Γυναικτονίες: Μείωση 20% στη Γαλλία – Η μέθοδος με το ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι
Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη Γαλλία μειώθηκε το 2023 σε 94, έναντι 118 το 2022. Προφανώς η μείωση του ποσοστού των γυναικοκτονιών δεν είναι αρκετή, καθώς στόχος είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Στην μείωση ωστόσο του αριθμού των θυμάτων έμφυλης βίας φαίνεται να έχει συμβάλλει και η χρήση ενός ειδικού ηλεκτρονικού βραχιολιού.
Σημειώνεται ωστόσο τα στοιχεία αυτά για τις γυναικοκτονίες εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη Γαλλία ανήλθε σε 94. «Είναι πολύ μακριά από το να είναι κάτι ικανοποιητικό», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι στη Le Figaro.
1.850 επιζώσες έχουν επωφεληθεί από αυτή την προστασία μέσω της τεχνολογίας και περισσότερα από 1.000 βραχιόλια «BAR» λειτουργούν επί του παρόντος σε όλη την εθνική επικράτεια της Γαλλίας
«Γνωρίζουμε ότι η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας απαιτεί χρόνο. Αυτό είναι που πρέπει να συμπεράνουμε από την ισπανική εμπειρία, η οποία μας δείχνει ότι χρειάστηκαν έξι έως επτά χρόνια ενός σημαντικού σχεδίου για να δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραστικά. Αλλά η δέσμευση του γαλλικού δικαστικού συστήματος να σταματήσει τις γυναικοκτονίες εξακολουθεί να αποδίδει τους πρώτους καρπούς της», δήλωσε.
Τα βραχιόλια «BAR»
Μέχρι σήμερα, 1.850 επιζώσες έχουν επωφεληθεί από αυτή την προστασία μέσω της τεχνολογίας και περισσότερα από 1.000 βραχιόλια «BAR» λειτουργούν επί του παρόντος σε όλη την εθνική επικράτεια της Γαλλίας. Ωστόσο, πολλές αποτυχίες μέχρι τώρα έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρει η Le Figaro.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθυμίζει επίσης τις γρηγορότερες και αυστηρότερες δικαστικές διαδικασίες. Επίσης από το 2021, κάθε επιζώσα ενημερώνεται συστηματικά όταν ο δράστης αποφυλακίζεται. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές γυναικοκτονίες, στη δυτική και ανατολική Γαλλία, καθώς και στην περιοχή του Παρισιού, έχουν διαπραχθεί μετά την απελευθέρωση καταδίκων.
Πώς λειτουργεί
Το ηλεκτρονικό βραχιόλι «BAR», το οποίο μεταφράζεται σε κάτι σαν «αντισυμφιλιωτική κινητή ηλεκτρονική συσκευή», δημιουργήθηκε ως μέρος του νόμου της 28ης Δεκεμβρίου 2019 με στόχο την ανάληψη δράσης κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Ο νόμος οριστικοποιήθηκε με το διάταγμα 2020-1161 της 23ης Σεπτεμβρίου 2020 που καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του. Χρειάζεται την συγκατάθεση και των δύο, προστατευομένης και ατόμου που χρειάζεται παρακολούθηση.
Τα βραχιόλια αυτά ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. Αυτή είναι μια κινητή ηλεκτρονική συσκευή επιτήρησης που επιτρέπει στις αρχές:
– να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο ένα άτομο που χρειάζεται προστασία και ένα άτομο που χρειάζεται παρακολούθηση (αποδεδειγμένο ή υποτιθέμενο δράστη) στο πλαίσιο της «ενδοοικογενειακής βίας» με την ευρεία έννοια.
– να επωφεληθούν από μια ζώνη προστασίας, η οποία αποτελείται από μια ζώνη προειδοποίησης και μια ζώνη συναγερμού, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η ενέργεια ειδοποίησης και, εάν είναι απαραίτητο, επεμβαίνουν οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας
Το ηλεκτρονικό βραχιόλι «BAR», δημιουργήθηκε ως μέρος του νόμου της 28ης Δεκεμβρίου 2019 με στόχο την ανάληψη δράσης κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Εάν το προστατευόμενο άτομο αισθάνεται ότι απειλείται μπορεί να ενεργοποιήσει το κουμπί SOS στην κινητή μονάδα της ανά πάσα στιγμή (7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα) και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει μαζί της ο τηλεχειριστής που είναι υπεύθυνος για το BAR.
Παραδείγματα κατάστασης κατά την οποία μπορεί μια γυναίκα να αισθάνεται ότι απειλείται (εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο δράστης απειλεί το θύμα του) είναι οι εξής:
-μπορεί να φοβούνται όταν συναντούν μέλη της οικογένειας ή φίλους του ατόμου που παρακολουθείται ή αν είναι μπροστά στο σπίτι τους κ.λπ.
-μπορεί να φοβούνται το βράδυ όταν επιστρέφουν σπίτι
Το σύστημα BAR βασίζεται στην αρχή της ζώνης διπλής προστασίας:
– περίμετρος συναγερμού: από 1 έως 10 χλμ το μέγιστο
– περίμετρος προειδοποίησης: διπλάσια από την περίμετρο συναγερμού. © πηγή και φωτογραφία: in.gr