Η Ευρώπη ετοιμάζεται να καλύψει το χαμένο έδαφος στην παγκόσμια κούρσα του 5G
Το 2021 θα είναι μία καθοριστική χρονιά για τις προσπάθειες της Ευρώπης να καλύψει το χαμένο έδαφος που την χωρίζει από την Κίνα και τις ΗΠΑ όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύων τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G).
Η επιτυχία εισαγωγής της νέας τεχνολογίας, που υπόσχεται ταχύτητες έως και 20 φορές πιο γρήγορες από τις σημερινές, θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για το πόσο ανταγωνιστική θα αναδυθεί η Ευρώπη από την οικονομική καταστροφή της πανδημίας.
Έχοντας αυτό υπόψη της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προορίζει το ένα πέμπτο του ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων των χωρών.
Οι ευρωπαίοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας διστάζουν εδώ και καιρό να επενδύσουν σε δίκτυα 5G, που μπορούν να υποστηρίξουν έξυπνα εργοστάσια και οχήματα αυτόνομης οδήγησης, κυρίως λόγω έλλειψης μίας ξεκάθαρης πολιτικής ως προς το αν θα πρέπει να ενδώσουν στις πιέσεις των ΗΠΑ και να αποκλείσουν την κορυφαία προμηθεύτρια εξοπλισμού Huawei και άλλους προμηθευτές από την Κίνα.
Η οικονομική δέσμευση της ΕΕ σε αυτή την τεχνολογία, ωστόσο, μοιάζει να λειτουργεί ενθαρρυντικά, και τη στιγμή αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον φόβο ότι θα μείνουν πολύ πίσω στην παγκόσμια κούρσα, οι ευρωπαίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν δυναμικά το 2021.
«Η Ευρώπη βρίσκεται δυστυχώς πίσω» δήλωσε ο Πέκα Λούντμαρκ, CEO της Nokia, στο πρακτορείο Reuters. Ωστόσο η ανάπτυξη «επιταχύνεται ήδη και πιστεύω ότι θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο το 2021 στις περισσότερες χώρες».
Η σουηδική κατασκευάστρια εξοπλισμού δικτύων Ericsson εκτιμά ότι η κάλυψη 5G στην Ευρώπη θα αυξηθεί από περίπου 1% των συνδρομών σε ολόκληρη την ήπειρο το 2020, σε 55% στις δυτικές χώρες και 27% στις κεντρικές και ανατολικές χώρες μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, στηρίζοντας την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη.
Οι συνδρομές 5G παγκοσμίως αναμένεται να φθάσουν τα 220 εκατομμύρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το 80% των οποίων θα βρίσκεται στην Κίνα και το 4% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη της Ericsson τον προηγούμενο μήνα.
«Εκτός κι αν η Ευρώπη κινηθεί γρήγορα, κινδυνεύει με μειωμένη ανάπτυξη και αδύναμη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ νέου πλούτου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Πηγή: Reuters