Γαλλία: «Λαϊκό μέτωπο» κατά της Ακροδεξιάς ανακοίνωσαν τα αριστερά κόμματα
Τα κόμματα της Αριστεράς ανακοίνωσαν την Πέμπτη (13/6) ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων τους για τη δημιουργία ενός «νέου Λαϊκού Μετώπου», ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, συμφώνησαν επί ενός κοινού προγράμματος.
Την επίτευξη της συμφωνίας χαιρέτησε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό εξέφρασε μεν την διαφωνία του ως προς την χρονική συγκυρία που επέλεξε ο πρόεδρος Μακρόν για να διαλύσει την γαλλική Εθνοσυνέλευση, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα πως δεδομένου ότι ποτέ η άκρα Δεξιά δεν είχε φτάσει τοσο κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, εναπόκειται στην Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της και να προτείνει στο γαλλικό λαό ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που μαίνεται «εμφύλιος πόλεμος» στην Κεντροδεξιά
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είχε προβληματισμούς και διαφωνίες αναφορικά με την σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές που η υπέρβαση των όποιων προβληματισμών και διαφωνιών είναι επιβεβλημένη.
Ερωτηθείς αν θα ενδιαφερόταν ο ίδιος να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση της ιστορίας της Γαλλίας αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η πορεία προσώπων αλλά η πορεία της ίδιας της χώρας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στον χώρο της Αριστεράς υπάρχουν πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωθυπουργία.
Τέλος ο πρόεδρος Ολάντ ανέφερε ότι η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι στις εκλογικές περιφέρειες που ο υποψήφιος της δεν θα είναι παρών στον δεύτερο γύρο, θα ψηφίσει οποιονδήποτε αντίπαλο του ακροδεξιού υποψηφίου.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που μαίνεται «εμφύλιος πόλεμος» στην Κεντροδεξιά, με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να καθαιρεί από την προεδρία του τον Ερίκ Σιοτί μετά από την απόφασή του να συνεργαστεί με τη Μαρίν Λεπέν. Εκείνος, ωστόσο, αρνείται ν’ αποχωρήσει.
Κακοί οιωνοί
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός, λαμβάνοντας το 31% των ψήφων, εμφανίζεται να έρχεται πρώτο από πλευράς ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει να έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού στον δεύτερο γύρο θα λάβει από 220 ως 270 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν συνεργαστεί μαζί του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, λαμβάνοντας το 6,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο θα μπορούσε στον δεύτερο να κερδίσει από 30 ως 40 έδρες.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θα καταλάβει η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς η οποία λαμβάνοντας στον πρώτο γύρο το 28% των ψήφων, θα μπορούσε στον δεύτερο γύρο να κερδίσει από 150 έως 190 έδρες.
Η περίπτωση Μακρόν
Σε ό,τι αφορά την παράταξη του προέδρου Μακρόν, εμφανίζεται να λαμβάνει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το 18% των ψήφων και να κερδίζει στον δεύτερο γύρο από 90 ως 130 έδρες.
Στην υποθετική περίπτωση της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με τη συμπαράταξη των κομμάτων της Αριστεράς θα μπορούσε επίσης, με βάση τη δημοσκόπηση, να υπάρξει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε και στην επίσης υποθετική περίπτωση της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών που θα εκλέξουν ή Αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι.
Τέλος σε οριακή περίπτωση θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και οι περίπου 10 με 20 ανεξάρτητοι βουλευτές που εκτιμάται πως θα εκλεγούν, ενώ δεν συνιστούν υποθέσεις εργασίας τα ενδεχόμενα συνεργασίας του κόμματος της ακροδεξιάς είτε με την παράταξη Μακρόν, είτε με την Αριστερά.
Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, οι βουλευτές εκλέγονται σε 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου στο δεύτερο γύρο κατέρχονται οι υποψήφιοι των δύο πρώτων σε ψήφους κομμάτων του πρώτου γύρου. Ο πρώτος γύρος των επικείμενων βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου. IN