Η Γαλλία ανακοίνωσε ένα νέο προσωρινό φόρο που θα επιβληθεί στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας, ως μέρος μιας προσπάθειας για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της, που αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα. Ο νέος αυτός φόρος, γνωστός ως «φόρος στους πλούσιους», θα επηρεάσει περίπου 65.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 0,3% των συνολικών φορολογούμενων, που κερδίζουν περισσότερα από 500.000 ευρώ τον χρόνο.
Το σχέδιο για το έλλειμμα στη Γαλλία
Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ το 2024. Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει ότι η επιβολή αυτού του έκτακτου φόρου θα συνεισφέρει στην μείωση του ελλείμματος στο 5% το επόμενο έτος και έχει ως στόχο να επιτευχθεί ένας πιο ισορροπημένος προϋπολογισμός μέχρι το 2029. Παράλληλα, ο φόρος αυτός δεν θα επηρεάσει τις μεσαίες και χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Laurent Saint-Martin, ώστε να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.
Ο φόρος αυτός παρουσιάστηκε ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο περιλαμβάνει και αυξήσεις στους φόρους των μεγάλων επιχειρήσεων, των ενεργειακών εταιρειών, και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι αυτές οι αυξήσεις θα αποφέρουν επιπλέον 8 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, με στόχο να μειωθεί το χρέος της χώρας και να διατηρηθούν οι επενδύσεις στην ανάπτυξη.
Παρά τις προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος, το σχέδιο έχει δεχθεί επικρίσεις, ειδικά από την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις φόρων μπορεί να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας και να επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Παράλληλα, ο φόρος χαρακτηρίστηκε προσωρινός, με στόχο να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, ενώ αντίστοιχες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν, όπως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα των τελευταίων ετών, με σημαντική μείωση της ανεργίας και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας μέσω αυτού του έκτακτου φόρου.
Ανάκαμψη με το βλέμμα στραμμένο στους πλούσιους Γάλλους
«Μπορούμε νόμιμα να ζητήσουμε από τους πλουσιότερους φορολογούμενους σε αυτή τη χώρα να συμμετάσχουν σε έκτακτη και προσωρινή βάση σε αυτήν την προσπάθεια ανάκαμψης», υποστήριξε ο υπουργός Προϋπολογισμών (ο αντίστοιχος του Υπουργείου Οικονομικών), Laurent Saint-Martin σε συνέντευξη στην Télématin. Ήδη στα μέσα Ιουνίου, αρκετοί φορολογικοί εμπειρογνώμονες συνέστησαν ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η Γαλλία από τη χρεοκοπία είναι η αύξηση των φόρων.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι αυτό χρησιμεύει για να «δείξει ότι η αναπτυξιακή πολιτική, η επενδυτική πολιτική έχει καρποφορήσει από το 2017, που σημαίνει ότι μειώσαμε την ανεργία, ανοίξαμε περισσότερα εργοστάσια από όσα κλείσαμε, πρέπει να συνεχιστεί».
Σε γενικές γραμμές, και παρά την αδύναμη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα, η απασχόληση παρέμεινε ανθεκτική. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών (INSEE, για το ακρωνύμιο στα γαλλικά), το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,2% στα 2,3 εκατομμύρια άτομα. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 40.000 ατόμων σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και τοποθετεί το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία στο 7,3%. ΙΝ