Η Βρετανία εξετάζει «αερογέφυρες» με κάποιες χώρες, αλλά όχι όλη την ΕΕ
Η πιθανότητα να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «αεροφέγυρες» με συγκεκριμένες χώρες χαμηλού ρίσκου για την πανδημία του κοροναϊού είναι περισσότερο πιθανή από το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνολική εξαίρεση από την καραντίνα για όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.
Σε ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τόνισε για την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου στις εισόδους της χώρας ότι το επίπεδο συμμόρφωσης ήταν καλό, αλλά απέρριψε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μία αμοιβαία ταξιδιωτική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών για την αποφυγή της καραντίνας.
«Οι αερογέφυρες είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε ακόμη, αλλά τίποτε περισσότερο πέρα από αυτό» είπε χαρακτηριστικά.
Αρνήθηκε να σχολιάσει τις νομικές διαδικασίες που κίνησαν κατά του μέτρου καραντίνας της κυβέρνησης τρεις αεροπορικές εταιρίες, αλλά είπε: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Εάν περιορίσουμε τον κίνδυνο νέων περιστατικών να εισέλθει στην χώρα από το εξωτερικό, μπορούμε να βοηθήσουμε στην μείωση της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος κοροναϊού».
Επικρίσεις από το Εργατικό κόμμα για την 14ήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες
Την εφαρμογή μέτρων στα σύνορα της χώρας για τους ξένους επισκέπτες, όπως για παράδειγμα μία διαδικασία εξέτασης για τον κοροναϊό, αντί της καραντίνας, υποστήριξε ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC.
Στο θέμα της ισχύος της καραντίνας από σήμερα, ο Στάρμερ επέκρινε την κυβέρνηση για ασυνέπεια και αργοπορία και χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως «ανούσιο», τη δεδομένη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες αίρουν τις δικές τους καραντίνες.
Και η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Άνελις Ντοντς, υποστήριξε σε άλλη συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC ότι το κόμμα της θα ήθελε να δει τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση για να επιβάλει αυτή τη στιγμή το μέτρο, αντί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές όπως το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του τουριστικού ομίλου TUI για την Βρετανία και την Ιρλανδία, Άντριου Φλίνθαμ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι το μέτρο της καραντίνας θα επιφέρει μακροχρόνια ζημία στην τουριστική βιομηχανία και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να επιτραπεί στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις πτήσεις για ταξίδια, όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. «Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναθεωρηθεί η ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών και να αποφασίσει για τις εναλλακτικές που θα εφαρμόσει αντί της γενικευμένης καραντίνας, όπως για παράδειγμα οι αερογέφυρες» είπε.
Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου, Τζον Χόλαντ Κέι, δεν θα αμφισβητήσει το γεγονός ότι επιβάλλεται το μέτρο για λόγους δημόσιας ασφάλειας της υγείας, ούτε τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπόνηση ενός σχεδίου για το άνοιγμα των συνόρων μέχρι το τέλος του Ιουνίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι τρεις αεροπορικές εταιρίες (η ιδιοκτήτρια της British Airways, IAG, η Ryanair και η Easy Jet) ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες κατά της απόφασης της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ την 14ήμερη καραντίνα στους ξένους επισκέπτες που φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι παράλογο και άδικο. Στον νομικό ισχυρισμό τους υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι σκληρότερο από αυτά που εφαρμόζονται εκεί όπου υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι και επιβάλλει μεγαλύτερους περιορισμούς στις αφίξεις από ό,τι στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από Covid-19. Επίσης ισχυρίζονται ότι οι κανόνες, όπως έχουν γνωστοποιηθεί, φαίνεται να ισχύουν μόνο για την Αγγλία, ενώ όσοι φτάνουν στην Σκοτία, την Ουαλία και την βόρεια Ιρλανδία δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες ποινές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ