Γεραπετρίτης: Πώς η διπλωματία αποσυμπίεσε την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας στην Κάσο

Δημοσιεύτηκε στις 09/12/2024 23:37

Γεραπετρίτης: Πώς η διπλωματία αποσυμπίεσε την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας στην Κάσο

Για το σκηνικό διπλωματικής έντασης τον Ιούλιο στην Κάσο, κατά τη διάρκεια πόντισης καλωδίων, μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θέλοντας να απαντήσει και στα… άκρα της ΝΔ, τα οποία εκφράζονται μέσω πρώην προέδρων του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση Γεραπετρίτη έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά τις αναφορές του Κώστα Καραμανλή για το Αιγαίο. «Το Αιγαίο είναι η φυσική άμυνα της πατρίδας μας και ότι κάνει την Ελλάδα υπολογίσιμο ναυτικό και γεωπολιτικό παράγοντα» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

«Είναι καθήκον μας, καθήκον μας ιερό, να το υπερασπιστούμε πάση δυνάμει» συμπλήρωνε ο πρώην πρωθυπουργός στα όσα είπε για το Αιγαίο, με τον υπουργό Εξωτερικών να μιλά από το βήμα της Βουλής για το περιστατικό με το ιταλικό πλοίο IEVOLI RELUME.

Καμία αδειοδότηση από την Τουρκία

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης, «δεν υπήρξε απολύτως καμία αίτηση, ούτε αδειοδότηση από τις τουρκικές αρχές. Κατά τούτο, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα με οποιοδήποτε τρόπο δεν υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας».

«Υπήρξε, δε, και το διάβημα στην αντι-NAVTEX, την οποία εξέδωσε η Τουρκία» συμπλήρωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το πλοίο εξήλθε τον ελληνικών χωρικών υδάτων, σε χώρο που είναι ήδη καθορισμένος από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Υπήρξε, πράγματι μια παρεμπόδιση εκ μέρους τουρκικών πλοίων» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Το πλοίο συνέχισε κανονικά την έρευνά του αφού αποσυμπιέστηκε η ένταση και ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό απολύτως η ερευνητική του δραστηριότητα» συμπλήρωσε.

Πώς αποσυμπιέστηκε η ένταση

Για το πώς αποσυμπιέστηκε η ένταση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό έγινε «μέσω των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας που παραμένει ανοικτή με την γείτονα».

«Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε, ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τους τελευταίους 16 μήνες σε πολλές περιπτώσεις έχουν λειτουργήσει οι δίαυλοι αυτοί, έτσι ώστε να μην παραχθούν κρίσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «το έργο αυτό θα συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και εγκεκριμένα σχέδιά του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ίδιας της εταιρείας».

Επίσης, για την παραμονή του casus belli από την Τουρκία, απάντησε ότι «δεν προσιδιάζει με το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να υφίσταται». «Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για να αναιρεθεί» συμπλήρωσε.

Θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

«Εμείς δεν πρόκειται να συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ποτέ τα ζητήματα, τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι είναι συναφή προς την οριοθέτηση» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας: «Μόνο μία και μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, και είναι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι θα υποβοληθεί εμπρόθεσμα ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. «Αντιλαμβανόμαστε ότι πράγματι έχει υπάρξει μεγάλη διαχρονικά καθυστέρηση. Παρά ταύτα, η Ελλάδα θα υποβάλει κανονικά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όπως θα προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

© Πηγή: In.gr