Γαλλία : Οργή για το συνταξιοδοτικό και την αστυνομική βία
Σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων για την αστυνομική βία έχει μπει η Γαλλία, με τα περιστατικά που έχουν έρθει στο φως από τις αρχές του 2019 – με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» – έως τις τωρινές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό να προκαλούν αναβρασμό στους πολίτες.
Και μπορεί οι διαδηλώσεις και οι απεργίες για το συνταξιοδοτικό να έχουν μειωθεί, μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης για το όριο ηλικίας, εξακολουθούν όμως να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, καθώς η λαϊκή οργή στρέφεται προς την Αστυνομία.
Μάλιστα, την Τετάρτη – 42η συνεχόμενη μέρα της απεργίας – συμμετείχαν στις απεργίες και στελέχη της ίδιας της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, τα μέλη του… CSI της Γαλλίας, ήτοι οι εγκληματολόγοι και οι επιστήμονες της γαλλικής αστυνομίας, απέργησαν με πρωτότυπο τρόπο σε διάφορες γαλλικές πόλεις.
Πέρα, όμως, από το συνταξιοδοτικό, οι διαδηλωτές πλέον εκδηλώνονται ανοιχτά ενάντια της Αστυνομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», 1.742 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί – πάνω από 300 σοβαρά – από την αγριότητα των αστυνομικών.
Τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ανάρπαστο ένα βίντεο που παρουσιάζει έναν αστυνομικό να πυροβολεί με σφαίρα από καουτσούκ σχεδόν εξ επαφής έναν διαδηλωτή.
🇫🇷 [FLASH] – Une vidéo filmée à #Paris, aujourd'hui, montre qu'un policier a tiré à bout portant sur un manifestant contre la réforme des #retraites (à 12s).
Une nouvelle violence policière. #greve9janvier #manifestation#GiletsJaunes#GreveGenerale
📹 (@laurentbigotfr) pic.twitter.com/0KEFYWvLui— La Plume Libre (@LPLdirect) January 9, 2020
Σε ένα άλλο βίντεο, καταγράφεται αστυνομικός να βάζει τρικλοποδιά σε μία διαδηλώτρια.
🤬🤬🤬
How sadistic are #Macron's Riot Police thugs?The girl almost bashed her head in on the metal pole. All so the police could have a laugh.
From Thursday's #greve9janvier protestWhy are EU & BBC still silent on Macron's barbarity?#greve11janvier pic.twitter.com/6EP6dhuYw3
— Ian56 (@Ian56789) January 11, 2020
Ο θάνατος ενός διανομέα στα χέρια της Αστυνομίας εξοργίζει τους Γάλλους
Μεγαλύτερο σάλο έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός διανομέα στα χέρια των Αστυνομικών.
Ο άτυχος Σεντρίκ Σουβιά (Cedric Chouviat), 42 ετών και πατέρας πέντε παιδιών, ήταν καθ’ οδόν για να παραδώσει μία παραγγελία στις 3 Ιανουαρίου, μέρα μεγάλων κινητοποιήσεων στο Παρίσι.
Στη διαδρομή, αστυνομικοί τον σταμάτησαν και ζήτησαν να δουν τα στοιχεία του, επειδή μιλούσε στο τηλέφωνο πάνω στη μηχανή του.
Από τη μια το άγχος για την έγκαιρη παράδοση της παραγγελίας, από την άλλη το τεταμένο κλίμα εν μέσω διαδηλώσεων και τα πνεύματα οξύνθηκαν.
Une deuxième vidéo montre #CédricChouviat lors du contrôle qui a conduit à sa mort, vendredi dernier. On le voit filmer les forces de l'ordre. Nous rappelons que rien interdit dans la loi de filmer les fonctionnaires de police. pic.twitter.com/udtMQK6QLX
— LDH France (@LDH_Fr) January 7, 2020
Ο Σουβιά άρχισε να διαπληκτίζεται με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έριξαν κάτω τον άνδρα στην προσπάθεια να τον συλλάβουν.
Εφάρμοσαν μάλιστα την τακτική της πίεσης με το γόνατο στο στέρνο του υπόπτου για να τον ακινητοποιήσουν και εξουδετερώσουν.
Αποτέλεσμα ήταν ο άτυχος 42χρονος να πάθει καρδιακή εμβολή από την ασφυξία που του προκάλεσε η λαβή ακινητοποίησης.
Suite à ce plaquage, Cédric est décédé d'une hypoxie (manque d'oxygène) qui a entrainé un arrêt cardiaque et une mort cérébrale. pic.twitter.com/kKopDKJj5M
— LDH France (@LDH_Fr) January 7, 2020
Η είδηση γνωστοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου και προκάλεσε σάλο στη Γαλλία.
Ενδεικτικό είναι ότι και αυτήν την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό συνοδεύτηκαν από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Σουβιά.
Parti de l’hôtel de ville de Levallois, le cortège se dirige en silence vers le complexe sportif Louison Bobet où Cédric Chouviat avait ses habitudes. #JusticePourCedric pic.twitter.com/Sb7sSnUL6k
— David Livois (@DavidLivois) January 12, 2020
Πάντως, ο πόνος της χήρας Σουβιά δεν φαίνεται να κάμπτει τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ο οποίος, αφού συναντήθηκε την Τρίτη μαζί της, αρνήθηκε να διατάξει την απομάκρυνση των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στον θάνατό του.
Παρέμβαση Μακρόν
Θέση απέναντι στην πολεμική που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για την ασύμμετρη βία, με την οποία αντιμετωπίζει η αστυνομία της χώρας τις διαδηλώσεις αναγκάστηκε να λάβει ο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να προωθήσει μέτρα για να βελτιωθεί η «δεοντολογία» στη δράση των αστυνομικών οργάνων.
Κατηγορηθείς για απάθεια απέναντι στην αστυνομική βία που,–ο Μακρόν τόνισε χθες από το Πο στα Γαλλικά Πυρηναία» πως «αναμένει από τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακές μας τη μέγιστη δεοντολογία. Μας έχουν επισημανθεί κι έχουμε δει συμπεριφορές απαράδεκτες».
Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν στηλίτευσε τη «βία και τον πολιτικό μηδενισμό» που επιδεικνύουν πολλές ομάδες διαδηλωτών και τόνισε πως θα παραμείνει απηνής απέναντι στους ταραξίες, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να δείξει και «καμία επιείκεια» και σε όσους αστυνομικούς εκτραχηλίζονται.
«Δεν επιθυμώ να διακυβευθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια των επαγγελματιών μας των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας», επεσήμανε ο Μακρόν.
Πολύ σπάνια ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναφερθεί στις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Η ασύμμετρη δράση των αστυνομικών φέρει τον Μακρόν και τον Καστανέρ σε μία λεπτή θέση, καθώς αναγκάζονται να θέσουν όρια στη δράση της αστυνομίας.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την βία που ασκείται από ομάδες διαδηλωτών κατά των αστυνομικών, ενδέχεται να πυροδοτήσει την αγανάκτηση των οργάνων της τάξης, θεωρώντας πως η δράση τους αμφισβητείται κι από την ίδια την κυβέρνηση.
Με πολλούς τομείς της κοινωνίας και της εργασίας (σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές, δικηγόροι) να βρίσκονται επί ποδός πολέμου, με τους ίδιους τους αστυνομικούς να έχουν διαδηλώσει και στο παρελθόν, ο Μακρόν δεν επιθυμεί να δημιουργήσει άλλη μία πηγή δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κράτους, και μάλιστα σε ένα από τα ερείσματα της ασφάλειάς του.