Γιατί οι εξορύκτες bitcoin μετακομίζουν στην Αιθιοπία

Δημοσιεύτηκε στις 25/02/2024 21:45

Γιατί οι εξορύκτες bitcoin μετακομίζουν στην Αιθιοπία

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων γίνεται δέλεαρ για όλο και περισσότερους «χρυσοθήρες» στο κόσμο, για τα πάμπολλα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, και διάφοροι παράγοντες της Κίνας δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός παιχνιδιού.

Την περασμένη άνοιξη, εμπορευματοκιβώτια άρχισαν να εμφανίζονται κοντά σε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται με το πρόσφατα κατασκευασμένο Grand Ethiopian Renaissance Dam, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα της Αφρικής. Μέσα υπήρχαν στοίβες από ισχυρούς ενεργοβόρους υπολογιστές.

Ήταν ένα ισχυρό σημάδι ότι οι Κινέζοι εξορύκτες Bitcoin, έχοντας ψάξει από χώρα σε χώρα ζητώντας φθηνή ενέργεια και ευνοϊκούς κανονισμούς από τότε που το Πεκίνο τους έδιωξε δύο χρόνια πριν, έφτασαν στο Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ισχυροί δεσμοί Αιθιοπίας – Κίνας

Εκεί τους τράβηξαν κάποια από τα χαμηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Η Αιθιοπία, η οποία επέτρεψε να ξεκινήσει η εξόρυξη Bitcoin το 2022, παρόλο που εξακολουθεί να απαγορεύει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, έχει ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα την τελευταία δεκαετία και αρκετές κινεζικές εταιρείες βοήθησαν στην κατασκευή του φράγματος των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το οποίο οι εξορύκτες σχεδιάζουν να αντλήσουν ενέργεια.

Η Αιθιοπία έχει αναδειχθεί ως μια σπάνια ευκαιρία για όλες τις εταιρείες που εξορύσσουν το πρωταρχικό κρυπτονόμισμα, καθώς η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη ενέργειας πυροδοτούν μια αντίδραση ενάντια στη βιομηχανία 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Πρώτον, οι χώρες μπορεί να ξεμείνουν από διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να αφήνουν περιθώρια στους εξορύκτες να επεκταθούν», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Hashlabs Mining Τζάραν Μέλερουντ. «Δεύτερον, οι εξορύκτες μπορεί ξαφνικά να θεωρηθούν ανεπιθύμητοι από την κυβέρνηση και να αναγκαστούν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν».

Οι αξιωματούχοι της Αιθίοπας είναι επιφυλακτικοί για τη διαμάχη που συνοδεύει την εξόρυξη Bitcoin. Ακόμη και μετά τη σύνδεση της νέας παραγωγικής ικανότητας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας την εξόρυξη ιδιαιτέρως λεπτό θέμα. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύει μια δυνητικά προσοδοφόρα πηγή κερδών από συνάλλαγμα.

Η Αιθιοπία γίνεται χώρα προορισμός

Η Αιθιοπία έχει ήδη γίνει ένας από τους κορυφαίους αποδέκτες μηχανημάτων εξόρυξης Bitcoin παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εξόρυξης Luxor Technology. Το κρατικό μονοπώλιο ενέργειας αναφέρει ότι έχει συνάψει συμφωνίες για την παροχή ρεύματος με 21 εξορύκτες Bitcoin. Όλοι εκτός από δύο είναι Κινέζοι.

Το ότι οι εξορύκτες Bitcoin είναι πρόθυμοι να στείλουν εξοπλισμό αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα που μόλις πριν από δύο χρόνια βγήκε από έναν εμφύλιο πόλεμο, αποτελεί απόδειξη του ταραχώδους πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι εταιρείες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του δικτύου Bitcoin χρησιμοποιώντας ισχυρούς υπολογιστές (αποκαλούμενους «εξέδρες») για την επίλυση μαθηματικών γρίφων και την επικύρωση κρυπτογραφημένων συναλλαγών στο blockchain. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν ανταμοιβές σε Bitcoin που απελευθερώνεται από το δίκτυο.

Είναι μια ασταθής επιχείρηση, με τα έσοδα να παρακολουθούν την άνοδο και την πτώση του κρυπτονομίσματος. Το Miner Core Scientific βυθίστηκε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2022 καθώς οι αγορές κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν. Δεκατρείς μήνες αργότερα κέρδισε την έγκριση του δικαστηρίου για έξοδο από την εποπτεία χρεοκοπίας καθώς η τιμή του Bitcoin εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 150%.

Οι εξέδρες χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, επομένως η πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η εξόρυξη Bitcoin κατανάλωσε 121 τεραβατώρες ενέργειας το 2023, εκτιμά το Cambridge Center for Alternative Finance, όση ενέργεια κατανάλωσε η Αργεντινή.

Κατανάλωση ενέργειας και κλιματική ευπάθεια

Η εξάρτηση από την άφθονη ενέργεια είναι επίσης μια σημαντική ευπάθεια, καθώς μπορεί να θέσει τους εξορύκτες σε ανταγωνισμό για ηλεκτρική ενέργεια με εργοστάσια και νοικοκυριά, εκθέτοντάς τους σε πολιτικές αντιδράσεις.

Και σε μια εποχή που οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν όλεθρο σε όλο τον κόσμο, η εξόρυξη Bitcoin θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και δεν εξυπηρετεί κανένα παραγωγικό σκοπό, παρόλο που οι εξορύκτες ισχυρίζονται ότι αξιοποιούν όλο και περισσότερο καθαρή ενέργεια.

Χαρακτηριστική είναι μια μελέτη του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη Bitcoin το 2020 και το 2021 παρήχθη με τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας επέτρεψε την εξόρυξη Bitcoin κυρίως επειδή οι εταιρείες πληρώνουν σε ξένο νόμισμα για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, δήλωσε ο κ. Γιοντάχε Ζεμικαέλ, αναπληρωτής διευθυντής στη Διοίκηση Ασφάλειας Δικτύων Πληροφοριών, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg News. Στη γραπτή απάντηση, χρησιμοποίησε όρους όπως «υπολογισμός υψηλής απόδοσης» και «εξόρυξη δεδομένων» αντί για εξόρυξη Bitcoin.

Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει μια οδηγία για τη ρύθμιση των «κρυπτογραφικών προϊόντων» συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης σύμφωνα με τον κ. Γιοντάχε. Πρόσθεσε ότι η έκδοση αδειών «γίνεται πειραματικά και είναι σε πρώιμο στάδιο», αρνούμενος να πει πόσες άδειες έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

Πηγή: OT.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook