Για μια «μεγάλη ιδεολογική νίκη» έκανε λόγο η Μαρίν Λεπέν, μετά την απόφαση της μεικτής διακομματικής επιτροπής να υιοθετήσει την αναθεωρημένη πρόταση νόμου για το Μεταναστευτικό, η οποία στη συνέχεια εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Γερουσία (214 υπέρ, 114 κατά), ενώ επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία και στη Βουλή.
Η πραγματικότητα φαίνεται δε ότι την δικαιώνει, καθώς στο νομοσχέδιο – το οποίο στήριξαν το LREM του Εμανουέλ Μακρόν, οι Ρεπουμπλικανοί και ο Εθνικός Συναγερμός – υιοθετείται μεγάλο μέρος από τις πάγιες θέσεις της γαλλικής Ακροδεξιάς.
Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, κυρίως των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του ΚΚ Γαλλίας, δήλωναν πως «ο Μακρόν μετατρέπεται σε Λεπέν»
Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε να προκληθούν «ρωγμές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, κυρίως των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του ΚΚ Γαλλίας, δήλωναν πως «ο Μακρόν μετατρέπεται σε Λεπέν».
Το σίγουρο είναι πως το πολιτικό «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργεί νέα δεδομένα και συσχετισμούς στη Γαλλία, με την Ακροδεξιά να παίρνει πλέον το πάνω χέρι.
Κάτι που έρχεται όχι απλώς να επιβεβαιώσει, αλλά και να ενισχύσει, ποσοτικά και ποιοτικά, τις τάσεις που καταγράφονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας – με το Μεταναστευτικό, μάλιστα, να αναδεικνύεται σε καταλύτη των εξελίξεων στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η ήττα της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν, όταν η αρχική πρόταση νόμου που παρουσίασε είχε απορριφθεί.
Ετσι, με το κυβερνών κόμμα να έχει απολέσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μετά τις εκλογές του 2022 και καθώς η πρωθυπουργός δεν είχε πλέον το δικαίωμα να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση με βάση το επίμαχο άρθρο 49.3 του συντάγματος (το οποίο έχει αξιοποιήσει ήδη δεκάδες φορές), οδηγήθηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό.
Ή, κατ’ άλλους, σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, η οποία λαμβάνει υπόψη τους συνολικούς πολιτικούς συσχετισμούς και τις τάσεις στην κοινωνία, ενώ έχει το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες ευρωεκλογές – εκεί όπου οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Λεπέν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα.
«Σημείο καμπής»
«Απόλυτη ντροπή» χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Μπορίς Βαλό, τονίζοντας ότι η συμφωνία «ισοδυναμεί με παράδοση άνευ όρων στους Ρεπουμπλικανούς και την Ακροδεξιά».
Πρόκειται για «σημείο καμπής στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΚ, Φαμπιάν Ρουσέλ, ενώ ο Μανουέλ Μπομπάρντ από την Ανυπότακτη Γαλλία ισχυρίστηκε πως «το ναυάγιο ολοκληρώθηκε, η ατίμωση είναι ολοκληρωτική».
Ακόμα και η πιο φιλελεύθερη πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε δυσαρέσκεια για κάποια από τα άρθρα, αρκετοί βουλευτές της δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν, ενώ ορισμένοι υπουργοί απειλούσαν με παραίτηση.
«Παίρνω Αλκα-Σέλτζερ» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πατρίκ Βινιάλ, αναφερόμενος στο γνωστό αντιόξινο φάρμακο.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, του κόμματος της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς, που επίσης έχει κάνει στροφή προς τις θέσεις της Λεπέν.
«Σήμερα, είναι οι Ρεπουμπλικανοί αυτοί που με τη δουλειά τους και τις ιδέες τους επέβαλαν αυτό το κείμενο» ισχυρίστηκε ο Ερίκ Τσιοτί, προσπαθώντας να καρπωθεί το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και δίνοντας ένα «πάτημα» στον Μακρόν και την κυβέρνηση για να ισχυριστούν ότι δεν υπέκυψαν πλήρως στην Ακροδεξιά.
Οι προϋποθέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση συμφώνησε να ενισχύσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δίνονται άδειες παραμονής σε ορισμένους παράτυπους μετανάστες και να δυσχεράνει την πρόσβασή τους σε κοινωνικά επιδόματα.
Το πιο φλέγον ζήτημα αφορούσε το ελάχιστο χρονικό διάστημα που έπρεπε να έχει διαμείνει ένας μη ευρωπαίος μετανάστης «χωρίς χαρτιά» στη Γαλλία για να δικαιούται οικογενειακά, αναπηρικά ή στεγαστικά επιδόματα.
Η τελική συμφωνία κάνει διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που εργάζονται και εκείνων που δεν εργάζονται: για τους πρώτους θα ισχύει χρονικό διάστημα 30 μηνών, ενώ για τους δεύτερους πενταετία προκειμένου να λάβουν οικογενειακό επίδομα.
Στο δε επίδομα στέγασης, πρόσβαση θα έχουν οι εργαζόμενοι μετανάστες έπειτα από τρεις μήνες διαμονής στη Γαλλία και οι άνεργοι έπειτα από πέντε χρόνια.
«Ο νόμος αυτός θα κάνει αποτελεσματικότερο το σύστημά μας επειδή θα απλοποιήσει δραστικά τις διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και επειδή θα είναι εφικτό να απελαύνονται γρηγορότερα οι εγκληματίες ή ριζοσπαστικοποιημένοι αλλοδαποί» είπε στο κοινοβούλιο η Μπορν.
«Επιτεύχθηκε συμφωνία σε αυτό το κείμενο για τη μετανάστευση. Είναι καλό: μέτρα που προστατεύουν τους Γάλλους, η αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι στους παραβάτες αλλοδαπούς και δίκαια μέτρα, όπως το (ιστορικό) τέλος της κράτησης των ανηλίκων ή η νομιμοποίηση των εργαζομένων» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.