Γάζα: 17.000 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε στις 03/02/2024 20:47

Γάζα: 17.000 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν μείνει ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα, εκτιμά η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

Σχεδόν όλα τα παιδιά στη λωρίδα χρειάζονται επίσης υποστήριξη ψυχικής υγείας, δήλωσε την Παρασκευή η UNICEF. «Κάθε παιδί έχει μια σπαρακτική ιστορία απώλειας και θλίψης», δήλωσε ο Τζόναθαν Κριξ, επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η UNICEF χαρακτηρίζει ως χωρισμένα παιδιά εκείνα που βρίσκονται χωρίς τους γονείς τους, ενώ ως ασυνόδευτα παιδιά εκείνα που βρίσκονται χωριστά και επίσης χωρίς άλλους συγγενείς

«Αυτός ο αριθμός των 17.000 αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού εκτοπισμένου πληθυσμού – 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί εκτίμηση, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν οι πληροφορίες υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τα παιδιά στην Γάζα μεγαλώνουν το ένα με το άλλο, την ώρα που για όσα έχουν γονείς, αυτοί αγωνιούν να τους εξασφαλίσουν τροφή.

Κάθε ένα από αυτά είναι ένα παιδί που έρχεται αντιμέτωπο με μια νέα φρικτή πραγματικότητα λέει η UNICEF
Ο Κρικξ δήλωσε ότι ο εντοπισμός των ασυνόδευτων παιδιών αποδεικνύεται «εξαιρετικά δύσκολος», καθώς μερικές φορές μεταφέρονται σε νοσοκομείο τραυματισμένα ή σε κατάσταση σοκ και «απλά δεν μπορούν καν να πουν το όνομά τους». Είπε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ήταν σύνηθες οι διευρυμένες οικογένειες να αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών που έχασαν τους γονείς τους.

Ωστόσο, στη Γάζα, «λόγω της απόλυτης έλλειψης τροφής, νερού ή στέγης, οι διευρυμένες οικογένειες είναι οι ίδιες ταλαιπωρημένες και αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να φροντίσουν άμεσα ένα άλλο παιδί, καθώς οι ίδιες αγωνίζονται να φροντίσουν τα δικά τους παιδιά και την οικογένειά τους», δήλωσε ο Κριξ. Σε γενικές γραμμές, η UNICEF χαρακτηρίζει ως χωρισμένα παιδιά εκείνα που βρίσκονται χωρίς τους γονείς τους, ενώ ως ασυνόδευτα παιδιά εκείνα που βρίσκονται χωριστά και επίσης χωρίς άλλους συγγενείς.

Ο Κριξ δήλωσε επίσης ότι η ψυχική υγεία των παιδιών στη Γάζα επηρεάζεται σοβαρά από την επίθεση και ότι ένα εκατομμύριο παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται υποστήριξη ψυχικής υγείας. Τα παιδιά στη Γάζα «παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επίμονου άγχους, απώλεια όρεξης, δεν μπορούν να κοιμηθούν, έχουν συναισθηματικά ξεσπάσματα ή πανικό κάθε φορά που ακούνε τους βομβαρδισμούς», εξήγησε.

Τα παιδιά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη Γάζα σε σχέση με τους ενήλικες.

Πριν ξεσπάσει η επίθεση, η UNICEF εκτιμούσε ότι περισσότερα από 500.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονταν βοήθεια σε ζητήματα ψυχικής υγείας
Τώρα, πιστεύει ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη» από βοήθεια. «Πρόκειται για περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά», δήλωσε ο Κριξ. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 27.100 ανθρώπους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, εκ των οποίων περίπου 11.500 παιδιά. Περισσότεροι από 66.200 άλλοι έχουν τραυματιστεί εν μέσω σοβαρής έλλειψης ιατρικών προμηθειών και λειτουργικών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται και βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Πολλοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους έχουν δεχθεί πυροβολισμούς και συλλήψεις. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στο νότο συχνά δεν έχουν καμία επαφή με τους συγγενείς ή τους φροντιστές τους σε άλλα μέρη του θύλακα, ιδίως σε περιόδους διακοπής της επικοινωνίας. Πολλοί είναι τώρα στριμωγμένοι στο νότιο κυβερνείο της Ράφα, το οποίο το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι ο επόμενος στόχος της επίθεσής του.

«Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε ποτέ να εκτεθεί στο επίπεδο βίας που είδαμε στις 7 Οκτωβρίου – ή στο επίπεδο βίας που έχουμε δει από τότε. Τα παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με αυτή τη σύγκρουση. Ωστόσο, υποφέρουν όπως κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να υποφέρει», δήλωσε ο επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF για τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ζήτησε κατάπαυση του πυρός ώστε η UNICEF να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια σωστή καταμέτρηση των παιδιών που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα, να εντοπίσει τους συγγενείς και να παράσχει υποστήριξη ψυχικής υγείας.    © πηγή και φωτογραφία: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook