Γαλλία: Πρόταση δυσπιστίας με το καλημέρα περιμένει τον νέο πρωθυπουργό

Δημοσιεύτηκε στις 22/09/2024 23:48

Γαλλία: Πρόταση δυσπιστίας με το καλημέρα περιμένει τον νέο πρωθυπουργό

Οι αυξανόμενες απειλές για κοινοβουλευτική πρόταση δυσπιστίας έχουν θέσει τη νέα κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ υπό σημαντική πίεση πριν καν προλάβει να ξεκινήσει τις εργασίες της, καθώς οι διαδηλωτές στους δρόμους συνέχισαν να εκφράζουν την οργή τους για τη νέα κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού. Η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε την πρώτη πρόταση μομφής από τη γαλλική Αριστερά.

Έντεκα εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση διορίστηκε τελικά το βράδυ του Σαββάτου. Αλλά δεν υπήρχε η αίσθηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σηματοδοτεί μια σαφή μετατόπιση προς τα δεξιά, θα έφερνε ηρεμία στο πολιτικό πεδίο. Στα μάτια της αριστεράς, αλλά και της ακροδεξιάς δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική νομιμοποίηση, καθώς το κόμμα του πήρε μόλις 39 έδρες στις εκλογές.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης από την αριστερά ανακοίνωσαν αμέσως τα σχέδιά τους να ρίξουν την κυβέρνηση του Μπαρνιέ -που είναι ευρύτερα «γνωστός» εκτός Γαλλίας για τον ρόλο του ως διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit- με πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Η δημοφιλία του νέου πρωθυπουργού είναι μόλις 31%, πράγμα πρωτόγνωρο για νεοδιορισθέντα.

Μετά από μια τακτική εκλογική ώθηση ενόψει του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας τον Ιούλιο, μια αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς αρκετές έδρες για να σχηματίσει πλειοψηφία. Το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν ήταν το πιο επιτυχημένο μεμονωμένο κόμμα στην κούρσα.

Από τις διαδηλώσεις της αριστεράς ενάντια στην επιλογή του Μισέλ Μπαρνιέ από τον Εμανουέλ Μακρόν ως πρωθυπουργό.

Ο Μπαρνιέ συγκρότησε μια κυβέρνηση που αποτελείται κυρίως από μέλη των Ρεπουμπλικάνων και μέλη της κεντροδεξιάς συμμαχίας του Μακρόν

Οι έντονες συζητήσεις μεταξύ του Μακρόν και του Μπαρνιέ για την ακριβή σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, που αποτελείται από 39 θέσεις, συνεχίστηκαν μέχρι λίγο πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης το βράδυ του Σαββάτου.

Έκτοτε καταδικάστηκε από πολιτικούς της αριστεράς και της δεξιάς, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να την επικρίνει ως «κυβέρνηση των ηττημένων των γενικών εκλογών». Είπε ότι οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν τη νέα κυβέρνηση «με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία».

Πριν από την ανακοίνωση, αναμένοντας τη μετατόπιση του υπουργικού συμβουλίου προς τα δεξιά, χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων το Σάββατο για να κατακεραυνώσουν το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για αποτυχία της ηγεσίας και προδοσία των Γάλλων ψηφοφόρων που γελοιοποίησε την εκλογική διαδικασία. Δικαιώθηκαν.

Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ παρακολουθεί την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ξενοδοχείο Matignon στο Παρίσι, Γαλλία, 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Τι δήλωσαν οι ηγέτες των πολιτικών σχηματισμών της Γαλλίας

Ο Ολιβιέ Φορέ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε το νέο υπουργικό συμβούλιο «αντιδραστικό» και «δείχνει το δάχτυλο στη δημοκρατία». Ο ηγέτης του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, κατήγγειλε τη νέα κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν έχει «κανένα απολύτως μέλλον».

Το κόμμα του Μακρόν, η Αναγέννηση, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από ορισμένες σημαντικές υπουργικές θέσεις, αλλά κατάφερε να λάβει 12 από τις 39 από αυτές, προκαλώντας τον Φαμπιέν Ρουσέλ, τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, να παρατηρήσει: «Δεν πρόκειται για νέα κυβέρνηση, αλλά για ανασχηματισμό».

Ο Φρανσουά Ολάντ, σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι «μια καλή λύση», αποκαλώντας το υπουργικό συμβούλιο «ίδιο με το προηγούμενο, αλλά με ακόμη ισχυρότερη δεξιά σύνθεση», προβλέποντας ότι θα «επιφέρει οδυνηρά μέτρα στους συμπολίτες μας».

Σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση δυσπιστίας, θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί με άμεση ισχύ. Ωστόσο, παρατηρητές ανέφεραν ότι «το σενάριο αυτό είναι απίθανο να συμβεί, καθώς θα απαιτούσε την κοινή ψήφο του ακροδεξιού και του αριστερού μπλοκ, που είναι αιώνιοι εχθροί». Η κοινή γραμμή βέβαια σε ένα ζήτημα, δεν σημαίνει «κοινές θέσεις» σε βασικά ιδεολογικά ζητήματα. Είναι όμως η θεωρία των δύο άκρων à la française (ή «α λα γαλλικά»).

Διαδηλωτής κρατά ένα κολάζ που απεικονίζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ. Αν η ιστορία έχει χιούμορ, στην φωτογραφία φαίνονται μόνο τα κεφάλια και τραβήχτηκε στην πλατεία Βαστίλης στο Παρίσι, Γαλλία, 21 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/Stephanie Lecocq

Το χρονοδιάγραμμα των κρίσιμων 9 ημερών

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μπαρνιέ θα είναι να παρουσιάσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις «πολύ σοβαρές», όπως τις χαρακτήρισε, οικονομικές συνθήκες της Γαλλίας. Η χώρα έχει υποστεί επίπληξη για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νέα κυβέρνηση θέλει να επιβάλει αυστηρή λιτότητα.

Η υποβολή του μεταρρυθμιστικού προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από τον Αντουάν Αρμάν, τον νέο 33χρονο υπουργό Οικονομικών. Άλλες θέσεις-κλειδιά στο υπουργικό συμβούλιο έχουν δοθεί στον Ζαν-Νοέλ Μπαρό, τον νέο υπουργό Εξωτερικών.

Ο πρακτικά ακροδεξιός Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπρούνο Ρεταλιό θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και η αρμοδιότητά του θα καλύπτει τη μετανάστευση, εν μέσω ανησυχιών ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του Μακρόν για τη ριζοσπαστική και ασυμβίβαστη στάση του στο θέμα αυτό.

Ο Μπαρνιέ αναμένεται να εμφανιστεί στην τηλεόραση αργότερα την Κυριακή για να περιγράψει τα σχέδιά του και να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο, προτού απευθυνθεί στο κοινοβούλιο με ομιλία του την 1η Οκτωβρίου.

In.gr