Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε στις 06/06/2024 23:00

Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την ανάδειξη πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας η ελληνική υποψηφιότητα συγκέντρωσε 182 ψήφους και εξελέγη για την περίοδο 2025-26.

Για την Ελλάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως μία ευκαιρία, προκειμένου να ισχυροποιήσει δεσμούς και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, δείχνοντας μεταξύ άλλων διάθεση παρέμβασης και σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία.

Εν μέσω δύο πολέμων

Το σκηνικό σήμερα που λαμβάνει χώρα η ψηφοφορία δεν είναι το ίδιο με αυτό που υπήρχε όταν αποφασίστηκε η υποψηφιότητα.

Αν και η εκστρατεία της Αθήνας για τη θέση ξεκίνησε εν μέσω της ακραίας έντασης στα ελληνοτουρκικά, μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία το 2023 και την έναρξη της επαναπροσέγγισης η Άγκυρα ανακοίνωσε την απόφαση της να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πλέον η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμπίπτει, όπως ανέφερε την Τρίτη ο Γεραπετρίτης από τη Νέα Υόρκη «με δύσκολους καιρούς της μεταπολεμικής εποχής, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, που δυστυχώς συνιστούν μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, και άλλες τεράστιες οικουμενικές προκλήσεις, την κλιματική κρίση, την επισιτιστική ανασφάλεια, την επιθετικότητα διεθνώς και τις γεωπολιτικές εντάσεις».

Δύσκολη και απαιτητική περίοδος

Θα είναι όπως είπε  «μια δύσκολη αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος». Με την Αθήνα να επιμένει σταθερά στην προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, μετά από συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συζήτησε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως είναι «μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook