Oι εικόνες τρόμου από τα νοσοκομεία στην Ισπανία προκαλούν αυτές τις μέρες σοκ σε όλο τον κόσμο. Ασθενείς στα πατώματα, να χρησιμοποιούν τα σακάκια τους για μαξιλάρι. Εξασθενημένοι ηλικιωμένοι να περιμένουν ώρες στους διαδρόμους μέχρι να έρθει η σειρά τους. Εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό που ξεσπά σε κλάματα.
Στη Γερμανία, αντίθετα, η κατάσταση είναι ακόμη σχετικά ήρεμη. Ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και θεωρείται καταρχήν επαρκής. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Γερμανία δέχεται αυτό το διάστημα ασθενείς Covid-19 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επικίνδυνη λιτότητα
Στα νοσοκομεία της Ισπανίας όμως ο κορωνοϊός προκαλεί μέχρι στιγμής το απόλυτο χάος. Και όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι και αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: οι καταστροφικές συνθήκες στα ισπανικά νοσοκομεία δεν οφείλονται στην επιδημία της ιογενούς πνευμονίας. «Μετά από μακροχρόνιες περικοπές το ισπανικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», έγραψε η εφημερίδα El Periódico. Ο επιφανής πολιτικός επιστήμονας Β. Ναβάρο καταγγέλλει ότι «η νεοφιλεύθερη πολιτική σκοτώνει και πρέπει να καταργηθεί».
«Οι περικοπές των τελευταίων δέκα ετών ήταν φρικτές», επισημαίνει και η Μερσέντες Ρομέρο, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Ηospital Severo Ochoa in Leganés της Μαδρίτης. Χάρη στις δικές της δραματικές εκκλήσεις αφυπνίστηκε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Από την ίδια έγινε γνωστό ότι στη γνωστή κλινική δεν λείπουν μόνο μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές. «Παρακαλώ στείλτε μας και πόσιμο νερό. Οι γιατροί μας διψούν», έλεγε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Twitter.
Στις 31 Μαρτίου η επαρχία Leganés μέτρησε 41 νεκρούς μέσα σε μόλις 24 ώρες. Υπήρχαν μέρες όπου νοσηλευτές και γιατροί σκόνταφταν πάνω σε πτώματα, δεν ήξεραν τι να κάνουν με τις σωρούς των ανθρώπων, έγραψε η El País.
Προειδοποίηση από συνδικάτα
Η λιτότητα των τελευταίων χρόνων και οι περικοπές επηρεάσαν έντονα και το ιταλικό σύστημα υγείας
Παρά τις θετικές ενδείξεις για την πορεία της πανδημίας στην Ισπανία ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος υγείας παραμένει υπαρκτός
Παρότι τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο κατά της πανδημίας στην Ισπανία και στα υπόλοιπα hotspot του κορωνοϊού αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας, ο κίνδυνος κατάρρευσης του συνολικού συστήματος υγείας δεν έχει ξεπεραστεί. Καθημερινά μειώνονται οι δυνάμεις και οι αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε πολλά νοσοκομεία γιατροί και νοσοκόμοι εργάζονται μέχρι και 15 μέρες αδιάκοπα, ενώ πολλοί έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα του θανατηφόρου ιού. Χτες Δευτέρα ο συνδικαλιστικός σύνδεσμος CCOO προειδοποίησε ότι η κατάσταση στις κλινικές είναι «οριακή».
Είναι γεγονός ότι στο ισπανικό σύστημα υγείας -που έχει σχετικά καλή φήμη- έγιναν μαζικές περικοπές κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Την τελευταία 10ετία η χώρα απώλεσε το 11% περίπου των νοσοκομειακών της κλινών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat ενώ το 2008 η Ισπανία μετρούσε 320 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους, το 2017 ήταν μόλις 297. Πριν από 20 χρόνια ήταν μάλιστα 365. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η Ισπανία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Στις πρώτες βρίσκεται με 800 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους η Γερμανία. Επίσης, το 2017 οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στην Ισπανία ανέρχονταν μόλις σε 2.371 ευρώ την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν υψηλότερος κατά 15% και στη Γερμανία κατά σχεδόν 2.000 ευρώ. Η παρούσα κρίση αποκαλύπτει τώρα τους τραγικά κακούς και ατυχείς πολιτικούς χειρισμούς των τελευταίων ετών.
Οργή και στην Ιταλία
Οργή προκαλεί η λιτότητα των τελευταίων χρόνων ή ορθότερα οι συνέπειες της λιτότητας και στην Ιταλία. Με φόντο την οικονομική κρίση οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατακόρυφα σε μόλις 2.483 ευρώ ανά άτομο το 2017. «Έγιναν καταστροφικές περικοπές», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο Γκίντο Μαρινόνι. Το νοσοκομείο Ιωάννης Παύλος για παράδειγμα, σύμβολο πλέον θανάτου στην ευρύτερη περιοχή, μετρά σήμερα μόλις 400 κλίνες από 1.000 πριν από μερικές χρόνια.
Υποχρηματοδοτούμενο και δη εδώ και χρόνια θεωρείται όμως και το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Μετά την κρίση του 2008 η χώρα είχε προχωρήσει σε δραστικές περικοπές μειώνοντας κατακόρυφα και τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία. Λόγω των ελλείψεων, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς με εποχική γρίπη νοσηλεύονται σε διαδρόμους νοσοκομείων. Στα δε έκτακτα πάνω από το 1/4 των ασθενών περίμενε πέρσι το χειμώνα έως και τέσσερις ώρες για να εξυπηρετηθεί.
Σύμφωνα με το ίδρυμα Health Foundation η Βρετανία έχει ελλείψεις 100.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι μεγαλύτερες αφορούν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με ειδικούς το Brexit επιδείνωσε ακόμη περισσότερη την ήδη δύσκολη κατάσταση.
Εμίλιο Ραπόλντ (dpa)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης