Γεραπετρίτης προς επικριτές: Πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί
Στο γεωπολιτικό περιβάλλον αβεβαιότητας καθώς και την κατάργηση της έννοιας της εδαφικότητας αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Τονίζοντας πως «τα προβλήματα πια ποτέ δεν είναι εθνικά. Είναι πάντοτε περιφερειακά και διεθνή και οι λύσεις δεν μπορεί να είναι διαφορετικές, από λύσεις οικουμενικές».
Ο Γεραπετρίτης σε μία ομιλία που είχε και προσωπικό τόνο, θέλησε να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται για τις σχέσεις με την Τουρκία και τον διάλογο Αθήνας – Άγκυρας.
Οι απαντήσεις Γεραπετρίτη
«Εάν κάποιος ακούσει σήμερα τη συζήτηση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, θα θεωρήσει τρία πράγματα: Το πρώτο είναι ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. Το δεύτερο είναι ότι συζητάμε για τα πάντα. Και το τρίτο είναι ότι συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ.
Σημειώνοντας ότι διάλογος με την Τουρκία πρέπει να υπάρχει, ο Γεραπετρίτης θέλησε να τοποθετήσει χρονικά τις αξιώσεις της Τουρκίας απορρίπτοντας τη θεωρία διεύρυνσης των τουρκικών διεκδικήσεων:
«Αποστρατικοποίηση, 1964. Το casus belli, 1995. Η δημοσίευση χαρτών για τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας, 1974. Η γαλάζια πατρίδα, 2006. Η εκχώρηση οικοπέδων από την τουρκική κυβέρνηση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, το 2012. Οι γκρίζες ζώνες τη δεκαετία του 1990. Όλα αυτά υπήρξαν και παρά ταύτα όλες οι κυβερνήσεις και ορθώς συζητούσαν με την Τουρκία. Καμία διεύρυνση δεν υπήρξε» σημείωσε.
Αντέτεινε δε ότι «υπήρξαν ζητήματα στα οποία υφίσταται σήμερα μια σημαντική απομείωση. Και δεν μιλώ μόνο για τη ρητορική. Δεν μιλώ για τον ενεργό συντονισμό στο μεταναστευτικό, για τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες. Μιλάω για το ένα και κορυφαίο, πέραν του Κυπριακού, στο οποίο η Τουρκία προσήλθε παρά τη διακηρυγμένη θέση της για δύο κράτη. Ομιλώ για το γεγονός των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου».
Υπενθυμίζοντας ότι «το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 18 μήνες, είχαμε περισσότερες από 6.000 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Είχαμε περισσότερα από 3.000 τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνική επικράτεια, από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό σήμερα έχει μηδενιστεί και νομίζω ο καθένας καταλαβαίνει, τι μπορεί να σημαίνει αυτό».
Δεν συζητούνται θέματα κυριαρχίας
Απέρριψε επίσης την κατηγορία ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή συζητά με την Τουρκία για τα πάντα λέγοντας «κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται, ούτε πρόκειται να συζητηθεί. Το ένα και μόνο θέμα, το οποίο αποτελεί τη μείζονα διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, αποτελεί η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
Ωστόσο δήλωσε ότι ότι «δεν είμαστε δυστυχώς σήμερα εκεί, διότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει προφανώς η συζήτηση, ειμή μόνον εάν η Τουρκία προσχωρήσει στη βασική θέση, η οποία είναι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, ότι πρόκειται για μία και μόνη διαφορά. Μόνον τότε θα προχωρήσει η συζήτηση».
Επέμεινε δε στην ανάγκη συνέχειας της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι κρίσεις.
Δεν υπάρχει διάλογος πίσω από κλειστές πόρτες
Ο Γεραπετρίτης απέρριψε και τις επικρίσεις περί διαλόγου πίσω από κλειστές πόρτες κάνοντας λόγο για υπερβολή που «δεν μπορεί παρά να ερείδεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Υπεραμύνθηκε της θέσης του ότι ενημέρωση των κομμάτων υπάρχει και είναι διαρκής για να στραφεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «εμείς δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα, διαβάζοντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη. Επαναλαμβάνω εμείς δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί για να διαβάσουμε στις εφημερίδες τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οτιδήποτε συμβεί θα είναι το προϊόν της διαβούλευσης στο αντιπροσωπευτικό σώμα που έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να μας δώσει αυτή την εντολή. Καμία συμφωνία, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού προσωπικού, εάν το θέλουμε. Αλλά να σταματήσουμε αυτήν την υποκριτική στάση».
Η ιστορία θα γράψει ποιος είναι πατριώτης
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται κυρίως από τα δεξιά της ΝΔ με τα βέλη του να δείχνουν τον Αντώνη Σαμαρά, ο Γεραπετρίτης έκλεισε την πρωτολογία του λέγοντας πως «η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης. Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Γιατί εθνικό είναι το αληθές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και επίσης δεν προσφέρεται για ακινησία. Την ειρήνη και την ασφάλεια, δεν την προάγει η δογματική ακινησία, την προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών».
Αναφέρθηκε δε στη δευτερολογία του στην Διακήρυξη των Αθηνών, όπου η Τουρκία όπως είπε κατέγραψε την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στάθηκε στην αναβάθμιση των ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου, την αναφορά στην ελληνική μειονότητα και το περιουσιακό στην έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αλλά και στην θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025.
Η Συρία
Ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι στο θέμα της Συρίας είναι πρώιμο να μιλάμε για νικητές και ηττημένους λέγοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και καταγράφεται ανησυχία για το αν θα υπάρξει σεβασμός των θρησκευτικών κοινοτήτων των μνημείων αλλά και για το αν θα επιτευχθεί μία συμπεριληπτική διακυβέρνηση προκειμένου να μην ακολουθήσει η Συρία το παράδειγμα της Λιβύης και το Αφγανιστάν. Τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να σταθεροποιηθεί.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ακόμα ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το εξ αναβολής ταξίδι του πρωθυπουργού και του ιδίου στο Λίβανο.
Έλλειμμα προσωπικού
Μιλώντας για τα εσωτερικά του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί και προβλέπει αύξηση του προσωπικού με «100 επιπλέον διοικητικούς προξενικών υπαλλήλους για να καλυφθούν τα σημαντικά κενά τα οποία υφίστανται στις προξενικές αρχές του εξωτερικού». Σημείωσε επίσης το νέο πόρο από τις προξενικές εισπράξεις, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας στο εξωτερικό. Ένα ειδικό ταμείο για την συντήρηση των κτιρίων στο εξωτερικό».
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το Υπουργείο Εξωτερικών πάσχει από υποστελέχωση καθώς το προσωπικό υπολείπεται του αναγκαίου.
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη συντήρησης των κτιριακών υποδομών των πρεσβειών της χώρας στο εξωτερικό και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Ενώ τέλος θέλησε να υπογραμμίσει την προσπάθεια προώθησης της ισότητας που γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας τόσο τη σύσταση Γραφείου Ισότητας, αλλά και το ότι το ΥΠΕΞ είναι ίσως το μόνο υπουργείο όπου οι γυναίκες υπάλληλοι είναι περισσότερες από τους άνδρες.