Γάζα: Σκοτώθηκαν περισσότεροι δημοσιογράφοι από ό,τι στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους μαζί

Ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το The Costs of War Project διαπίστωσε ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ξεπέρασε τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν συνδυαστικά «στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και σε άλλους μεγάλους πολέμους».
Στον υπολογισμό περιλαμβάνεται ο «εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ, ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πόλεμος της Κορέας, ο πόλεμος του Βιετνάμ, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην Καμπότζη και το Λάος, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 και του 2000 και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001», διαπιστώνει η έρευνα.
«Είναι, πολύ απλά, η χειρότερη σύγκρουση για τους δημοσιογράφους», αναφέρει το Costs of War Project.
Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου της Γάζας δήλωσε την Τρίτη ότι 209 δημοσιογράφοι έχουν πλέον σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, από τον Οκτώβριο του 2023.
BREAKING: More journalists have died in Gaza since Oct. 7, 2023 than in both World Wars and other major wars, combined.
Our new report outlines the costs of war to journalists – and the journalism we all rely on. [THREAD, 1/8] https://t.co/oeeqPqw5i2 pic.twitter.com/gSXWYjtXSl
— The Costs of War Project (@CostsOfWar) April 1, 2025
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Από τη δεκαετία του 2000, εθνικές κυβερνήσεις και τρομοκρατικές ομάδες – από το Ισραήλ, το καθεστώς Άσαντ της Συρίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ισλαμικό Κράτος – έχουν βρει τρόπους να περιορίσουν την κάλυψη των συγκρούσεων με μύρια μέσα, από κατασταλτικές πολιτικές μέχρι ένοπλες επιθέσεις.
Όλες έχουν σκοτώσει δημοσιογράφους και έχουν συμβάλει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ατιμωρησίας, μετατρέποντας ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία και η Γάζα σε «νεκροταφεία ειδήσεων».
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώσει περισσότερους δημοσιογράφους από ό,τι ο εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ, ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο πόλεμος της Κορέας, ο πόλεμος του Βιετνάμ (συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην Καμπότζη και το Λάος), οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, μαζί. Είναι, πολύ απλά, η χειρότερη σύγκρουση για τους δημοσιογράφους.
Παγκοσμίως, οι απειλές κατά των δημοσιογράφων σε ζώνες συγκρούσεων αυξάνονται. Το 2023, ένας δημοσιογράφος ή εργαζόμενος στα μέσα ενημέρωσης σκοτώνονταν ή δολοφονούνταν κατά μέσο όρο κάθε τέσσερις ημέρες. Το 2024, ήταν μία φορά κάθε τρεις ημέρες. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που παθαίνουν κακό ή σκοτώνονται, όπως συμβαίνει στη Γάζα, είναι τοπικοί δημοσιογράφοι.
Απαραίτητη η πληροφόρηση
Οι τοπικοί δημοσιογράφοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο μεγάλο κίνδυνο, καθώς στέκονται μόνοι τους απέναντι στην εξαιρετική βία – αυτό επίσης υποβαθμίζει την ειδησεογραφική κάλυψη και, κατά συνέπεια, το παγκόσμιο οικοσύστημα πληροφόρησης.
Η μείωση του αριθμού των έμπειρων ξένων ανταποκριτών σε ζώνες συγκρούσεων, λόγω των μακροχρόνιων αλλαγών στην παγκόσμια βιομηχανία ειδήσεων που οδήγησαν στην αποπροσανατολισμό της διεθνούς ειδησεογραφικής κάλυψης και στο κλείσιμο των ξένων ειδησεογραφικών γραφείων, έχει επίσης παραλύσει την κρίσιμη γνώση και έχει συμβάλει στη διευκόλυνση της δημιουργίας νεκροταφείων ειδήσεων.
Η αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με τους πολέμους και τις συγκρούσεις είναι απαραίτητη για την ευημερία των τοπικών πληθυσμών και είναι απαραίτητη για τη διαφώτιση του κόσμου σχετικά με τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τους πολέμους και τον φόρο αίματος των αμάχων.