Η απάντηση του ΠΟΥ στην αναστολή χρηματοδότησης από τον Τραμπ
Η «μόνη ανησυχία» του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 να «σώσουν ζωές», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την αναστολή της αμερικανικής χρηματοδότησης σε αυτόν τον οργανισμό του ΟΗΕ.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η μόνη έγνοια του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους για να σωθούν ζωές και να τερματιστεί η πανδημία Covid-19», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ρητά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
There is no time to waste. @WHO’s singular focus is on working to serve all people to save lives and stop the #COVID19 pandemic. https://t.co/08xlv7HLC4
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) April 15, 2020
Στο επίκεντρο της διαμάχης με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποβάθμισε την έκταση της επιδημίας και καθυστέρησε να καλέσει σε εγρήγορση τον κόσμο για την εξάπλωσή του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους επαναδημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα υποστήριξης από πολιτικές προσωπικότητες, ερευνητές και απλούς πολίτες.
«Δούλεψα για τον ΠΟΥ επί 10 χρόνια πάνω στην ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, την τύφλωση, τη βοήθεια (στα θύματα του) τσουνάμι. Δούλεψα μαζί με έξι γενικούς διευθυντές. Για μένα, ο Δρ Τέντρος και η Γκρο Μπρούντλαντ ήταν οι καλύτεροι. Υπάρχει μια πραγματική πολιτική εκστρατεία εναντίον του Δρα Τέντρος», δήλωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ.
I worked for @WHO for 10 years—on smallpox, polio, blindness, tsunami relief. I’ve worked with six DGs. I found @DrTedros and Gro Brundtland the best. There is a very political campaign now against @DrTedros. It is wrong. We need this good man and great public health leader. https://t.co/GBcghcq5Da
— Larry Brilliant MD, MPH (@larrybrilliant) April 10, 2020
Γιατί κατηγορούν οι ΗΠΑ τον ΠΟΥ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι αναστέλλει τη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΠΟΥ λόγω της «κακής διαχείρισης» του στην πανδημία.
Η Ουάσινγκτον εκφράζει τη λύπη της κυρίως γιατί τα δικά της μέτρα απέναντι στην κρίση, συγκεκριμένα το σταδιακό κλείσιμο των συνόρων της, είχαν συναντήσει «ισχυρή αντίσταση» από τον ΠΟΥ, ο οποίος «συνέχισε να χαιρετίζει τους Κινέζους ηγέτες για την ‘διάθεσή τους για ανταλλαγή πληροφοριών’ «.
Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν με «400 έως 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως» στον οργανισμό, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων «και ακόμη λιγότερο» της συνεισφοράς της Κίνας.
Ο ΠΟΥ απορρίπτει τις κατηγορίες περί μεροληψίας υπέρ της Κίνας και βεβαιώνει ότι προσαρμόζει τις συστάσεις του σε συνάρτηση με τις επιστημονικές πληροφορίες που λαμβάνει για τη συμπεριφορά του νέου κοροναϊού, τη μετάδοσή του και τα μέσα καταπολέμησής του.»Ο ΠΟΥ δεν κάνει πολιτική», τόνισε ο Τέντρος.
Η απόφαση των ΗΠΑ να στερήσουν από τον ΠΟΥ τη συνεισφορά τους επικρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση, αλλά και από τον Μπιλ Γκέιτς, τον συνιδρυτή της Microsoft, του οποίου το ίδρυμα είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας που συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ