Γάζα: Συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου-Μ.Βρετανίας για την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου
Το μεσημέρι έφτασε στη Λάρνακα της Κύπρου ο υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν για συνομιλίες με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει μεικτό κλιμάκιο ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο και από εκεί να μεταφέρεται προς τη Γάζα. Από την Κύπρο κινούνται και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Γάζα.
Η πρωτοβουλία φέρει το όνομα «Αμάλθεια», ιστορικά άστοχο όνομα που μάλλον αποτελεί αναφορά στο Κέρας της Αμάλθειας
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ θέλει να κλείσει το σημείο ελέγχου από το συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ και για αυτό προκρίθηκε η περίπτωση της Κύπρου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν ανέφερε πως «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα».
Η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα – «Περιμένουμε το πράσινο φως»
Μυθολογικά το σπασμένο Κέρας της Αμάλθειας (που ήταν η κατσίκα-τροφός του Δία που κρύβονταν από τον Κρόνο) μπορούσε να γεμίζει με τα αγαθά που επιθυμούσε ο κάτοχός του. Στην περίπτωση του Δία με μέλι και γάλα. Όπου ο Δίας επιβίωσε χάρη στην γεναιοδωρία της κατσίκας-τροφού.
Επιστρέφοντας στην ζοφερή πραγματικόττηα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα και περιμένει την εντολή από τον Ισραηλινό ομόλογό του για το πρώτο ταξίδι με ανθρωπιστική βοήθεια. «Περιμένουμε το πράσινο φως σας για το πρώτο ταξίδι» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο «Αμάλθεια».
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις συνομιλίες ο κ. Κοέν είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή, «προωθούν την πρωτοβουλία για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με οργανωμένο και καλά επιθεωρημένο τρόπο». «Στόχος μας είναι να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα μέσω αυτού του διαδρόμου», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός.
Ο Ισραηλινός Υπουργός αποκάλεσε τον παλαιστινιακό λαό ως, «θύμα ληστείας από τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς για περισσότερα από 15 χρόνια» και πως «η καλά εποπτευόμενη διεθνής βοήθεια θα βοηθήσει την περιοχή». Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Κόμπο για τη βοήθεια και τη συνεργασία του και την ομάδα του, τονίζοντας την συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
«Ένας συμπαγής, αξιόπιστοςμ ασφαλής υλικοτεχνικός κόμβος»
Ο κ. Κόμπος από την πλευρά του,ανέφερε ότι το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων για τη λειτουργία της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», η οποία βασίζεται στην παροχή «ενός συμπαγούς, αξιόπιστου, ασφαλούς υλικοτεχνικού κόμβου».
«Στόχος είναι η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας να συλλέγεται, να αποθηκεύεται, να ασφαλίζεται και να επιθεωρείται αυστηρά πριν από τη φόρτωση σε ένα σκάφος, όλα εδώ στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας πως σκοπός είναι να συμπληρωθούν και να αυξηθούν οι τρέχουσες διαδρομές. «Αυτός, πιστεύουμε, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν συνθήκες βιώσιμης ασφάλειας και σταθερότητας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», είπε, σημειώνοντας πως είναι επίσης ένα κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της περιοχής.
Σε αναμονή το βρετανικό πλοίο περιμένει την συμφωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη για να εκκινήσει
Ανοιχτά των κυπριακών ακτών βρίσκεται φορτωμένο με ανθρωπιστικές προμήθειες για τη Γάζα το αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay, αναμένοντας την έγκριση όλων των πλευρών για να αρχίσει το ταξίδι του. Σύμφωνα με το σχέδιο, η βοήθεια θα ελέγχεται στην Κύπρο από μεικτή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Ισραήλ.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα με την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων με πλοία αντί των περιορισμένων παραδόσεων με φορτηγά μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή πίεση που θα μπορούσε να επιταχύνει την αποστολή της πολυπόθητης βοήθειας στη Γάζα μετά από δύο και πλέον μήνες συγκρούσεων και 1,9 εκατομμύρια εκτοκισμένους κατοίκους.
Πηγές: Times of Israel, Πολίτης, Al Jazeera