Η Γερμανία ξεμένει από εργαζόμενους

Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2024 06:59

Η Γερμανία ξεμένει από εργαζόμενους

Η Γερμανία χρειάζεται από 288.000 έως 368.000 ξένους νέους εργαζομένους κάθε χρόνο μέχρι το 2040 για να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκαλεί η γήρανση του εγχώριου πληθυσμού, σύμφωνα με νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάγκη παραγωγικού μεταναστευτικού κύματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανά έτος, η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα μεγάλες προκλήσεις.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο που δημοσιοποίησε ο ερευνητικός οργανισμός Bertelsmann Stiftung και παρουσίασε το Bloomberg, αφορά τις ανάγκες 288.000 εργαζόμενων μεταναστών το χρόνο με τον προϋπόθεση ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν στη χώρα περισσότερες γυναίκες και μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα απαιτούνται κάθε χρόνο έως 368.000 εργαζόμενοι μετανάστες προκειμένου να μην αρχίσει να μειώνεται σημαντικά το εργατικό δυναμικό της χώρας και δεχτεί πλήγμα η ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.

Η μέση καθαρή μετανάστευση στη Γερμανία για όλη τη δεκαετία έως το 2023 ανήλθε σε 600.000 άτομα. Ο υψηλός αριθμός αυτός όμως περιλαμβάνει μεγάλες ετήσιες αυξήσεις στους εισερχόμενους μετανάστες λόγω των πολέμων σε Συρία και Ουκρανία. Τη δεκαετία 2003-2013 ο μέσος αριθμός μεταναστών στη Γερμανία διαμορφωνόταν σε 136.000 το χρόνο σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε το Bloomberg με στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis).

 

Μετανάστευση και εκλογές

Τα νέα αυτά στοιχεία για τις ανάγκες σε εργαζόμενους μετανάστες δημοσιοποιούνται καθώς η Γερμανία οδεύει ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές με τα δέματα της εργασίας και των μεταναστών να αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων. Πολλά κόμματα έχουν παρουσιάσει έντονα αντιμεταναστευτική ρητορική και έχουν δει τα ποσοστά τους να αυξάνονται. Αυτό αποδίδεται από δημοσκόπους της χώρας στη μεγάλη αύξηση των εισροών μεταναστών που καταγράφηκε στη Γερμανία τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

«Η δημογραφική αλλαγή, η οποία θα δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για τη αγορά εργασίας της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια με τη συνταξιοδότηση των baby boomers (όσων έχουν γεννηθεί το διάστημα 1946-1964), απαιτεί επίσης μετανάστευση», ανέφερε η εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης του Bertelsmann Stiftung, Susanne Schultz. «Φυσικά, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δυναμικού εγχώριου εργατικού δυναμικού —τόσο των ντόπιων όσο και εκείνων που έχουν ήδη μεταναστεύσει— και στην αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση για εργασία μέχρι το 2040», προσέθεσε.

Το παράδειγμα των ιατρικών επαγγελμάτων

Οι ελλείψεις στα ιατρικά επαγγέλματα της Γερμανίας αποτελούν σημαντικό παράδειγμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα των εργατικών χεριών. Την περίοδο 2023/2024 δεν μπόρεσαν να καλυφθούν από υποψήφιους με κατάλληλα προσόντα περίπου 47.400 θέσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Γερμανίας, σύμφωνα με χωριστή έρευνα που παρουσίασε η Deutsche Welle.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από τις αυξημένες απαιτήσεις υγείας που έχει ένας πληθυσμός ο οποίος γερνά συνεχώς κατά μέσο όρο, με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), να προβλέπει ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα αυξηθεί από 21% σήμερα σε 29% 2030.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεγαλύτερη έλλειψη ήταν αυτή των φυσιοθεραπευτών με σχεδόν 11.600 κενές θέσεις εργασίας. Οι ελλείψεις για βοηθούς οδοντιάτρων προσδιορίζονταν σε 7.350 άτομα και σε άλλα 7.100 άτομα σε θέσεις για υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τη μελέτη. “Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό αυξάνει την επιβάρυνση του υπάρχοντος ειδικευμένου εργατικού δυναμικού”, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ικανότητας για την Εξασφάλιση Εξειδικευμένης Εργασίας στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (German Economic Institute -IW).

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook