Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις για τις συνδρομητικές βερσιόν Facebook και Instagram
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την Παρασκευή στη Meta Platforms αίτημα παροχής πληροφοριών (RFI) βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Η Επιτροπή καλεί τη Meta να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές συνδρομής χωρίς διαφημίσεις τόσο για το Facebook όσο και για το Instagram.
Είχε προηγηθεί η καταγγελία οργανώσεων καταναλωτών που κατηγορούν την εταιρεία ότι ζητά από τους χρήστες χρήματα για να μην συλλέγει προσωπικά δεδομένα τους.
Ειδικότερα, η Meta θα πρέπει να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις διαφημιστικές πρακτικές του Facebook και του Instagram, τα συστήματα συστάσεων και τις εκτιμήσεις κινδύνου που σχετίζονται με την εισαγωγή της εν λόγω επιλογής συνδρομής.
Το RFI ασχολείται επίσης με διάφορα θέματα που είχαν ήδη συμπεριληφθεί στα RFI που αποστέλλονται στη Meta από τον Οκτώβριο του 2023. Αυτές οι προηγούμενες RFI κάλυπταν θέματα όπως το τρομοκρατικό περιεχόμενο, η διαχείριση κινδύνου που σχετίζεται με τον πολιτικό διάλογο και τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς και η προστασία των ανηλίκων.
Το παρόν RFI βασίζεται στις προηγούμενες απαντήσεις της Meta και ζητά πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζονται οι εκθέσεις εκτίμησης κινδύνου και μέτρων μετριασμού της Meta, την προστασία των ανηλίκων, τις εκλογές και τα χειραγωγημένα μέσα. Το RFI ζητά επίσης από τη Meta να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πρακτική της λεγόμενης σκιώδους απαγόρευσης και την κυκλοφορία των Threads.
Στενό περιθώριο
Η Meta πρέπει να παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες που βασίζονται σε προηγούμενες απαντήσεις της Meta στην Επιτροπή έως τις 15 Μαρτίου και στις υπόλοιπες ερωτήσεις έως τις 22 Μαρτίου 2024. Με βάση την αξιολόγηση των απαντήσεων της Meta, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την επίσημη έναρξη διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 66 του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 2 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες κατόπιν αιτήματος παροχής πληροφοριών.
Σε περίπτωση μη απάντησης από τη Meta, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει τις πληροφορίες με απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, η μη απάντηση εντός της προθεσμίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών.
Πηγή: OT.gr