Γάζα: Ελπίδα στα συντρίμμια του παλαιστινιακού θύλακα – Συνεχίζεται η φαγωμάρα στο Ισραήλ για την εκεχειρία
Την πρώτη ήσυχη νύχτα, χωρίς τον φόβο των βομβαρδισμών και τον αδιάκοπο ήχο των ισραηλινών drones, πέρασαν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα μετά από 15 μήνες. Οι πανηγυρισμοί για την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ χθες (19 Ιανουαρίου) δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στον θύλακα, που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σωρό από ερείπια.
Οι εικόνες που έρχονται από τη Γάζα είναι απόκοσμες. Το 60% των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί. Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που γυρνούν πίσω για να δουν τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις γειτονιές τους που έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες τσιμέντου.
Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσαν ότι γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν οι σοροί 10.000 περίπου αγνοουμένων που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καταγραφεί ως νεκροί στις επίσημες αναφορές.
Παρά το μέγεθος της καταστροφής πολλοί είναι οι Παλαιστίνιοι που δηλώνουν ότι θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τη Γάζα στα πόδια της. Η εκεχειρία έδωσε ανάσα αλλά και αισιοδοξία ότι ο παλαιστινιακός σκοπός μπορεί να επιτευχθεί.
Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ, Τάρεκ Αμπού Αζούμ: «Ανακούφιση για την κατάπαυση πυρός, θλίψη από τις αβάσταχτες απώλειες και αβεβαιότητα για το αν θα συνεχιστεί η εκεχειρία».
Πανηγυρική ανακοίνωση της Χαμάς
Κλίμα ενθουσιασμού επικράτησε και με την είδηση της απελευθέρωσης των 90 Παλαιστίνιων κρατουμένων – γυναικών και παιδιών – σε Δυτική Όχθη και Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες σε συγγενείς και φίλους των κρατουμένων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή Οφέρ περιμένοντας να συναντήσουν τους δικούς τους.
Παρά το μέγεθος της καταστροφής πολλοί είναι οι Παλαιστίνιοι που δηλώνουν ότι θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τη Γάζα στα πόδια της
Η Χαμάς εξέδωσε νέα πανηγυρική δήλωση για την απελευθέρωση των κρατουμένων συγκρίνοντας μάλιστα την κακή κατάσταση της υγείας τους σε σχέση με αυτή των τριών ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν επίσης χθες.
«Το τεράστιο πλήθος του λαού μας που βγήκε να υποδεχτεί τους απελευθερωμένους κρατούμενους, παρά τα κατασταλτικά μέτρα της κατοχής, είναι μια διακήρυξη αντίστασης ενάντια στην κατοχή και μια έκφραση της δίψας του για ελευθερία και απελευθέρωση της γης και των ιερών τόπων.
Οι φωτογραφίες των τριών γυναικών κρατουμένων (σσ Ισραηλινών ομήρων) που παραδόθηκαν στον εχθρό τις έδειχναν σε πλήρη σωματική και ψυχολογική υγεία, ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες κρατούμενοι μας έδειχναν σημάδια παραμέλησης και εξάντλησης, γεγονός που ενσαρκώνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των αξιών και των ηθών της αντίστασης και της βαρβαρότητας της κατοχής.
Στεκόμαστε σε αυτές τις ιστορικές στιγμές με σεβασμό και εκτίμηση για τις θυσίες του σπουδαίου λαού μας στη Γάζα και τη νικηφόρα αντίστασή μας».
Ακροδεξιοί εναντίον Νετανιάχου, ακροδεξιοί εναντίον του στρατού και γενικευμένη δυσαρέσκεια
Στο Ισραήλ επίσης υπήρξε πανηγυρικό κλίμα κατά την απελευθέρωση των τριών Ισραηλινών ομήρων, το οποίο όμως δεν φαίνεται να το καρπώνεται ο Νετανιάχου.
Αντίθετα η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του αυξάνεται από διαφορετικές πλευρές και για διαφορετικούς λόγους.
Ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ, αποχώρησε από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την επίτευξη συμφωνίας χωρίς την επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων του Ισραήλ.
«Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μετά την πρώτη φάση της εκεχειρίας θα επιστρέψω», ανέφερε.
Ο έτερος ακροδεξιός σύμμαχος του Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριχ, παραμένει στην υπουργική καρέκλα αλλά τα ρίχνει στην ηγεσία του στρατού για την «αποτυχία που σηματοδοτεί η συμφωνία».
Το Ισραήλ θα πρέπει να καταλάβει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Σμότριχ και υποστήριξε ότι ο Χέρτζι Χαλέβι δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του στρατού.
Η Χαμάς συνεχίζει να ελέγχει τη Γάζα
«Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος που να καταλαβαίνει ότι η αποστολή του είναι η κατοχή της Γάζας και να είναι έτοιμος να την επιβάλει», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τρίτη δύναμη» που θα μπορούσε να ελέγξει την περιοχή.
Η μη εξάλειψη της Χαμάς «είναι πολύ ενοχλητική για τον Νετανιάχου» λέει ο Μοχάμεντ Ελμάσρι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα και αναφέρει τα επικριτικά σχόλια που δέχεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός από τα ΜΜΕ της χώρας για τους χειρισμούς του στον πόλεμο της Γάζας.
«Το χαρακτηρίζουν θεαματική αποτυχία. Τον Απρίλιο, ο Νετανιάχου είπε: ‘Είμαστε ένα βήμα πριν από την εξάλειψη της Χαμάς’. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο υπερθεμάτισε και είπε, ‘Είμαστε σχεδόν εκεί. Σχεδόν εξαλείψαμε τη Χαμάς’.
«Και τώρα πρέπει να παρακολουθεί, σε όλες τις οθόνες της τηλεόρασης, μαχητές της Χαμάς ντυμένους με τις στολές τους να συνοδεύουν Ισραηλινές ομήρους στα οχήματά τους.
«Βλέπει τη Χαμάς να συνεχίσει να κυβερνά τη Γάζα και να επιβλέπει την κατάσταση της ασφάλειας, την κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και όλα όσα αφορούν την κατάπαυση πυρός».
Εύθραυστη εκεχειρία και εύθραυστες ισορροπίες
Την ίδια στιγμή συγγενείς αιχμαλώτων συνεχίζουν να κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι καθυστέρησε για ίδιον πολιτικό όφελος μία συμφωνία που θα μπορούσε να είχε συναφθεί εδώ και καιρό χωρίς να έχουν πεθάνει οι δικοί τους άνθρωποι στη Γάζα.
Εκφράζουν ακόμα φόβους για το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα και εάν η συμφωνία θα παραταθεί και στις επόμενες φάσεις ώστε να απελευθερωθούν.
Αναμφίβολα η εκεχειρία που επετεύχθη στη Γάζα είναι εύθραυστη και ο φόβος οι ισραηλινές επιχειρήσεις να ξαναρχίσουν μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας είναι βάσιμος. Οι επόμενες έξι εβδομάδες και η στάση που θα κρατήσουν οι μεσολαβήτριες χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ απέναντι στη Χαμάς και το Ισραήλ θα κρίνουν την πορεία της εκεχειρίας, όπως και οι εξελίξεις στο εσωτερικό των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.
Το momentum ωστόσο φαίνεται να μην ευνοεί τον Νετανιάχου που παρά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε με 50.000 νεκρούς Παλαιστίνιους δεν μπορεί να κρύψει τα σημάδια της ήττας που υπέστη αναγκαζόμενος να υποχωρήσει χωρίς να έχει επιτύχει τίποτα από αυτά που έθεσε ως στόχο στις 7 Οκτωβρίου του 2023.