Γαλλία : Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό σε όλη τη χώρα
Μετά την «ανακωχή» λόγω των εορτών, σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα Πέμπτη σε ολόκληρη τη Γαλλία μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στο νέο συνταξιοδοτικό που προτείνει η κυβέρνηση Μακρόν.
Η Πέμπτη είναι η 36η μέρα απεργιών και σε όλη την επικράτεια της χώρας πραγματοποιούνται συνολικά 216 διαδηλώσεις.
Πέρα από τους υπαλλήλους στα μέσα μαζικής μεταφοράς – τα οποία βρίσκονται σε υπολειτουργία, στη σημερινή απεργία συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα φάσματα της αγοράς εργασίας: δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, πυροσβέστες – ακόμη και τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.
Στο Παρίσι, ξεκίνησε μεγάλη πορεία με μαζική συμμετοχή από την πλατεία Δημοκρατίας (Place de la Republique). Tο συνδικάτο CGT αναμένει ότι 370.000 διαδηλωτές θα συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Πριν από λίγη ώρα, μάλιστα, έπεσαν και τα πρώτα δακρυγόνα…
Δείτε live εικόνα από το Παρίσι:
Ένας τραυματίας και δακρυγόνα στη Ρουέν
Στην πόλη της Ρουέν, η εκδήλωση διαμαρτυρίας διεξαγόταν ειρηνικά μέχρι τη στιγμή που ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και των δυνάμεων των αρχών.
Τα επεισόδια στη συνέχεια ξέφυγαν, καθώς έπεσαν δακρυγόνα.
Μάλιστα, ένας 61χρονος διαδηλωτής δέχτηκε σκληρά χτυπήματα από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.
Un manifestant de 61 ans a été blessé à la tête. Il a reçu des coups de matraque des forces de l’ordre. Il a été pris en charge par les street medocs et les pompiers.
📸 Stéphane L’hote / France 3 Normandie #greve9janvier #rouen #reformeretraite pic.twitter.com/4WWENzCP6g— France 3 Normandie (@f3htenormandie) January 9, 2020
Εικόνες από τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία
Des dizaines de pompiers venus de tput l.ouest manifestent à la Rchelle pic.twitter.com/6ncvhZU7oS
— France Bleu La Rochelle (@Bleu_Rochelle) January 9, 2020
La manifestation contre la réforme des retraites débute à Grenoble. Suivez le cortège en direct dans ce live. 🔽 #greve9janvier pic.twitter.com/x56nguBaib
— France 3 Alpes (@f3Alpes) January 9, 2020
Grève du 9 janvier à La Roche-sur-Yon : des manifestants ont bloqué la cité administrative https://t.co/bARCJVgZGa pic.twitter.com/CY3JvFO1tG
— FranceBleuLoireOcéan (@bleuloireocean) January 9, 2020
Le cortège démarre à #Perpignan pic.twitter.com/wTGILGDu6f
— France Bleu Roussillon (@bleuroussillon) January 9, 2020
Γιατί γίνονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό;
Το σχέδιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης της θητείας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ως στόχο την διαμόρφωση ενός οικουμενικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα των 42 ειδικών καθεστώτων.
Προβλέπει την σταδιακή μετακίνηση του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια μέχρι το 2027, όριο που θα συνδέεται με οικονομικά κίνητρα για τους Γάλλους που θα εργάζονται πέραν του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας (στα 62 έτη σήμερα).
Στις 5 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα του απεργιακού κινήματος, 806.000 έως 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούσε απεργία στις συγκοινωνίες της περιφέρειας της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρόμους, η οποία συνεχίζεται έκτοτε.
Δύο ακόμη ημέρες εθνικής κινητοποίησης ακολούθησαν, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, με μικρότερη συμμετοχή.
Η CGT και η Force Ouvriere, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ η CFDT, που υποστηρίζει την γενική αρχή της μεταρρύθμισης των συντάξεων, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και την σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.
Οι ημερομηνίες κλειδιά για τη Γαλλία
Η εβδομάδα αυτή ίσως αποδειχτεί καθοριστική για τη διαμάχη κυβέρνησης – διαδηλωτών για το συνταξιοδοτικό.
Τη Δευτέρα, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης για το 2020 είχε ως κύριο θέμα συζήτησης το συνταξιοδοτικό.
Την Τρίτη, ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικάτων και των υπουργών Εργασίας και υγείας, καθώς και του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Σαρλ Μισέλ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση Μακρόν πρέπει να δράσει γρήγορα αν θέλει να προλάβει περαιτέρω διαδηλώσεις. Ήδη, τα συνδικάτα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους για νέο κύκλο απεργιών, κάτι που θα «παραλύσει» για ακόμη μία φορά τη Γαλλία.
Παράλληλα, κινητοποιήσεις εντός του Ιανουαρίου ετοιμάζουν και οι πιλότοι της Air France – ήδη, υπάρχει ανακοίνωση από μερίδα αεροδρομίων της χώρας για καθυστερήσεις σε πτήσεις – και οι φυσικοθεραπευτές.
Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου και στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτρέψει την υιοθέτησή του σε πρώτη ανάγνωση στις αρχές Μαρτίου, πριν από την κατάθεσή του στην Γερουσία.