Γάζα: Τα σημεία που «σκόνταψε» το αμερικανικό ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ
Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το αμερικανικό ψήφισμα έκανε λόγο για μια «ανάγκη» για «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας έξι εβδομάδων.
Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων, έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις ψήφους κατά (Ρωσία, Κίνα και Αλγερία) και μία αποχή (Γουιάνα).
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει ότι το ψήφισμα θα στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα»
Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια στον ΟΗΕ κατήγγειλε πριν την ψηφοφορία ένα «θέαμα υποκρισίας» που δεν απαιτεί ευθέως την παύση πυρός, καλώντας τα μέλη του ΣΑ να το καταψηφίσουν.
Δεν ασκεί πίεση στο Ισραήλ
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τίποτα που δεν απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής και δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν ασκεί καμία πραγματική πίεση στο Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει.
«Κίνα και Ρωσία απλά ήθελαν να καταψηφίσουν ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, γιατί προτιμούσαν να μας δουν να αποτυγχάνουμε παρά να δουν το ΣΑ να πετυχαίνει», κατήγγειλε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, καταγγέλλοντας μια «κυνική» απόφαση.
Μετά από μήνες άσκησης βέτο σε άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, οι ΗΠΑ ανέβηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο διπλωματικό προσκήνιο στη Νέα Υόρκη, συντάσσοντας και καταθέτοντας το δικό τους ψήφισμα που περιλάμβανε τη φράση κατάπαυση πυρός.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι το ψήφισμα θα στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα». Αλλά ποιο ήταν ακριβώς αυτό το μήνυμα, διερωτάται ο αναλυτής του Guardian
Patrick Wintour.
Τα θολά σημεία του ψηφίσματος
«Η αρχική διατύπωση για άμεση κατάπαυση του πυρός ήταν πολύπλοκη, ακόμη και περίπλοκη. Σημείωνε την επιτακτική ανάγκη για «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων σε όλες τις πλευρές, τη δυνατότητα παροχής βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση των ανθρωπιστικών δεινών».
Υποστήριξε έτσι «τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός σε συνδυασμό όμως με την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων».
Οι επικριτές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σημείωσαν ότι το κείμενο δεν χρησιμοποιεί ρητά τη λέξη «πρόσκληση» όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός. Επίσης, το ψήφισμα άφηνε να εννοηθεί ότι η κατάπαυση του πυρός θα εξαρτιόταν από την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ως εκ τούτου, το κείμενο σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή τόνου για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με μια ουσιαστική αλλαγή».
«Το ψήφισμα σιωπούσε για τρία επίμαχα ζητήματα», συνεχίζει ο Wintour. «Σε μια ρήτρα που απευθυνόταν στο Ισραήλ, καλούσε όλα τα μέρη να συνεργαστούν με τις έρευνες για την ουδετερότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα έργα αρωγής Unrwa, αλλά δεν ζητούσε την επιστροφή στη χρηματοδότηση της υπηρεσίας σε αυτό το στάδιο.
Η μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη, εκτός από την ανάθεση σαφούς ρόλου στον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ.
Δεν ανέφερε αν παραβιάζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και η λέξη Ισραήλ ήταν σχεδόν εξαφανισμένη από το κείμενο».
Η αποχή της Γουιάνα
Η πρέσβειρα της Γουιάνα Carolyn Rodrigues-Birkett δήλωσε ότι το προτεινόμενο κείμενο «στερείται απόδοσης ευθυνών σε μια σειρά από βασικούς τομείς». Ενώ περιλαμβάνει καταδίκη της Χαμάς, δεν υπήρχε καμία αναφορά στις ισραηλινές αρχές.
«Σε ποιον απευθύνεται η απαίτηση για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο; Ποιος εμποδίζει τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς τη Λωρίδα της Γάζας; Ποιος δεν σέβεται τους μηχανισμούς ειδοποίησης;», είπε.
«Γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Γιατί τότε τα σχετικά αιτήματα σε αυτό το ψήφισμα δεν απευθύνονται σαφώς στην κατοχική δύναμη, ούτε μία φορά;»
Μονόπλευρο το χαρακτήρισε η παλαιστινιακή πλευρά
Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος απορρίφθηκε για «προφανείς λόγους», χαρακτηρίζοντάς το «μονόπλευρο» και σημειώνοντας ότι αναφέρει το Ισραήλ μόνο μία φορά.
«Απορρίπτουμε την περιγραφή αυτού που συμβαίνει ως ζήτημα τρομοκρατίας. Πρόκειται για γενοκτονία εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος που προτάθηκε από εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.
«Η ουσία του ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, την οποία υποστηρίζουμε γιατί θέλουμε να σώσουμε τις ζωές του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και θέλουμε να έχουμε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στο επίπεδο των αναγκών του λαού μας», δήλωσε ο Μανσούρ.
«Είμαστε κατά του αναγκαστικού εκτοπισμού εντός και εκτός της Γάζας και απορρίπτουμε πλήρως κάθε προσπάθεια εισβολής και επίθεσης στην περιοχή της Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Ράφα». ΙΝ