Η πλουσιότερη Ρωσίδα λανσάρει νέα πλατφόρμα πληρωμών για τον Πούτιν

Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2024 10:21

Η πλουσιότερη Ρωσίδα λανσάρει νέα πλατφόρμα πληρωμών για τον Πούτιν

Η Τατιάνα Μπακαλτσούκ έκανε δισεκατομμύρια πουλώντας τα πάντα, από σκούπες μέχρι νυφικά στο ηλεκτρονικό της κατάστημα. Τώρα η πλουσιότερη γυναίκα σε όλη τη Ρωσία κάνει στροφή έκπληξη: να βοηθήσει στην θωράκιση της οικονομίας από τις κυρώσεις, δημιουργώντας μια εναλλακτική λύση στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, από το οποίο αποκλείστηκαν οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες.

Η Wildberries της Μπακαλτσούκ – η απάντηση της Ρωσίας στην Amazon – ξεκινά ένα κοινό εγχείρημα με τη Russ Group, τη μεγαλύτερη εταιρεία υπαίθριας διαφήμισης της χώρας, για να δημιουργήσει μια ψηφιακή αγορά και να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους, δήλωσε η εταιρεία αυτή την εβδομάδα. Σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα πληρωμών που μπορεί να προσφέρει ένα υποκατάστατο για το κυρίαρχο διασυνοριακό δίκτυο, γνωστό ως Swift, σύμφωνα με δύο άτομα κοντά στο Κρεμλίνο που μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg.

Η προσπάθεια έχει εγκριθεί προσωπικά από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επέλεξε τον Μαξίμ Ορέσκιν, αναπληρωτή επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου, να την εποπτεύει, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το σύστημα πληρωμών θα είναι επιτυχές, όπως επισήμανε μία από τις πηγές. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο πρόεδρος έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να εξετάσουν το έργο της ψηφιακής πλατφόρμας των Wildberries και Russ, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες.

Η Τατιάνα Μπακαλτσούκ

Η Ρωσία αναζητά το αντίδοτο στο Swift

Το Swift είναι το κύριο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω του οποίου ξεκινούν οι διεθνείς πληρωμές. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 και συνδέει περίπου 11.000 ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στους βασικούς δανειστές της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αποκόπτοντάς τους από το Swift και αναγκάζοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει άλλες επιλογές πληρωμής για εισαγωγές και εξαγωγές.

Η Μπακαλτσούκ – η οποία δεν θεωρείται ως άτομο που βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο – μίλησε στο εμβληματικό οικονομικό φόρουμ του στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα και είπε ότι κατά την εκτίμησή της οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Ρωσία έχουν μέλλον και αναπτύσσονται, αν και απαιτείται κρατική υποστήριξη.

«Η Μπακαλτσούκ καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η κρίση είναι η ώρα των ευκαιριών», δήλωσε η Αλεξάντρα Προκοπένκο, συνεργάτιδα του Carnegie Russia Eurasia Center. «Προσπαθεί να επεκτείνει την επιχείρηση για να την προστατεύσει, να γίνει πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πιο ορατή στο Κρεμλίνο».

Ο δικός της πλούτος αυξήθηκε στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, διογκούμενος κατά περίπου 40% στα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθώς τα δημοσιονομικά κίνητρα ενίσχυσαν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η αξία των προϊόντων που πωλήθηκαν στο Wildberries αυξήθηκε 50% στα 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, με μια αυξανόμενη αναλογία εγχώριων αγαθών.

Έξοδος προς… δυσμάς

Στην εκτίναξη των δραστηριοτήτων της Μπακαλτσούκ βοήθησε επίσης η «έξοδος» δυτικών εταιρειών λιανικής από τη Ρωσία, όπως η Ikea, η H&M και η Levi’s. Η Wildberries και ο αντίπαλός της Ozon βοήθησαν επίσης τους αγοραστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μάρκες που είχαν αποχωρήσει επίσημα από τη Ρωσία. Η Μόσχα εισήγαγε νομοθεσία που επέτρεψε την εισαγωγή προϊόντων στη Ρωσία χωρίς τη συμφωνία του κατόχου του εμπορικού σήματος, επιτρέποντας στις Wildberries και Ozon να πουλήσουν σχεδόν ό,τι μπορούσαν πριν από τον πόλεμο.

Ο πόλεμος βοήθησε επίσης στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών. Οι ετήσιες δημοσιονομικές δαπάνες της ρωσικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και κοινωνικών, αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, ενώ η κινητικότητα, η φυγή πολλών Ρώσων στο εξωτερικό και η μείωση των ξένων εργαζομένων έχουν δημιουργήσει τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Αυτό ώθησε την αύξηση των μισθών με ρυθμό που παρατηρήθηκε τελευταία πριν από την οικονομική κρίση του 2008 και αύξησε την ικανότητα των καταναλωτών να ψωνίζουν, δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος στην T-Investments. «Αυτό έφερε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων σε μια υψηλότερη κατηγορία πλούτου και κατανάλωσης».

Οι διαδικτυακές αγορές έχουν εξαπλωθεί περαιτέρω από την εποχή του Covid, καθώς αυξήθηκαν κατά 45% πέρυσι στα 8,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με την έρευνα INFOline. Ελέγχοντας περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς, οι Wildberries και Ozon ήταν οι νικητές.

«Η Wildberries ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ρωσικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου», δήλωσε ο Marat Ibragimov, αναλυτής της Gazprombank, προσθέτοντας ότι η δύναμή της ήταν να προσφέρει καλούς όρους για τους προμηθευτές και ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σε χαμηλές τιμές για τους πελάτες.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook