Η πείνα ως όπλο πολέμου: Το χρονικό της στρατηγικής λιμοκτονίας στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στις 26/03/2025 20:36

Η πείνα ως όπλο πολέμου: Το χρονικό της στρατηγικής λιμοκτονίας στη Γάζα

Δεκάδες παιδιά στη Γάζα πέθαναν από την πείνα και αμέτρητα άλλα υπέκυψαν σε τραύματα ή ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν με την συνδρομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι επιθέσεις ξεκινούν και πάλι

Στις 18 Μαρτίου, το Ισραήλ έσπασε μονομερώς την κατάπαυση του πυρός που ίσχυε από τον Ιανουάριο, ξεκινώντας εκ νέου επιθέσεις σε όλη τη Γάζα και σκοτώνοντας εκατοντάδες ακόμη Παλαιστίνιους.

Ο συνδυασμός των βομβών και της εξουθενωτικής αποτελεί μια σταθερά από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Ακολουθεί μια προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για να τιμωρήσει τη Γάζα σύμφωνα με το Al Jazeera:

Οκτώβριος 2023

9 Οκτωβρίου: Το Ισραήλ ανακοινώνει «πλήρη αποκλεισμό» της Λωρίδας της Γάζας, σταματώντας την είσοδο όλων των τροφίμων, του νερού, των φαρμάκων, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τότε υπουργός Άμυνας Yoav Gallant υπόσχεται δράση κατά των «ανθρώπινων ζώων» και διατάσσει «πλήρη πολιορκία».

Δεκατρείς μήνες αργότερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του Gallant και του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με κατηγορίες που περιλαμβάνουν το «έγκλημα πολέμου της πείνας ως μέθοδο πολέμου».

21 Οκτωβρίου: Το πρώτο φορτηγό με βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα μέσω χερσαίας οδού από την Αίγυπτο, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους φονικούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει τελικά την είσοδο στον θύλακα ενός εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φορτηγών βοήθειας μετά από διεθνείς πιέσεις.

Νοέμβριος 2023

24 Νοεμβρίου: Επιτυγχάνεται προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, επιτρέποντας μια μικρή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς οργανισμοί βοήθειας αναφέρουν ότι η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα είναι εξαιρετικά ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά.

Στη συνέχεια, η εκεχειρία στη Γάζα λήγει μια εβδομάδα μετά την έναρξή της και οι ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις ξαναρχίζουν, σκοτώνοντας περισσότερους αμάχους, δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και γιατρούς μαζί με στελέχη της Χαμάς.

Φεβρουάριος 2024

29 Φεβρουαρίου: Το Ισραήλ σκοτώνει τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιους και τραυματίζει περισσότερους από 750 όταν ανοίγει πυρ εναντίον Παλαιστινίων που περιμένουν για επισιτιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, σε αυτό που αποκαλείται «σφαγή των αλεύρων».

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί πολυάριθμες παρόμοιες επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας, λέγοντας συχνά ότι στοχοποιούνται «τρομοκράτες», χωρίς όμως να προσκομίζει αποδείξεις.

Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν επανειλημμένα ότι οι ισραηλινές αρχές μπλοκάρουν σκόπιμα πολλά φορτηγά βοήθειας που προσπαθούν να εισέλθουν στον θύλακα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις μαζί με την παρεμποδισμένη βοήθεια και τις συνθήκες που δημιουργούν οι ισραηλινές χερσαίες επιθέσεις και καταστροφές σε όλη τη Γάζα οδηγούν επίσης σε λεηλασίες των αυτοκινητοπομπών βοήθειας.

Ταυτόχρονα, ακροδεξιοί Ισραηλινοί επιτίθενται σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας ή προσπαθούν να τις εμποδίσουν να εισέλθουν στη Γάζα.

Απρίλιος 2024

1 Απριλίου: Ισραηλινά drones στοχεύουν αποστολή της ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK), σκοτώνοντας έξι εργαζόμενους και έναν Παλαιστίνιο οδηγό.

Η WCK αναγκάζεται να σταματήσει τις ανθρωπιστικές της επιχειρήσεις, όπως και πολλές άλλες διεθνείς οργανώσεις βοήθειας που σταματούν προσωρινά ή μόνιμα τη βοήθειά τους προς τους Παλαιστίνιους.

Μια έρευνα του πρακτορείου ελέγχου Sanad του Al Jazeera διαπιστώνει ότι τα τρία οχήματα της WCK χτυπήθηκαν σκόπιμα, προσθέτοντας στον αριθμό ρεκόρ των εκατοντάδων νεκρών εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οκτώβριος 2024

6 Οκτωβρίου: Ο ισραηλινός στρατός αρχίζει μια μαζική πολιορκία της βόρειας Γάζας, χαρακτηρίζοντας ολόκληρη την περιοχή ζώνη μάχης και εκδίδοντας εντολές αναγκαστικής εκκένωσης για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα περιορίζεται σημαντικά από το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών.

Ακροδεξιοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, με κυριότερους τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ, ζητούν τον αποκλεισμό κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας και τη στρατιωτική κατοχή της Γάζας.

Ιανουάριος 2025

19 Ιανουαρίου: Η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός επιτρέπει ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κάτι που σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής θα έπρεπε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η ζωή στην περιοχή σε οποιαδήποτε επίφαση κανονικότητας.

Το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο περισσότερων φορτηγών στη Γάζα τις ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, αλλά ο όγκος της βοήθειας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που είχε συμφωνηθεί στην εκεχειρία.

Καθώς μωρά πεθαίνουν από το κρύο, η ισραηλινή κυβέρνηση εμποδίζει την είσοδο χιλιάδων κινητών καταλυμάτων που προορίζονται για τη στέγαση εκτοπισμένων Παλαιστινίων, μαζί με βαρύ εξοπλισμό που απαιτείται για την απομάκρυνση των ερειπίων των κατεστραμμένων σπιτιών και υποδομών.

Μάρτιος 2025

2 Μαρτίου: Για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ σταματά την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μια εντολή που παραμένει επί του παρόντος σε ισχύ.

10 Μαρτίου: Ο Φίλιπε Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), προειδοποιεί ότι μια νέα κρίση πείνας ελλοχεύει στη Γάζα και κατηγορεί το Ισραήλ για παράνομη «οπλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

18 Μαρτίου: Το Ισραήλ τερματίζει την κατάπαυση του πυρός και ο στρατός του διεξάγει μια από τις πιο σφοδρές εκστρατείες βομβαρδισμών στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας περισσότερους από 500 (ανάμεσα τους και πολλά παιδιά) μόνο την πρώτη ημέρα.

25 Μαρτίου: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι αποσύρει το 30% του διεθνούς προσωπικού του από τη Γάζα, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 19 Μαρτίου, η οποία σκοτώνει έναν Βούλγαρο υπάλληλο του ΟΗΕ και τραυματίζει σοβαρά άλλους έξι ξένους εργαζόμενους.

Interactive_Gaza_foodaid_timeline-1742987531

Πηγή: Al Jazeera

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook