Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια τρομάζει τους κατοίκους της Μάνδρας – «Ούτε σήμερα νιώθουμε ασφαλείς» λένε στο in

Δημοσιεύτηκε στις 03/11/2024 22:52

Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια τρομάζει τους κατοίκους της Μάνδρας – «Ούτε σήμερα νιώθουμε ασφαλείς» λένε στο in

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Εφετείου για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα που αθωώνει όλους τους κατηγορούμενους για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, οι εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Βαλένθια, ξυπνούν τις χειρότερες μνήμες στους κατοίκους της περιοχής που το 2017 έχασαν συγγενείς και φίλους μέσα στα ορμητικά νερά.

Η Ευγενία Ρόκα, η γυναίκα που το 2017, θρήνησε την μητέρα της στην φονική πλημμύρα, μιλά στο in χαρακτηρίζοντας την αθωωτική απόφαση του Εφετείου «τρελή» και δηλώνει πως ούτε η σήμερα μπορεί να νιώσει απόλυτα ασφαλής στον τόπο κατοικίας της.

«Είναι τρελή η απόφαση. Μπάζει και έχει κενά. Δεν ξέρω πώς κατέληξαν εκεί. Δεν μπορεί να φταίνε για την πλημμύρα και να μην φταίνε για τα θύματα, γιατί το ένα είναι συνέπεια του άλλου. Εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη μετά την απόφαση αυτή. Μου λένε τώρα ότι φταίει η πολιτική προστασία και η τροχαία. Τόσα χρόνια δεν το είχαν δει αυτό; Γιατί δεν έγινε κλήση σε αυτούς να έρθουν να καταθέσουν τόσα χρόνια;» τονίζει η κυρία Ρόκα.

«Σήμερα συνεχίζω να μένω στην Μάνδρα, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι νιώθω απόλυτα ασφαλής. Είμαστε καλύτερα από τότε. Αυτή τη στιγμή η περιοχή δεν έχει νερό. Δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνει, αν ρίξει νερό;» προσθέτει.

Στο in μιλά και η Χαρούλα Μακαρούνα, που το 2017, έχασε τον γιο της στη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα.

«Η απόφαση ήταν άδικη για μένα και για την ψυχή του παιδιού μου. Γιατί οι άνθρωποί μας δεν πήγαν από μόνοι τους να πνιγούν. Εμένα το παιδί μου δεν έρχεται πίσω αλλά όλο αυτό δεν είναι δίκαιο. Γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση. Άλλα κι άλλα – αυτά που έπρεπε να γίνουν – δεν έγιναν τότε στην Μάνδρα. Αλλά έγιναν τάφοι να θάψουμε τους νεκρούς μας» ανέφερε η κυρία Μακαρούνα.

«Εγώ μένω στην Μάνδρα 7 χρόνια μετά. Εγώ δεν αισθάνομαι πολλή ασφάλεια ούτε και σήμερα. Ευτυχώς προς το παρόν δεν έχει βρέξει. Αλλά να σας πως κάτι; Και εκείνο το βράδυ που πνιγήκαμε, εδώ στην Μάνδρα δεν είχε ρίξει σταγόνα! Έριξε μία φυσιολογική βροχή μετά σταμάτησε. Το πρωί οι δρόμοι όλοι στεγνοί. Ειδοποίηση καμία και πήγε ο καθένας στη δουλειά του. Δεν μας ειδοποίησαν οι αρμόδιοι όμως» υπογράμμισε.

Όπως αναφέρει στο in ο γενικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Χρήστος Ηλίας, οι δημότες της περιοχής ζουν με το φόβο μιας ενδεχόμενης νεροποντής.

«Το 2017, η Μάνδρα πλημμύρισε και θρηνήσαμε 25 νεκρούς με 250 χιλιοστά βροχής. Μετά από αυτήν την τραγική πλημμύρα έγιναν κάποια έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, με πρόβλεψη από τους μελετητές, ορθή για τα μέχρι τότε αντιπλημμυρικά φαινόμενα, για 320 – 350 χιλιοστά βροχής. Η αγωνία όλων, καθώς βιώνουμε την κλιματική αλλαγή, και έχοντας δει εδώ δίπλα μας στον ελλαδικό χώρο, πλημμύρες στη Θεσσαλία με 600 χιλιοστά βροχής και στο Βόλο με 900 χιλιοστά βροχής. Υπάρχει έντονη ανησυχία αν η Μάνδρα μπορεί να αντέξει πάνω από 450 χιλιοστά βροχής.

»Για αυτό από την πρώτη στιγμή, έχουμε επικοινωνήσει αυτές τις ανησυχίες μας επίσημα και στην περιφέρεια και στο υπουργείο περιβάλλοντος αλλά και το υποδομών με γραπτά αιτήματα, όπου έχουν την ευθύνη για την αντιπλημμυρική θωράκιση και για τα ρέματα. Οι δημότες πραγματικά με το παραμικρό φαινόμενο, τους διακατέχει πάντα ο φόβος. Πριν την μεγάλη καταστροφή του 2017, δεν υπήρχε αντιπλημμυρικό, μετά εκπονήθηκε αντιπλημμυρικό έργο, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Πρέπει να γίνουν και περαιτέρω έργα στον ορεινό όγκο. Οι πολίτες με το που ακούν για έντονα καιρικά φαινόμενα στα μέσα, φοβούνται και κλείνονται στα σπίτια τους για να είναι προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί».

© Πηγή: In.gr