Η «προδοσία» Μερτς και το αίτημα των Γερμανών για ειρήνη

Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2025 19:30

Η «προδοσία» Μερτς και το αίτημα των Γερμανών για ειρήνη

Αν και δεν έχουν σχηματίσει ακόμα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), δώσανε τα χέρια για τη χαλάρωση «φρένου χρέους» για να γεμίσει το γερμανικό οπλοστάσιο και για τη δημιουργία ειδικού ταμείου 500 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή τη συμφωνία ο γερμανικός λαός δεν τη βλέπει με καλό μάτι.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες με επικεφαλής τον υποψήφιο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς χάνουν έδαφος έναντι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Η προφανής εξήγηση, γι’ αυτή την πτώση, σύμφωνα με την πρώην Αμερικανίδα διπλωμάτισσα, Μόλι Ο’νιλ, είναι η εκτεταμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις εκλογές του Φλεβάρη που προκλήθηκαν από το CDU-CSU και τον συνασπισμό SPD-Πρασίνων για να ανοίξει ο δρόμος για απεριόριστες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες.

Αυτό συνεπαγόταν την απενεργοποίηση του συνταγματικού «φρένου χρέους» που εισήχθη το 2009 για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, υπογραμμίζει η ειδική σε ανάλυσή της στο Responsible Statecraft.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα που αντιτίθενται στην αύξηση δαπανών βλέπουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν. Το AfD αντιτίθεται στη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού με μια τεράστια άνοδο του δημόσιου χρέους και υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εκλογικές τάσεις στη Γερμανία δείχνουν ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν την ειρήνη στην Ουκρανία και τη συγκράτηση των δαπανών έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους (Πηγή: politpro).

Το αριστερό Die Linke που βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά του στις εκλογές, αντιτίθεται στον επανεξοπλισμό και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για το Die Linke έχει επίσης αυξηθεί μετά τις εκλογές.

Η προδοσία Μερτς

Ενώ η αποστροφή για την ανάληψη χρέους για τη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, ήταν μια προεκλογική κόκκινη γραμμή του CDU-CSU, ο Μερτς έκανε «κωλοτούμπα», έχοντας ασπαστεί την επονομαζόμενη Zeitenwende («Αλλαγή Εποχής») που είχει διακήρυξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το 2022. Ήταν η περίφημη χρηματοδότηση 100 δισ. ευρώ για την άμυνα.

Πρόσφατα, ο Μερτς επέτρεψε την εξαίρεση οποιασδήποτε αμυντικής δαπάνης άνω του 1% του ΑΕΠ από τις διατάξεις του φρένου χρέους, λόγω φόβου μιας υποτιθέμενης ρωσικής απειλής. Το «η Γερμανία επέστρεψε» του Μερτς άραγε τι σημαίνει; Ποιά ακριβώς Γερμανία κάνει το come back, εκείνη του 1970 ή του 1930 ή… ;

«Το CDU του Μερτς πληρώνει το τίμημα με τους δημοσιονομικά συντηρητικούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι αντιτίθενται στη δημιουργία νέου δημόσιου χρέους για την αύξηση της άμυνας, αντί να περικόψουν τις δαπάνες για να το πληρώσουν. Αυτοί οι ψηφοφόροι θεωρούν την αλλαγή του Μερτς στη δημοσιονομική αξιοπιστία ως προδοσία του προεκλογικού του προγράμματος» αναφέρει η Ο΄νιλ.

Προφανώς, η άνοδος της υποστήριξης του AfD προέρχεται από την αποστασία ορισμένων από τους ψηφοφόρους του CDU-CSU.

Η ένταση μεταξύ της αποφασιστικότητας των κυρίαρχων κομμάτων να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία και της αυξανόμενης προτίμησης του μεγάλου μέρους του κοινού για την αναζήτηση ενός αποτελέσματος μέσω διαπραγματεύσεων είναι εμφανής εδώ και αρκετό καιρό, υπογραμμίζει η Αμερικανίδα ειδικός.

Τι λένε οι Γερμανοί πολίτες

Στην πρόσφατη έκθεση Security Radar 2025 του Ιδρύματος Ebert καταδείχτηκε πως το 59% των Γερμανών ανησυχεί ότι ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί στη χρήση πυρηνικών όπλων και η πλειοψηφία (54%) των Γερμανών συμφώνησε ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν, με 36%. Ωστόσο, το 53% τάχθηκε υπέρ μιας διευθέτησης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν η Ουκρανία χρειαστεί να θυσιάσει έδαφος.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συνήθης γερμανική επιφυλακτικότητα σχετικά με τις ένοπλες συγκρούσεις και η προτίμηση για ειρηνική συμφιλίωση των συγκρούσεων δεν έχει ξεπεραστεί από καμία πολεμική ζέση» υπογραμμίζει η Μόλι Ο’νιλ.

«Ο γερμανικός λαός τάσσεται υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών, εφόσον αυτό γίνεται κατανοητό ως ανάληψη ευθύνης για τη συμβατική άμυνα της ίδιας της Γερμανίας, αντί να δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας στον τρέχοντα πόλεμο. Η έκθεση Security Radar διέκρινε σε όλη την Ευρώπη μια διάθεση που εκφραζόταν με το σύνθημα «η χώρα μου πρώτα»» προσθέτει.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα δεν πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα να υιοθετήθεί μια ριζικά αλλαγμένη στάση ασφαλείας για τη Γερμανία και τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ. «Προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να κερδίσει μακροχρόνια δημόσια υποστήριξη, η μετατόπιση του βάρους της συμβατικής άμυνας στην Ευρώπη θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανανέωση των διπλωματικών επαφών με τη Ρωσία και με μια ατζέντα ελέγχου των εξοπλισμών και αμοιβαίων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» καταλήγει.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook