Γάζα: Η Χαμάς αποκαλύπτει τα αιτήματά της για εκεχειρία με το Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στις 15/03/2024 09:45

Γάζα: Η Χαμάς αποκαλύπτει τα αιτήματά της για εκεχειρία με το Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με διαμεσολαβητές, το κίνημα Χαμάς της Παλαιστίνης παρουσίασε το όραμά του για μια μελλοντική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, έγραψε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Ιζζάτ αλ-Ρισκ στο κανάλι του στο Telegram. Την ίδια στιγμή το Axios δημοσιεύει τις δικές του πληροφορίες αναφέροντας πως αυτές δόθηκαν στους διαμεσολαβητές Αιγύπτου και Κατάρ από την Χαμάς.

«Σήμερα, το κίνημα παρουσίασε στους διαμεσολαβητές το όραμά του για μια μελλοντική συμφωνία βασισμένη στις ακόλουθες αρχές: τερματισμός της επίθεσης εναντίον του λαού μας στη Γάζα, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί, επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές τους και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα», ανέφερε η Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «το κίνημα θεωρεί αυτές τις προϋποθέσεις ζωτικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας». Για την ώρα οι δολοφονίες παιδιών στην Γάζα ξεπέρασαν όλες τις παγκόσμιες συγκρούσεις των τελευταίων ετών, μαζί.

Ένας Παλαιστίνιος εργάτης στέκεται δίπλα σε κιβώτια με βοήθεια που έχουν λερωθεί με αίμα, σε ένα κέντρο διανομής βοήθειας της UNRWA μετά από δολοφονικό χτύπημα του Ισραήλ, καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζεται, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 13 Μαρτίου 2024. REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Που συμπίπτουν οι πληροφορίες απευθείας από την Χαμάς και αυτές από το Axios

Η επιστροφή των Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις και ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής των συνομιλιών, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έδωσε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια συμφωνία ομηρίας που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση κρατουμένων, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον θύλακα.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι μίλησε την Πέμπτη με τον διευθυντή της κατασκοπευτικής υπηρεσίας Μοσάντ και του έστειλε την απάντηση της Χαμάς. Μέχρι στιγμής οι θέσεις της Χαμάς αποτυπώνονται ίδιες, οπότε το πιο πιθανό είναι οι όποιες αλλαγές να αφορούν ζητήματα διαδικασίας και αριθμών των αιχμαλώτων που θα ανταλλαχθούν.

Ο πόλεμος στη Γάζα δεν λέει να σταματήσει και οι ισχυρές χώρες της Δύσης δεν ασκούν πίεση στο Ισραήλ προς αυτή την κατεύθυνση.

Tι λένε οι πηγές από το Ισραήλ

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η απάντηση της Χαμάς ήταν σχετικά θετική και περιλάμβανε για πρώτη φορά τον αριθμό των κρατουμένων που η Χαμάς απαιτεί να απελευθερωθούν για κάθε μία από τις κατηγορίες των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κρατουμένων που απαιτεί η Χαμάς είναι ακόμη πολύ υψηλός, αλλά σε ένα σημείο όπου μπορούν να ξεκινήσουν πιο σοβαρές διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει κάτι με το οποίο μπορούμε να δουλέψουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Το Ισραήλ έλαβε τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις από τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, οι οποίες υποδηλώνουν αλλαγές στις θέσεις της ηγεσίας της Χαμάς που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σαφής πίεση του Κατάρ προς την Χαμάς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν αυξήσει σημαντικά την πίεσή τους στη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των απειλών του Κατάρ να απελάσει ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς από τη Ντόχα και να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Χαμάς στο Κατάρ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει την απάντηση της Χαμάς και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Σε κάθε περίπτωση ο νέος πολεμικός προϋπολογισμός του Ισραήλ πέρασε από τη Κνεσέτ. IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook