιθανότητες να δούμε κάποια εντυπωσιακή ανατροπή είναι πραγματικά λίγες.

Τα αποτελέσματα της Super Tuesday

Σύμφωνα με το CNN, τα αποτελέσματα της Super Tuesday έχουν ως εξής:

Μπάιντεν: Κέρδισε στις Δημοκρατικές προκριματικές εκλογές την Αϊόβα, Βερμόντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Μασαχουσέτη, Τέξας, Αρκάνσας, Αλαμπάμα, Κολοράντο, Μινεσότα, Γιούτα και Καλιφόρνια.

Τραμπ: Έχει κερδίσει στις Ρεπουμπλικανικές προκριματικές εκλογές, τη Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Τέξας, Αρκάνσας, Αλαμπάμα, Κολοράντο, Μινεσότα, Μασαχουσέτη και Καλιφόρνια

Χέιλι: Κέρδισε το Βερμόντ

Τι θα αποφασίσει η Νίκι Χέιλι

Μετά και από την σημερινή ήττα, η Νίκι Χέιλι θα πρέπει να πάρει μία απόφαση σχετικά με το αν θα συνεχίσει τον αγώνα ή αν θα ανακοινώσει την απόσυρση της. Τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης της έδωσαν καθαρή νίκη στο Βερμοντ, όμως στις υπόλοιπες πολιτείες έχασε.

Ακόμη και σε μια πολιτεία όπως η Βιρτζίνια, όπου η Χέιλι διέθετε ισχυρή υποστήριξη από ανεξάρτητους, μετριοπαθείς, απόφοιτους κολεγίου και νέους ψηφοφόρους, ο Τραμπ ήταν σε πορεία να την νικήσει με περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα νέα ήταν χειρότερα για την ίδια στη Βόρεια Καρολίνα, όπου πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Ο Τραμπ νίκησε τη Χέιλι μεταξύ των βασικών τμημάτων της: των ανεξάρτητων (54%-40%) και των ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση (56%-41%).

Το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Μετά το ορόσημο της Super Tuesday, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο έχουν πλέον κριθεί. Από την μία πλευρά, έχουμε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που έρχεται να ανατρέψει τον Μπάιντεν επαναλαμβάνοντας τον αγώνα που είχε χάσει το 2020.

Το βασικό επιχείρημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν συνοψίζεται στην φράση: «Ψηφίστε με διότι δεν είμαι ο Ντόναλντ Τραμπ». Όμως τα πράγματα πλέον δεν είναι τα ίδια με το 2020, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος πλέον έχει δοκιμαστεί και αναμένεται να πληρώσει πολύ ακριβά την στήριξη στο Ισραήλ. Ένα ακόμα αρνητικό είναι η ηλικία του, πράγμα το οποίο αναδεικνύεται ως ανησυχία και στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Πρόσφατα κατέληξε στο συμπέρασμα, έπειτα από έρευνα που διενήργησε και η οποία δημοσιεύθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι τα τρία τέταρτα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι ο Τραμπ είναι το φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του.

Από την άλλη, το βασικό επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα του Μπάιντεν προς το καλύτερο. Μία από τις αδυναμίες του είναι ο καταιγισμός των δικών που εκκρεμούν εναντίον του. Επίσης, τόσο οι χώρες του ΝΑΤΟ, όσο και οι χώρες της Ευρώπης δεν επιθυμούν ο Τραμπ να αναλάβει εκ νέου την προεδρία.

Η προεκλογική εκστρατεία «δεν θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα» του Δημοκρατικού προέδρου, το οποίο εξάλλου μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτο, προέβλεψε ο Ουίλιαμ Γκάλστον ειδικός στο ινστιτούτο Brookings. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν «να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψήφιων, των οποίων ήδη γνωρίζουν τα πεπραγμένα και το στυλ διακυβέρνησης», καθώς τους έχουν ήδη δει εν δράσει, πρόσθεσε.

Ευρώπη και ΝΑΤΟ ανησυχούν όσο βλέπουν την άνοδο του Τραμπ

Πώς θα κινηθούν οι νέοι ψηφοφόροι

Οι νέοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν πρώτη φορά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εκλογή Μπάιντεν το 2020. Και αυτοί εκτιμούν ότι η διαφύλαξη «της δημοκρατίας είναι σημαντικό μήνυμα, αλλά όχι αρκετό», παραδέχεται ο Αμπού Αμάρα, καλώντας τους Δημοκρατικούς να «ασχοληθούν σοβαρά» με αυτούς τους ψηφοφόρους. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι εκλογές, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, θα κριθούν από μερικές ψήφους στις πιο αμφίρροπες πολιτείες.

Την ώρα που ο Μπάιντεν θα μεταφέρει σε εθνικό επίπεδο το μήνυμά του για τη δημοκρατία, η προεκλογική του ομάδα θα στοχεύει σε τοπικό επίπεδο σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων με πιο συγκεκριμένα μηνύματα: το δικαίωμα στην άμβλωση, τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους, τα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους, τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών…

Παράλληλα ο Δημοκρατικός θα βασιστεί στη συμβολή της Χάρις, του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή και άλλων στελεχών του κόμματος στις πιο στρατηγικής σημασίας πολιτείες, όπως η Γκρέτσεν Ουίτμερ κυβερνήτρια του Μίσιγκαν ή ο γερουσιαστής της Τζόρτζια Ράφαε Ουόρνοκ.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook