Η Γεωργία δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει τη Βρετανία στην ΕΕ
Η Γεωργία, χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει «έτοιμη να πάρει τη θέση» εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν το μπλοκ, διαβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καθώς απομένουν μερικές εβδομάδες από την καταληκτική ημερομηνία του Brexit.
«Η Γεωργία σήμερα ενσαρκώνει ένα παράδοξο» αφού επιθυμεί «να ενταχθεί στην ΕΕ τη στιγμή που κάποιοι φιλοδοξούν να την εγκαταλείψουν», σχολίασε η Ζουραμπισβίλι, η οποία είχε προσκληθεί στη «Συνάντηση των επιχειρηματιών της Γαλλίας» που οργάνωσε η ομοσπονδία των εργοδοτών Medef.
«Πάντως, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη θέση» εκείνης της χώρας που θα αποχωρήσει, αστειεύτηκε η πρόεδρος, μιλώντας σε ένα ακροατήριο που το αποτελούσαν όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά και πολιτικοί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βρετανός υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit.
Σύμφωνα με τη Ζουραμπισβίλι, το 80% του λαού της Γεωργίας τάσσεται εδώ και 15 χρόνια υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «χώρο του δικαίου, του μέτρου και των αρχών».
Η Γεωργιανή πρόεδρος επισήμανε πάντως ότι αντιμετωπίζει «με ρεαλισμό» την προοπτική ένταξης της χώρας της, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία θα είναι μακρά.
«Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη για μια άμεση διεύρυνση (…) Αλλά η Γεωργία, επειδή επιθυμεί την επιτυχία της ΕΕ, έχει ήδη αποδείξει ότι έχει υπομονή», επέμεινε.
Η Ζουραμπισβίλι, που γεννήθηκε στη Γαλλία από οικογένεια Γεωργιανών μεταναστών και υπηρέτησε σε διπλωματική θέση στο Κε ντ’ Ορσέ, κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν ανοίγματα προς τη χώρα της, τονίζοντας ότι «η υπομονή της δεν μπορεί να είναι στατική».
Σχέσεις της ΕΕ με τη Γεωργία
Η ΕΕ στηρίζει τις φιλοδοξίες της Γεωργίας για στενότερους δεσμούς με την ΕΕ. Η ΕΕ και η κυβέρνηση της Γεωργίας έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ τους.
Την 1η Ιουλίου 2016 τέθηκε σε πλήρη ισχύ η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας, η οποία περιλαμβάνει σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Η συμφωνία εφαρμοζόταν προσωρινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.
Συμβούλιο Σύνδεσης
Το Συμβούλιο Σύνδεσης είναι το ανώτατο επίσημο όργανο στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας· εντολή του είναι να εποπτεύει την εφαρμογή της.
Στις 5 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης. Επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Το Συμβούλιο Σύνδεσης συζήτησε επίσης για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γεωργία.
Η τέταρτη σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2018. Κατά τη διάρκειά της, είχε γίνει απολογισμός της σημαντικής προόδου που είχε επιτευχθεί από το 2017 όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας και την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων.
Η τρίτη σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Το Συμβούλιο Σύνδεσης είχε αξιολογήσει θετικά τη σημαντική πρόοδο που είχε σημειωθεί στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει από την προηγούμενη σύνοδό του.
Το Συμβούλιο Σύνδεσης είχε εκφράσει ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου ήταν πλουραλιστικές και καλά οργανωμένες και είχαν διενεργηθεί με σεβασμό, σε γενικές γραμμές, των θεμελιωδών ελευθεριών.
Οι δύο πλευρές είχαν επίσης εκφράσει ικανοποίηση για τα πρώτα οφέλη της οικονομικής ολοκλήρωσης που είχαν προκύψει από την εφαρμογή της σφαιρικής και σε βάθος συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA).
Η δεύτερη σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2015. Οι δύο πλευρές είχαν χαιρετίσει την ουσιαστική πρόοδο που είχε σημειωθεί στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας μετά το πρώτο Συμβούλιο Σύνδεσης, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2014.