Γιατί η Ουάσινγκτον έστειλε ειδικά τα φοβερά B-2 για να «σωπάσει» τους Χούθι;
Με δυνατότητα να επιχειρούν από ύψος όσο πέντε φορές το υψόμετρο του Ολύμπου, το πρωί της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου, τα βομβαρδιστικά Β-2 Stealth των ΗΠΕ έπληξαν αποθήκες όπλων των Χούθι, «δορυφόρου» της Τεχεράνης, ενόψει της ισραηλινής επίθεσης στην Τεχεράνη. Γιατί όμως επέλεξαν αυτά το υπερόπλο;
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτύπησαν πέντε αποθήκες όπλων των Χούθι στην Υεμένη, για να «υποβαθμίσουν την ικανότητά τους να συνεχίσουν απερίσκεπτες και παράνομες επιθέσεις τους στη διεθνή εμπορική ναυτιλία και στο προσωπικό και πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν» όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανικός Στρατός
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το βομβαρδιστικό stealth B-2 για να επιτεθούν στους Χούθι στην Υεμένη από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.
Το B-2 είναι μια πολύ μεγαλύτερη πλατφόρμα από τα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για να στοχεύουν εγκαταστάσεις και όπλα των Χούθι, ικανά να μεταφέρουν πολύ βαρύτερο φορτίο βομβών.
Το βομβαρδιστικό B-2 μπορεί να εκτελεί επιθέσεις από ύψος 15.000 μέτρα, όσο δηλαδή τρεις φορές το όρος Όλυμπος (2.918)
Ο Όστιν είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το βομβαρδιστικό Β-2 για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στοχεύσουν εγκαταστάσεις που «οι αντίπαλοί μας επιδιώκουν να κρατήσουν μακριά, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά θαμμένες υπόγειες, σκληρές ή οχυρωμένες είναι».
Η ανάπτυξη αυτών το ιπτάμενων «τεράτων» ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 στο πλαίσιο του προγράμματος Advanced Technology Bomber (ATB) που έδειχνε μεγάλες προοπτικές. Το κόστος κάθε αεροσκάφους κατά μέσο όρο σε δολάρια ΗΠΑ ήταν 737.000.000 (δολάρια του 1997), κάτι που καθιστά έστω και την απώλεια του ενός γροθιά στο στομάχι του Πενταγώνου και του Κογκρέσου.
Το βομβαρδιστικό B-2 μπορεί να εκτελεί επιθέσεις από ύψος 15.000 μέτρα –το όρος Όλυμπος έχει ύψος 2.918- και έχει εμβέλεια 11.000 χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό, -τέσσερις φορές η διαδρομή Παρίσι-Μόσχα- ενώ με ανεφοδιασμό μπορεί να πετάξει πάνω από 19.000 χλμ..
Το αεροσκάφος μπήκε σε υπηρεσία το 1997 και αρχικά σχεδιάστηκε για πυρηνικές επιθέσεις, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχες με συμβατικό οπλισμό στον πόλεμο του Κοσόβου το 1999, και αργότερα σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Λιβύη.
Ποιόν απειλούν οι Χούθι
Σημειώνεται ότι οι Χούθι αποτελούν μέρος μιας συμμαχίας μαχητών στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η συμμαχία, η οποία εκτείνεται στην Υεμένη, τη Συρία, τη Γάζα και το Ιράκ, έχει σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων στον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.
Οι Χούθι έχουν επαναλάβει ότι θα σταματήσουν να χτυπούν το Ισραήλ και τους συμμάχους του μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο κατέχουν παράνομα οι Ισραηλινοί από το 1967.
Όπως αναφέρει το CNN, μπορεί οι Χούθι να μην απειλούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στον ίδιο βαθμό όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, ωστόσο στοχεύουν εδώ και μήνες πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο, ως απάντηση στον πόλεμο. στη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόιντ Τζ. Όστιν δήλωσε ότι εξουσιοδότησε τα πλήγματα των ΗΠΑ κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να «υποβιβάσουν περαιτέρω» τις ικανότητες των Χούθι μετά από περισσότερο από ένα χρόνο επιθέσεων των Χούθι σε αμερικανικά και όχι μόνο πλοία στην περιοχή.
Οι εγκαταστάσεις περιείχαν «διάφορα εξαρτήματα όπλων» που χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν πλοία στη Μέση Ανατολή, είπε ο υπουργός Άμυνας.
Πάντως, εκπρόσωπος των Χούθι είπε ότι «η Αμερική θα πληρώσει το τίμημα για την επιθετικότητά της στην Υεμένη και όπως έχουμε πει στο παρελθόν, η επιθετικότητά της δεν θα αποτρέψει την Υεμένη από τη στάση της υπέρ της Γάζας».