Η Ιαπωνία θέλει να μετατρέψει τους νέους της… σε γερούς πότες κι ο λόγος είναι σοβαρός
Εάν υπάρχει κάτι που ρέει άφθονα σε τούτο τον πλανήτη, νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι το αλκοόλ.
Η κατανάλωσή του, χωρίς φυσικά υπερβολές, δημιουργεί πάντοτε ένα ευχάριστο και χαλαρό κλίμα. Στην Ιαπωνία η ιδέα αυτή ονομάζεται «nommunication» – πρόκειται για το πάντρεμα των λέξεων nomu (ποτό στα ιαπωνικά) και communication.
Τα τελευταία χρόνια όμως, ο όρος φαίνεται να αποδυναμώνεται, καθώς οι νέοι, κοινώς η Γενιά Ζ (Gen Z), συνειδητά επιλέγουν να μην πίνουν πολύ.
Πολλαπλές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία δείχνουν ότι οι άνθρωποι της γενιάς αυτής είναι πιο νηφάλιοι από τους γονείς και τους παππούδες τους.
Το παραπάνω γεγονός στην Ιαπωνία αποτυπώθηκε στη μείωση των φορολογικών εσόδων από το αλκοόλ. Μάλιστα, οι αρχές διοργάνωσαν ακόμη και έναν εθνικό διαγωνισμό το 2022, με την ονομασία Sake Viva!, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την τάση αυτή.
Κίνδυνος αλλά και ευκαιρία
Η νηφάλια γενιά δεν επηρεάζει μόνο τα φορολογικά έσοδα της χώρας, αλλά αποτελεί πρόκληση και για μια σειρά από επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν αλκοόλ.
«Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι νεότεροι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο να μην πίνουν τόσο πολύ αλκοόλ», δήλωσε ο Atsushi Katsuki, διευθύνων σύμβουλος της Asahi Group Holdings.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ιαπωνίας βλέπει το γεγονός αυτό τόσο ως κίνδυνο όσο και ως ευκαιρία.
«Η εταιρεία μας διαφέρει, διότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών μας προέρχεται από τη μπύρα και τα αλκοολούχα ποτά, έχουμε επίσης τη δυνατότητα να παράγουμε μη αλκοολούχα ποτά ή αναψυκτικά, γεγονός που μας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημείωσε ο Katsuki.
«Απλώς βρίσκω άλλα πράγματα πιο ευχάριστα και δεν θεωρώ το ποτό πολύ σημαντικό»
«Μέχρι το 2030, θέλουμε να διπλασιάσουμε το μερίδιο των ποτών με μηδενικό ή χαμηλό αλκοόλ στο 20% των συνολικών μας πωλήσεων», πρόσθεσε.
Είναι ήδη δημοφιλή στην εγχώρια αγορά. Ο Katsuki δήλωσε ότι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ αντιπροσωπεύουν το 10% των πωλήσεων ποτών της Asahi στην Ιαπωνία, καθώς οι άνθρωποι αποφεύγουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Στόχος οι εξαγωγές
Αλλά η ιαπωνική αγορά συρρικνώνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων.
«Οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών στην Ιαπωνία θα συνεχίσουν να μειώνονται επειδή δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στη συρρίκνωση του πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μαζική ανάπτυξη της ιαπωνικής αγοράς», εξήγησε.
Αυτό σημαίνει ότι οι κύριες ευκαιρίες ανάπτυξης της Asahi βρίσκονται στο εξωτερικό, και η εταιρεία επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς στο εξωτερικό εδώ και 15 χρόνια. Σήμερα, περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της πραγματοποιούνται εκτός Ιαπωνίας.
Μια σημαντική αγορά που δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει η εταιρεία είναι οι ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι: μπορεί η μπύρα χωρίς αλκοόλ να γίνει εκεί τόσο δημοφιλής όσο είναι στην Ιαπωνία;
«Το να πίνεις με μέτρο είναι απολύτως εντάξει»
Ο Vincent Ball και η Samantha Benaitis είναι ένα 20χρονο ζευγάρι που ζει στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Στις ΗΠΑ, οι νόμοι σχετικά με το αλκοόλ διαφέρουν ανά πολιτεία, αλλά η ελάχιστη ηλικία για την αγορά του είναι τα 21 έτη σε όλη τη χώρα.
Ενώ οι άνω των 40 ετών στις οικογένειές τους απολαμβάνουν μεθυστικές βραδιές, οι νέοι δεν πίνουν πολύ αλκοόλ.
«Νομίζω ότι το να πίνεις με μέτρο είναι απολύτως εντάξει», δήλωσε ο Vincent, προσθέτοντας ότι θα του άρεσε να πιει μια μπύρα μετά τη δουλειά, αλλά «όχι τρελά πάρτι».
«Απλώς βρίσκω άλλα πράγματα πιο ευχάριστα και δεν θεωρώ το ποτό πολύ σημαντικό», προσθέτει.
Για τη Σαμάνθα, ήταν ένα μάθημα που πήρε βλέποντας άλλους να πίνουν πολύ.
«Σίγουρα επηρεάστηκα από όλους γύρω μου βλέποντάς τους να μεθούν υπερβολικά και να κάνουν λάθη που τους επηρεάζουν για μια ολόκληρη ζωή και όχι μόνο για μια νύχτα», λέει.
Έτσι, αντί γι’ αυτό, η Samantha πίνει kombucha —ένα ζυμωμένο μαύρο ή πράσινο τσάι, το οποίο συχνά είναι αρωματισμένο.
Για να αποφύγουν την πίεση των συνομηλίκων τους, θα έπιναν μπύρα χωρίς αλκοόλ; Η απάντησή τους ήταν ένα ηχηρό «όχι».
Η λανθασμένη προσέγγιση
Ερωτηθείς για το πώς η Asahi θα προσελκύσει άτομα όπως ο Vincent και η Samantha, ο Katsuki απάντησε ότι πήραν ένα σημαντικό μάθημα.
«Συνειδητοποιήσαμε ότι παράγουμε μη αλκοολούχα ποτά από τη σκοπιά των καταναλωτών αλκοόλ», παραδέχτηκε ο ίδιος.
«Συλλέγουμε δεδομένα στην Ιαπωνία ρωτώντας όσους δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην πίνουν αλκοόλ για να καταλάβουμε τι είδους προϊόντα θέλουν», συμπλήρωσε.
Σε μια ένδειξη της δύσκολης μάχης που δίνουν οι εταιρείες αλκοόλ καθώς προσπαθούν να κερδίσουν τη γενιά Z, η μικρότερη αδελφή του Vincent, Josie, εξήγησε πώς αισθάνεται για τους ανθρώπους που μεθούν.
«Σίγουρα καταλαβαίνω τους ανθρώπους που πίνουν υπερβολικά. Θα το έκανα εγώ η ίδια; Ελπίζω όχι, γιατί οι άνθρωποι τείνουν να γελοιοποιούνται όταν πίνουν υπερβολικά».