Η επόμενη μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ
Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε νέα δεδομένα για την προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στο Μιλγουόκι για το τετραήμερο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών προκαλεί πολλές εντυπώσεις. Πρώτον, γιατί δείχνει την ανυπομονησία του να μιλήσει, αυτή τη στιγμή, στους υποστηρικτές του και δεύτερον γιατί ο ίδιος έδωσε εντολή στο προσωπικό του να δώσουν μήνυμα «ενότητας» στο συνέδριο.
Ακόμη, οι πυροβολισμοί προσθέτουν το στοιχείο του απρόβλεπτου στην αναμέτρηση μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τραμπ ευνοείται από την επίθεση αυτή, ενώ ο Μπάιντεν αν και θα μπορούσε να πλήξει τους Ρεπουμπλικανούς ανάγοντας την οπλοκατοχή σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, έχει να αντιμετωπίσει τις εκκλήσεις Ομπάμα και Πελόζι για την παραίτηση του από το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Από την άλλη, σε κοινωνικό επίπεδο, τόσο ο απερχόμενος, όσο και ο πρώην πρόεδρος πρέπει να εμφανιστούν με προτάσεις για την πάταξη της πολιτικής βίας και ενότητας προκειμένου να μην εξελιχθεί το κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική κοινωνία σε διχασμό. Σε ότι αφορά δε τον Μπάιντεν, το πρόβλημα είναι διπλό, διότι ως πρόεδρος πρέπει να μιλήσει κατά της πολιτικής βίας και ως υποψήφιος κατεβαίνει εναντίον ενός ανθρώπου που έχει γίνει στόχος αυτής της βίας.
Πώς σχολίασε ο Τραμπ την απόπειρα
Σύμφωνα με τη Washington Post, ένα άτομο που μίλησε με τον Τραμπ την Κυριακή δήλωσε ότι «Πιστεύει ότι του δόθηκε ένα δώρο από τον Θεό. Δεν μπορεί να το πιστέψει», δήλωσε το άτομο, το οποίο όπως και άλλα άτομα που πήραν συνέντευξη για το θέμα αυτό μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει το εμπιστευτικές συζητήσεις και σχεδιασμούς.
Αν και τα σχέδια είναι ακόμη σε εξέλιξη και μπορούν να αλλάξουν, το συνέδριο αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στο «θάρρος και την ανθεκτικότητα του Τραμπ», δήλωσε άτομο από το περιβάλλον του. Οι σχεδιαστές του συνεδρίου «θέλουν οι ομιλητές να κατεβάσουν το θέμα της απόπειρας και όχι να το ανάγουν σε κύριο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας».
Επιδιώκοντας να καθησυχάσουν τους συνεργάτες τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Τραμπ Κρις ΛαΚιβίτα και Σούζι Γουάιλς έστειλαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο προσωπικό που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας The Washington Post, στο οποίο ανέφεραν ότι το συνέδριο θα «συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί», καθώς οι αντιπρόσωποι του κόμματος ετοιμάζονται να «ορίσουν τον πρόεδρό μας να είναι ο γενναίος και ατρόμητος υποψήφιος του κόμματός μας».
Τι λένε οι σύμμαχοι του Τραμπ – Η ομιλία της Χέιλι στο συνέδριο
Πολλοί σύμμαχοι του Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς (R-Ohio), ο οποίος εξετάζεται ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, επέρριψαν την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ – με τον Βανς να υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για «κάποιο μεμονωμένο περιστατικό».
Ακόμη, έγινε μια αξιοσημείωτη προσθήκη στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας στο Μιλγουόκι. Η Νίκι Χέιλι -η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας που διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Τραμπ- θα μιλήσει στο συνέδριο, λέγοντας ότι θα πρέπει να γεφυρωθούν οι διαιρέσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Αλλαγή πλεύσης στους Δημοκρατικούς
Σε τηλεοπτική δήλωση το Σάββατο, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη βία «αρρωστημένη» και ζήτησε από τους Αμερικανούς να «ενωθούν ως ένα έθνος για να την καταδικάσουν». Οι Δημοκρατικοί είχαν προγραμματίσει μια ολόκληρη εβδομάδα αντιπρογράμματος με καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου για να προωθήσουν το μήνυμά τους σχετικά με τις οικονομικές επιτυχίες του Μπάιντεν, την κατεύθυνση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις αμβλώσεις και τις δηλώσεις του Τραμπ για το τι θα κάνει αν εκλεγεί ξανά.
Μετά τους πυροβολισμούς, η εκστρατεία του Μπάιντεν διέκοψε όλες τις εξερχόμενες επικοινωνίες. Οι βοηθοί του δήλωσαν ότι εργάζονται για να κατεβάσουν τις τηλεοπτικές τους διαφημίσεις το συντομότερο δυνατό – δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί η εκστρατεία στις ομιλίες και τις δραστηριότητες του συνεδρίου αυτή την εβδομάδα.
Ο Μπάιντεν διέκοψε την παραμονή του το Σαββατοκύριακο στο Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντελ για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και ανέβαλε το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ταξίδι του στο Τέξας για να τιμήσει την 60ή επέτειο του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα. Η εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις ανέστειλε επίσης μια διαφημιστική εκστρατεία ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πολιτικός διχασμός και το αφήγημα του Τραμπ
Όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν πυροβολήθηκε από έναν περιπλανώμενο το 1981, η χώρα ενώθηκε πίσω από τον τραυματισμένο ηγέτη της. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Thomas P. O’Neill Jr., πήγε δακρυσμένος στο δωμάτιο, του Ρεπουμπλικανού προέδρου, του κράτησε τα χέρια και γονάτισε για να προσευχηθεί γι’ αυτόν.
Αλλά η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να διχάσει περισσότερο την Αμερική παρά να την ενώσει. Μέσα σε λίγα λεπτά από τον πυροβολισμό, τα συναισθήματα που κυριάρχησαν ήταν θυμός, πικρία, καχυποψία και αλληλοκατηγορίες. Ξεκίνησε η ανάπτυξη θεωριών συνομωσίας σε μια χώρα που ήδη σφύζει από εχθρότητα.
Όπως και να έχει, το επεισόδιο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το αφήγημα του κ. Τραμπ ότι είναι θύμα καταδίωξης από τους Δημοκρατικούς. Αμφισβητούμενος, κατηγορούμενος, μηνυόμενος και καταδικασμένος, ο πρώην πρόεδρος ακόμη και πριν από το Σάββατο είχε κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι επιδιώκουν να τον εκτελέσουν πράκτορες του FBI ή ακόμη και να τον εκτελέσουν για εγκλήματα που δεν επισύρουν τη θανατική ποινή.
Ο πυροβολισμός έγινε σε μια εποχή που στις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχεί η απόλωση κατά μήκος ιδεολογικών, πολιτισμικών και κομματικών γραμμών – διχασμένες, όπως συχνά φαίνεται, σε δύο χώρες, ακόμη και σε δύο πραγματικότητες. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και γενιές, οι Αμερικανοί δεν βλέπουν τους εαυτούς τους σε ένα συλλογικό εγχείρημα, αλλά αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους σε αντίθετες πλευρές σύγχρονων επάλξεων.
Η στάση του Μπάιντεν και ο κίνδυνος κανονικοποίησης της βίας
Ο κ. Μπάιντεν δεν απάντησε άμεσα στις επικρίσεις για τη γλώσσα του κατά τη διάρκεια τριών τηλεοπτικών εμφανίσεων μετά τους πυροβολισμούς. Αλλά καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση και τηλεφώνησε στον κ. Τραμπ για να του ευχηθεί περαστικά. Όπως και ο κ. Τζόνσον, είπε κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας ομιλίας στο Οβάλ Γραφείο ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ρίξουν τη θερμοκρασία». Αλλά και ότι «η πολιτική δεν πρέπει ποτέ να είναι ένα κυριολεκτικό πεδίο μάχης, Θεός φυλάξοι ένα πεδίο θανάτου». Πρόσθεσε: «Είναι καιρός να επικρατήσει ψυχραιμία ».
Ο κίνδυνος είναι ότι αν η πολιτική βία κανονικοποιηθεί, τότε όλο αυτό θα εξελιχθεί σε ακόμα μια μορφή ατελείωτων κομματικών πολέμων. Σύμφωνα με τους New York Times, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι το 11% των Αμερικανών δήλωσε ότι η βία δικαιολογείται μερικές φορές ή πάντα για να επιστρέψει ο κ. Τραμπ στην προεδρία και το 21% δήλωσε ότι δικαιολογείται για να προωθηθεί ένας σημαντικός πολιτικός στόχος. Αλλά ο Garen J. Wintemute, διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης της Βίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να απορρίπτουν την πολιτική βία.
«Η δουλειά αυτής της πλειοψηφίας είναι να γνωστοποιήσει τις απόψεις της, ξανά και ξανά και όσο το δυνατόν πιο δημόσια», δήλωσε ο Δρ Wintemute. «Ένα κλίμα μισαλλοδοξίας για τη βία μειώνει την πιθανότητα να εμφανιστεί βία. Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας ως έθνος είναι: «Θα γίνει η βία μέρος της αμερικανικής πολιτικής;» Ο καθένας από εμάς ως άτομο πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα: «Όχι, αν μπορώ να το αποφύγω».