Η αντιρωσική εισήγηση Μπλίνκεν στον Μπάιντεν που φοβίζει ακόμα και τον… Μπάιντεν
«Θα πίνουν βότκες και θα χασκογελάνε οι Ρώσοι», είπε Αμερικανός ε.α. συνταγματάρχης σχολιάζοντας τη πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο. Ο τιμονιέρης όμως της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επέστρεψε στην Ουάσιγκτον γεμάτος με «φρέσκιες», πλην εξαιρετικά επικίνδυνες ιδέες.
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε θέσει ως απαράβατο όρο στο Κίεβο να μην τολμήσει να χτυπήσει τη ρωσική επικράτεια με αμερικανικά όπλα, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να «αποφύγει έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως είχε επισημάνει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, ο Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να πιέζει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δώσει τελικά το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν την αμερικανική δύναμη πυρός για να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη.
Ειδικότερα, στους κόλπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεξάγεται μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων των πιο συγκρατημένων και των επονομαζόμενων «γερακιών», που επιζητούν την κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Μα εάν χτυπηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, άραγε πως θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί;
Αν και η ευρύτερη πολιτική των ΗΠΑ στο ουκρανικό λειτούργησε εμπρηστικά ήδη από το 2014, υπό τους Δημοκρατικούς στο τιμόνι, ωστόσο, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος εκείνοι που ωθούν προς χαλάρωση της απαγόρευσης ώστε να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και πυροβολικού.
Η πρόταση, την οποία κομίζει ο υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, μετά από μια επίσκεψη στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διαμόρφωσης και δεν είναι σαφές πόσοι από τους συναδέλφους του στον στενό κύκλο του Μπάιντεν την υποστηρίζουν. Δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επίσημα στον πρόεδρο, ο οποίος παραδοσιακά ήταν ο πιο προσεκτικός, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Τι είδε ο Μπλίνκεν στην Ουκρανία
Με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να τηρεί σιγή ιχθύος, γύρω από την έκθεση Μπλίνκεν, το ερώτημα είναι τι έκανε τον Μπλίνκεν να εισηγηθεί την κλιμάκωση.
Αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις είπαν ότι η θέση του Μπλίνκεν είχε αλλάξει επειδή οι Ρώσοι είχαν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν τοποθετήσει όπλα ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από τη βορειοανατολική Ουκρανία βάζοντας στόχο το Χάρκοβο, καθώς γνωρίζουν ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο μη αμερικανικά όπλα για να απαντήσουν.
Σημειώνεται ότι σχολιάζοντας την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο, ο συνταγματάρχης ε.α. Λόρενς Γουίλκερσον -το άλλοτε δεξί χέρι του πρώην αρχηγού του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ- είχε πει ότι η ομιλία Μπλίνκεν ενώπιον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήταν στημένη λες και τη σκηνοθέτησαν στο Χόλυγουντ. «Ακόμα και ο Ζελένσκι, οι εκφράσεις του προσώπου του, το κούνημα του κεφαλιού του, ήξερε ακριβώς τι να πει και πότε να το πεί. Αυτό ήταν για τα μάτια του κόσμου, όχι για τους Ρώσους. Σας το εγγυώμαι, οι Ρώσοι πιθανότητα θα κακαρίζουν, πίνοντας βότκα».
Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα είναι σοβαρά, καθώς πλέον στις ΗΠΑ πολλοί πιέζουν για νέα βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να στοχεύσει ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες, ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει την απαγόρευσή της για επιθέσεις σε διυλιστήρια πετρελαίου και σε άλλες ρωσικές υποδομές με αμερικανικά όπλα.
Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο κέντρα εκπαίδευσης ουκρανικών στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας, π.χ. Λβιβ, αντί να στέλνονται σε κέντρα εκπαίδευσης στη Γερμανία. Αυτό θα απαιτούσε την τοποθέτηση αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, κάτι που απαγόρευε μέχρι σήμερα επίσημα ο Μπάιντεν.
Μα εάν χτυπηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, άραγε πως θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί;
Ξανά η κα Νούλαντ
Προεξάρχουσα στο στρατόπεδο των γερακιών είναι και η αρχιτέκτων της ουκρανικής τραγωδίας η άλλοτε Νο3 του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ που υποστηρίζει αναφανδόν ότι η κυβέρνηση πρέπει να άρει την απαγόρευσή της στη χρήση των όπλων της εναντίον στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Νομίζω ότι αν οι επιθέσεις έρχονται απευθείας από τη Ρωσία, [το να χτυπηθούν αυτές] οι βάσεις θα είναι δίκαιο», είπε πρόσφατα στο ABC.
«Νομίζω ότι είναι καιρός για αυτό γιατί η Ρωσία προφανώς έχει κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Χάρκοβο είναι μια προσπάθεια «να το αποδεκατίσει χωρίς να χρειαστεί ποτέ να στείλει χερσαία στρατεύματα. Οπότε νομίζω ότι είναι καιρός να δώσουμε στους Ουκρανούς περισσότερη βοήθεια για να χτυπήσουν αυτές τις βάσεις μέσα στη Ρωσία».
Φαίνεται να επιβεβαιώνεται ένας άριστος γνώστης της διεθνούς πολιτικής, όταν είχε δηλώσει μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπαίντεν το 2020… «ξανά στο πηδάλιο αυτοί [φιλελεύθεροι] που τα είχαν κάνει θάλασσα».
Γι’ αυτό ίσως και ο Γουίλκερσον αναρωτιέται «δεν ξέρω γιατί ο Μπάιντεν κρατάει τον Κίρμπι, δεν ξέρω γιατί κρατάει τον Τζoν Σάλιβαν, γιατί κρατάει τον Μπλίνκεν. Είναι εφιάλτες με όρους διπλωματίας και καλής εξωτερικής πολιτικής».