Γιατί το 2023 ήταν κακό για τη Δύση: Από τον εφτάψυχο Πούτιν ως την κατακραυγή για το μακελειό στη Γάζα
Το 2023 δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τη Συμμαχία της Δύσης, με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, να αποτυγχάνουν να ελέγξουν προς όφελός τους τις περισσότερες από τις μεγάλες εξελίξεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη κι επηρεάζουν τις ισορροπίες.
Προβλήματα σε όλες τις ηπείρους για τη Συμμαχία
Σύμφωνα με το BBC, τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξε μια σειρά αποτυχιών για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στη διεθνή πολιτική σκηνή. Σε πολλά μέτωπα, ο άνεμος πνέει πια σε αντίθετη κατεύθυνση από τα δυτικά συμφέροντα.
Ουκρανία
Ο πόλεμος δεν εξελίσσεται καλά για το Κίεβο. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξελίσσεται καλά για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που έχουν χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και την οικονομία της, δίνοντας στον Ζελένσκι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ΝΑΤΟ πίστευε πέρσι ότι, έχοντας εφοδιαστεί με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό κι έχοντας εκπαιδευτεί εντατικά στις δυτικές χώρες, ο στρατός της Ουκρανίας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει εκείνο το φθινόπωρο και να απωθήσει τους Ρώσους από μεγάλο μέρος των εδαφών που είχαν καταλάβει. Αυτό δεν έχει συμβεί.
Τον Ιούνιο, οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να αναπτυχθούν δυναμικά στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι διοικητές, ωστόσο, είχαν είχαν μαντέψει σωστά όσον αφορά στις περιοχές όπου το Κίεβο ήθελε ρίξει το βάρος της αντεπίθεσής του. Η πολύκροτη αντεπίθεση των Ουκρανών, απέτυχε.
Δυσοίωνα είναι και τα νέα δεδομένα: Η Ουκρανία έχει σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών και στρατιωτών, το Κογκρέσο αναστέλλει τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να προωθήσει ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ουγγαρία αναστέλλει το πακέτο βοήθειας των 50 δισ. ευρώ της ΕΕ.
Πούτιν
Στον αντίποδα, το μόνο που χρειάζεται ο Πούτιν για να κηρύξει τη νίκη της Ρωσίας, είναι να κρατήσει το έδαφος που έχει καταλάβει, τ’ οποίο αποτελεί το 18% της Ουκρανίας.
Σχετικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, εν τέλει, μόνο στη θεωρία είναι αποκλεισμένος από παντού, καθώς συνεχίζει τα ταξίδια του ανά την υφήλιο, έχοντας δημιουργήσει νέους ισχυρούς δεσμούς με χώρες που ανταγωνίζονται ποικιλοτρόπως τη Δύση. Ούτε οι οικονομικές κυρώσεις έχουν λυγίσει τη Ρωσία, με τη χώρα να προωθεί πολλά προϊόντα της μέσω άλλων χωρών, όπως η Κίνα και το Καζακστάν.
Ενεργειακά, η Δύση κατόρθωσε ν’ απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, αλλά η τελευταία βρήκε άλλους προμηθευτές, ακόμη κι αν χρειάστηκε να πουλήσει φθηνότερα.
Γάζα
Η στήριξη των κυβερνήσεων της Δύσης στο Ισραήλ, όσον αφορά στον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, έχει ξεσηκώσει την κοινή γνώμη σε πολλές χώρες, όπου γίνεται λόγος για υποκρισία της Δύσης, η οποία μιλά για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ταυτόχρονα κλείνει τα μάτια μπρος στη σφαγή των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, το γεγονός ότι τα βλέμματα του πλανήτη έφυγαν από την Ουκρανία και στράφηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, δεν βολεύει το ΝΑΤΟ, που ήθελε να διατηρήσει ψηλά την ένταση της παγκόσμιας διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επιπλέον, στο μουσουλμανικό κόσμο υπάρχει αναβρασμός για το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα για τη Δύση, αυτό των πολλαπλών επιθέσεων σ’ εμπορικά πλοία της.
Ιράν
Εντός του 2023, η Δύση ανέβασε τους τόνους με το Ιράν, προσάπτοντάς του την κατηγορία της μυστικής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων . Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Δύσης, το Ιράν δεν έχει απομονωθεί, με την επιρροή του να έχει επεκταθεί στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Το 2023, το Ιράν ξεκίνησε μια νέα συμμαχία με τη Ρωσία, που γίνεται ολοένα και στενότερη, και η οποία σχετίζεται με drones που προμηθεύεται η Μόσχα.
Μετά από την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, το Ιράν έχει ισχυροποιήσει τη θέση του στη Μέση Ανατολή, ως υπέρμαχος της παλαιστινιακής πλευράς.
Βόρεια Κορέα
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας υποτίθεται ότι τελεί υπό αυστηρές διεθνείς κυρώσεις, λόγω των απαγορευμένων πυρηνικών όπλων και του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της.
Ωστόσο, το 2023 δημιούργησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να στέλνει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία.
Παράλληλα, μες στο 2023, η Βόρεια Κορέα έκανε κι άλλες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που πλέον πιστεύεται ότι μπορούν να φτάσουν στις περισσότερες από τις περιοχές της αμερικανικής ενδοχώρας.
Κίνα
Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης στις διεκδικήσεις της για το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, εκδίδοντας έναν νέο χάρτη που επεκτείνει τις αξιώσεις της σχεδόν μέχρι τις ακτές αρκετών χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.
Ούτε έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της επί της Ταϊβάν, την οποία έχει δεσμευθεί να «πάρει πίσω» – με τη βία αν χρειαστεί.