Η επικίνδυνη κατάσταση στη βόρεια Γάζα περνά στα ψιλά γράμματα

Δημοσιεύτηκε στις 15/10/2024 18:15

Η επικίνδυνη κατάσταση στη βόρεια Γάζα περνά στα ψιλά γράμματα

Το Ισραήλ έχει αποκόψει τη βόρεια Γάζα για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα, εμποδίζοντας την είσοδο οποιασδήποτε βοήθειας.

Ταυτόχρονα οργανώνει μεγάλες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις και έχει σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Στις 15 Οκτωβρίου τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην βόρεια Γάζα κοντά στην Αλ-Φαλούτζα στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της πετριοχής.

Τι κάνει το Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Τζαμπάλια και πολιορκεί τη βόρεια Γάζα από την περασμένη εβδομάδα, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό.

Παλαιστίνιοι κοιτάζουν έξω από ένα κατεστραμμένο σπίτι κοντά στο σημείο όπου ο Ομάρ Μασούντ και η οικογένειά του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, 12 Σεπτεμβρίου 2024.

Ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός αποκόπτει τη βόρεια Γάζα από την πόλη της Γάζας χρησιμοποιώντας στρατιωτικά οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτοσχέδια αναχώματα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τι συμβαίνει στους κατοίκους;

Αναφορές από ανθρώπους στη βόρεια Γάζα λένε ότι πρόκειται μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουν βιώσει κατά την διάρκεια της φρίκης του τελευταίου χρόνου.

«Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες. Φτάνουν στο νοσοκομείο είτε σε κομμάτια είτε ποτισμένα με αίμα», ανέφερε ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera από το κέντρο της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώνουν ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσης.

Ορισμένοι κάτοικοι αποφάσισαν να παραμείνουν στην Βόρεια Γάζα καθώς δεν εμπιστεύονται τις «ανθρωπιστικές ζώνες ασφαλείας» που έχει ορίσει το Ισραήλ.

Ένα παλαιστίνιο αγόρι που τραυματίστηκε από ισραηλινό πλήγμα δέχεται βοήθεια καθώς μεταφέρεται σε νοσοκομείο, στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, 5 Οκτωβρίου 2024.

«Εν μέσω σφοδρών, συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και εντολών εκκένωσης στη βόρεια Γάζα, οικογένειες αντιμετωπίζουν αδιανόητο φόβο, απώλεια αγαπημένων προσώπων, σύγχυση και εξουθένωση. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια, χωρίς να αντιμετωπίζουν περαιτέρω κίνδυνο», δήλωσε ο Άντριαν Τσίμερμαν, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 200 ανθρώπους την τελευταία εβδομάδα στα βόρεια, σύμφωνα με τον Μουνίρ αλ-Μπουρς, επικεφαλής του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Το Ισραήλ από μόνο του δήλωσε ότι στην πράξη η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη έχει εξουδετερωθεί πλήρως. Γιατί λοιπόν συνεχίζει;

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες παραμένουν πολιορκημένες μέσα στον καταυλισμό Τζαμπάλια, ενώ η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) αναφέρει ότι περίπου 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο βορρά.

Ακόμα και τα ιατρικά συνεργεία και τα ασθενοφόρα φέρονται να δέχονται επιθέσεις.

Θέλει το Ισραήλ να καταλάβει την Γάζα;

Ο Γκίντεον Λεβί, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η «εθνοκάθαρση» του βόρειου τμήματος της Γάζας με τον διωγμό όλων των Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ από μόνο του δήλωσε ότι στην πράξη η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη έχει εξουδετερωθεί πλήρως. Γιατί λοιπόν συνεχίζει; Συνεχίζεται επειδή θέλει να δει το βόρειο τμήμα της Γάζας εντελώς καθαρό από όλους τους Παλαιστίνιους κατοίκους του», πρόσθεσε.

Τον τελευταίο χρόνο του πολέμου στον πολιορκημένο θύλακα, το Ισραήλ δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα.

Ένα παιδί πάνω σε προσωπικά αντικείμενα κλαίει καθώς εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν περιοχές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μετά από ισραηλινή εντολή εκκένωσης, 6 Οκτωβρίου 2024.

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν πιέσει για την οικοδόμηση οικισμών στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προτείνει μια εγκατάσταση παρόμοια με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δηλαδή, να εγκαθιδρυθεί ένας ισραηλινός στρατιωτικός έλεγχος, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ή μια τοπική ομάδα που δεν ανήκει στη Χαμάς να χειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις.

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ παραμένει ασαφής, αλλά ο χρόνος της πολιορκίας του στο βορρά είναι ενδιαφέρων, σύμφωνα με τον Λεβί.

«Υπό την κάλυψη του πολέμου στον Λίβανο … όταν όλος ο κόσμος κοιτάζει τον Λίβανο και το πιθανό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν … το Ισραήλ το εκμεταλλεύεται την αφάνεια και κάνει αυτά τα πράγματα στη Γάζα χωρίς να έχει καν στρατιωτικούς στόχους», είπε.

Θα ήταν νόμιμη η κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ;

Λόγω της συνεχιζόμενης πολιορκίας της Γάζας, ο ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις εξακολουθούν να αναφέρονται στη Γάζα ως «κατεχόμενο έδαφος».

Τονίζεται ότι μια ισραηλινή προσπάθεια στρατιωτικής ή φυσικής κατοχής της Γάζας θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα θα αποτελούσε περεταίρω επιβαρυντικό παράγοντα της παραβίασης αν το Ισραήλ ακολουθούσε την ίδια κατεύθυνση που έχει ακολουθήσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Εκεί, οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί εξαπλώνονται παντού, οι Παλαιστίνιοι στερούνται την πρόσβαση στη γη τους, ο ισραηλινός στρατός αλλά και ισραηλινοί έποικοι κάνουν επιδρομές και σκοτώνουν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας.

Περισσότεροι από 750.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν σε παλαιστινιακή γη που έχει καταληφθεί με τη βία.

Τι λέει το διεθνές δίκαιο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μια κατοχική δύναμη πρέπει να επιβάλει όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές και να μην μεταβάλλει το status quo της περιοχής.

Επίσης, απαγορεύεται να μετακινεί τους δικούς της ανθρώπους στο έδαφος που κατέχει.

Τέλος, ο κατακτητής υποχρεούται να τηρεί κανονισμούς όπως η προστασία της περιουσίας των κατεχόμενων λαών και να επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει ήδη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στην Δυτική όχθη, ενώ τώρα η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς δρα συντονισμένα για να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

© Πηγή: In.gr