Γιατί η Ουάσινγκτον σιωπά για τα όπλα που στέλνει στο Ισραήλ
Γιατί άραγε, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκδώσει 126 ανακοινώσεις, διαφημίζοντας τα υπερόπλα που στέλνει στο Κίεβο, αλλά μόλις… τρεις για τις αποστολές στο Ισραήλ;
Το ερώτημα, μάλιστα, το θέτει μια από τις πιο «κατεστημένες» αμερικανικές εφημερίδες, οι New York Times, καθώς η διαφάνεια στις ΗΠΑ αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την έγκριση νέας βοήθειας ύψους 95 δισ. δολ., από το Κογκρέσο.
Τόσο η Ουκρανία όσο και το Ισραήλ έχουν ανάγκη τα αμερικανικά όπλα. Για τους Ουκρανούς που έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά και προσωπικό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου μπροστά στα νικηφόρα ρωσικά στρατεύματα. Για το Ισραήλ που έχει μια τάση να ανοίγει μέτωπα (Γάζα, Χεζμπολάζ, Ιράν κτλ.) η πιθανή κλιμάκωση θα απαιτεί την αμερικανική υποστήριξη, όπως συνέβαινε ανέκαθεν.
«Η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να γνωστοποιηθεί στη φιλο-ισραηλινή κοινότητα ότι αυτά τα όπλα έχουν μεταφερθεί, αλλά δεν θέλει να «φουντώσει» τους μη Ισραηλινούς»
Ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε νέες ανακοινώσεις για αποστολές όπλων στην Ουκρανία, ωστόσο, διατήρησε σιγή ιχθύος για το Ισραήλ.
Αν και οι μεταφορές όπλων σε κάθε χώρα εμπίπτουν σε διαφορετικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις, ωστόσο, για τον Τζος Πολ, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο της Γάζας, είναι σαφές πως η διακριτική αντιμετώπιση του Ισραήλ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βγάζει μάτι.
Ένα αμερικανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ109 155 χιλιοστών του Ισραηλινού στρατού βάλει στον νότιο Λίβανο στις 13 Ιουλίου 2006.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπουργείο παρέχει πληροφορίες στο Κογκρέσο τις οποίες δεν απαιτείται όταν πρόκειται για εξουσιοδοτήσεις της Ουκρανίας, και το κάνει με μη διαβαθμισμένο τρόπο, ενώ για το Ισραήλ παρέχει λιγότερες πληροφορίες και το κάνει σε απόρρητη μορφή», μας είπε.
«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα μόλις φτάσουν στον ισραηλινό στρατό» αναφέρει δημοσιογράφος των New York Times Νίκολας Κριστόφ. «Χρησιμοποιούνται στη Γάζα και πώς; Ρέουν στη Δυτική Όχθη; Υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν σε τάγματα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» αναρωτιέται ο Κρίστοφ.
Εσωκομματικές ισορροοπίες
Οι πολλές ανακοινώσεις για τα όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξυπηρετούν ώστε να ανεθαρρύνονται οι Ευρωπαίοι να δίνουν και εκείνοι όπλα στους Ουκρανούος.
Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι βαθιά διχασμένο από τον πόλεμο στη Γάζα. Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από ορισμένους Δημοκρατικούς να στείλει λιγότερες βόμβες στο Ισραήλ, τα επιπλέον δελτία τύπου για μεταφορές όπλων θα συντηρούν μια άβολη συζήτηση ενόψει των εκλογών.
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να γνωστοποιηθεί στη φιλο-ισραηλινή κοινότητα ότι αυτά τα όπλα έχουν μεταφερθεί, αλλά δεν θέλει να «φουντώσει» τη μη φιλοϊσραηλινή κοινότητα», δήλωσε ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής σε Ισραήλ και Αίγυπτο Ντάνιελ Κούρτζερ.
Όπλα σε ισραηλινά χέρια σκοτώνουν αμάχους
Στην περίπτωση του Ισραήλ, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα συμπεριφέρεται πιο «πονηρά» όμως, ενόψει των εκλογών.
H Ουκρανία αν και χρησιμοποιεί τα όπλα κυρίως κατά ρωσικών στρατευμάτων, αλλά και Ουκρανών πολιτικών ρωσικής καταγωγής, το Ισραήλ χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα με τρόπους που φαίνεται να έχουν σκοτώσει χιλιάδες γυναίκες και παιδιά.
«Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατροί και δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των νεκρών στη Γάζα και ο Λευκός Οίκος μάλλον δεν θέλει να τονίσει τον ρόλο του στις δολοφονίες αμάχων» εξηγεί ο Κρίστοφ.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Μπάιντεν φαίνεται πρόθυμος να αποφύγει μια ρήξη με το Ισραήλ και έτσι διατηρεί τη ροή όπλων και πυρομαχικών.
Μετά την πίεση Δημοκρατικών γερουσιαστών, η κυβέρνηση εξέδωσε το Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας 20, το οποίο απαιτεί έκθεση στο Κογκρέσο έως τις 8 Μαΐου σχετικά με το εάν το Ισραήλ τηρεί τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου.
Όπως σημειώνει, «η διαφάνεια είναι η πηγή ζωής των δημοκρατιών» και για τον ίδιο λόγο «που ο Λευκός Οίκος φροντίζει να εξηγήσει πώς δαπανώνται τα δολάρια των φορολογουμένων για στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, η κυβέρνηση οφείλει στους Αμερικανούς να ενημερώνεται σχετικά με τα όπλα που μεταφέρονται στο Ισραήλ, ακόμα κι αν θεωρεί ότι η αποκάλυψη είναι πολιτικά άβολη» καταλήγει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.
IN