Γαλλία: Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα – Γιατί η Ευρώπη τρομάζει
Ραγδαίες είναι τις τελευταίες μέρες οι εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας ανατράπηκε, δημιουργώντας ανησυχία εντός της χώρας για την πολιτική αστάθεια και το τι αυτό σημαίνει για τους πολίτες, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ανατροπή προκλήθηκε αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο γαλλικό κοινοβούλιο κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος χρησιμοποίησε ειδικές εξουσίες για να επιβάλει την ψήφιση του προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης τη Δευτέρα.
Ανησυχία προκαλεί η αστάθεια σε Γαλλία και Γερμανία
Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που σπαράσσεται και αποσπάται από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Η Γερμανία θα διεξάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αφού η κυβέρνηση συνασπισμού της κατέρρευσε πρόσφατα.
Η ΕΕ στο σύνολό της επηρεάζεται. Τι γίνεται με την αποφασιστική επίδειξη δύναμης και ενότητας που η Ευρώπη επεδίωκε να διατηρήσει απέναντι σε ένα επεκτατικό, επιθετικό Κρεμλίνο;
Η Γαλλία είναι, άλλωστε, η μόνη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο γεμίζει με ανησυχία την ΕΕ και την Ευρώπη ευρύτερα.
Πώς θα μπορούσε η συσσωρευμένη δυσαρέσκειά του για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη και για τις ευρωπαϊκές (ανεπαρκείς) αμυντικές δαπάνες, να εκραγεί σε πολιτική πραγματικότητα, διερωτάται το BBC.
Φόβοι για την οικονομία στην Ευρώπη
Για τη Γαλλία, δεν διαφαίνεται πραγματικό τέλος στην πολιτική αστάθεια.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό, αλλά ακόμη και τότε το κοινοβούλιο θα παραμείνει διαιρεμένο μεταξύ τριών αλληλοαποδοκιμαζόμενων πολιτικών μπλοκ, ικανών να κρατούν το ένα το άλλο σε ομηρία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον νέο προϋπολογισμό.
Και εδώ είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία έχει σημασία πέρα από τα σύνορά της: Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα διογκώνεται πολύ πέρα από τα πρότυπα της ΕΕ. Το γαλλικό δημόσιο χρέος είναι ομοίως εντυπωσιακό.
Αυτό είναι ανησυχητικό για τους Γάλλους φορολογούμενους που φοβούνται για το κόστος ζωής και άβολο για την υπόλοιπη ευρωζώνη, που με τρόμο αναμένουν τις επιπτώσεις της ζημιάς στη φήμη του νομίσματός τους, αν η Γαλλία εμφανιστεί εκτός ελέγχου.
Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα. Η άλλοτε ακμάζουσα εξαγωγική της βιομηχανία έχει τόσο βαθουλωθεί (ακόμη και πριν από τους εισαγωγικούς δασμούς που απειλεί ο Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2025), ώστε κινδυνεύει να τραβήξει τους γείτονες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που για πολύ καιρό χρησιμοποιούνταν από τη Γερμανία ως εργοστάσια, στην οικονομικά υποβαθμισμένη τροχιά της.
Ψυχραιμία συνιστά ο Μακρόν
Μέσα σε όλα αυτά, ο Μακρόν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως βράχος ψυχραιμίας.
Ενώ ο πρωθυπουργός του βγήκε στη γαλλική τηλεόραση την παραμονή της ψήφου δυσπιστίας για να προειδοποιήσει για οικονομική αστάθεια, απευθύνοντας έκκληση στους Γάλλους νομοθέτες να βάλουν τη χώρα πάνω από την κομματική πολιτική και να υποστηρίξουν τον ίδιο και τον προϋπολογισμό του για την εξοικονόμηση δαπανών, ο Μακρόν είχε έναν αισθητά διαφορετικό τόνο.
«Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με αυτά τα πράγματα, έχουμε μια ισχυρή οικονομία», είπε.
«Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα, η οποία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις τηρεί, η οποία έχει σταθερούς θεσμούς, ένα σταθερό σύνταγμα».
Ο Μακρόν μιλούσε από τη Σαουδική Αραβία, όπου ολοκλήρωσε μια τριήμερη επίσκεψη πριν επιστρέψει στο Παρίσι λίγο πριν από την ψηφοφορία.
Ζητείται η παραίτηση Μακρόν
Το αδιέξοδο στο γαλλικό κοινοβούλιο είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε ο ίδιος στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι και στις οποίες το κόμμα του, η Αναγέννηση, δεν τα πήγε τόσο καλά…
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές για τουλάχιστον ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν θα υπάρξει νέος προϋπολογισμός εξοικονόμησης δαπανών μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού/φθινόπωρο του 2025, ακόμη και αν οι νέες εκλογές έδιναν ένα σαφές πολιτικό αποτέλεσμα – κάτι που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.
Και έτσι, μεταξύ των πολυάριθμων πλέον πολιτικών αντιπάλων του Μακρόν, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για την παραίτησή του που υποστηρίζουν ότι αυτό θα έλυνε το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, τονίζει το BBC.
Ο Μακρόν περιγράφει την ιδέα μιας πρόωρης προεδρικής εκλογής – η πλήρης θητεία του λήγει το 2027 – ως «πολιτική φαντασία». Επιμένει ότι ψηφίστηκε από το γαλλικό κοινό για να υπηρετήσει τα συμφέροντά του.
Η Μαρίν Λεπέν
Αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει πολλούς λόγους να πιέζει για την ταχεία πολιτική του έξοδο είναι η Μαρίν Λεπέν του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικού Συναγερμού, η οποία ήταν υποψήφια για την προεδρία και κατά το παρελθόν.
Βρίσκεται υπό έρευνα για την υπεξαίρεση δημόσιων κονδυλίων της ΕΕ – κάτι που η ίδια αρνείται. Εάν κριθεί ένοχη, ωστόσο, θα μπορούσε να της απαγορευτεί η ανάληψη πολιτικών αξιωμάτων για πέντε χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να μείνει εκτός των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2027.
Η ετυμηγορία για την υπόθεσή της αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου.
Αν ο Μακρόν παραιτηθεί τώρα, θα πρέπει να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές σε 30 ημέρες, δίνοντας στη Λεπέν την ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα και – ελπίζει αυτή τη φορά – να κερδίσει.
Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολλά εξαρτώνται εντός και εκτός Γαλλίας από το τι θα συμβεί στη συνέχεια. in.gr