Γιατί ο Πούτιν είναι «άφαντος» ενώ ο κοροναϊός εξαπλώνεται;
Tα τελευταία 20 χρόνια ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει πανταχού παρών, ενώ πριν ένα μήνα πρόσφατα ξεκίνησαν οι διαδικασίες άρσης των περιορισμών που τον εμπόδιζαν να παραμείνει πρόεδρος μετά το 2024. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να σώσει τη χώρα από την κρίση, είπε, και έπρεπε να επιτρέπεται να είναι εκεί.
Επίσης, τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία επικρατούσε η άποψη πως η απειλή το νέου κοροναϊού δεν ήταν τόσο μεγάλη και ότι η Ρωσία ήταν καλά προστατευμένη, ωστόσο πλέον η Μόσχα και άλλες πόλεις είναι σε lockdown ενώ τα κρούσματα αυξάνονται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει ο Economist, ο Πούτιν έχει σχεδόν εξαφανιστεί, κλεισμένος στην κατοικία του.
Η τελευταία του εμφάνιση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να αποφύγει τις πιθανές κατηγορίες για το ζήτημα της πανδημίας.
Ο Πούτιν μπορεί να έκανε μια από τις χαρακτηριστικές του εμφανίσεις, φορώντας κίτρινη στολή βιολογικής προστασίας και αναπνευστήρα κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο, ωστόσο έχει αποφύγει να σχετιστεί με το θέμα, αποφεύγοντας παρεμβάσεις ή ακόμα και χρήση λέξεων όπως «καραντίνα», «περιορισμοί» κλπ.
Επίσης, δεν ανακοίνωσε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κίνηση την οποία ο Economist αποδίδει στο ότι θα έπληττε τα ποσοστά του, τα οποία σημειώνουν πτώση εδώ και μήνες- ωστόσο επέκτεινε τις «ημέρες μη εργασίας» ως το τέλος του Απριλίου.
Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει ανακοινώσει σχέδια υποστήριξης της οικονομίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού της Ρωσίας, θα συνεχίσουν να πληρώνονται, ωστόσο οι ιδιωτικές εταιρείες δεν υποστηρίζονται. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί εθνικό σχέδιο κατά της πανδημίας.
Η επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να ληφθούν δυσάρεστα μέτρα- και ο Πούτιν φαίνεται να έχει μεταβιβάσει την ευθύνη στους τοπικούς κυβερνήτες, ακόμα και αν τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποσυναρμολογήσει συστηματικά το ομοσπονδιακό σύστημα, συγκεντρώνοντας τις εξουσίες.
Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος φαίνεται ιδιαίτερα δραστήριος όσον αφορά σε δραστηριότητες με έντονο επικοινωνιακό προφίλ στο εξωτερικό, όπως αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών με ιατρικό εξοπλισμό στις ΗΠΑ και την Ιταλία- ενδεχομένως, σύμφωνα με τον Economist, επιδιώκοντας να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους πως η Ρωσία είναι υπερδύναμη.