Ένταση στον Κόλπο, εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο, συναγερμός για το Κλίμα και οικονομικά θέματα στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής.
Ο Τραμπ, πάντα απρόβλεπτος, ο Τζόνσον πιασμένος στον γόρδιο δεσμό του Brexit, ο Κόντε, τοποθετημένος σε εκτινασσόμενο κάθισμα…Το κλαμπ των φιλελεύθερων δημοκρατιών της Ομάδας των 7 (G7) που συναντάται με οικοδεσπότη τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μπιαρίτς θα προσπαθήσει παρά ταύτα να δείξει τη γεωπολιτική του επιδεξιότητα απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που συνταράσσουν τον κόσμο.
Ένταση στον Κόλπο, εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο, συναγερμός για το Κλίμα…τα καυτά θέματα συσσωρεύονται, περιλαμβανομένης της κρίσης του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι πιθανόν να προστεθεί στο μενού της συνόδου κορυφής. Μαζί με την κρίση του Κασμίρ, η οποία θα συζητηθεί αναγκαστικά, αφού ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είναι προσκεκλημένος στο γαλλικό θέρετρο, όπου έχουν επιβληθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας.
Όμως, η εποχή που η G7 παρουσίαζε κοινό μέτωπο έχει παρέλθει , «σε έναν κόσμο που σήμερα είναι κατακερματισμένος, ευμετάβλητος και όπου τα πλαίσια αναφοράς δεν έχουν πλέον την αποτελεσματικότητα που είχαν κάποτε», συνοψίζει πηγή της γαλλικής προεδρίας.
Ο βασικός παράγοντας αστάθειας αυτής της συνάθροισης είναι φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά και πολλοί άλλοι ηγέτες βρίσκονται σε καταστάσεις προβληματικές που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους, όπως ο Μπόρις Τζόνσον που βρίσκεται στους δαιδάλους του ψυχοδράματος του Brexit, η Αγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται στο τέλος της θητείας της έπειτα από 14 χρόνια στη εξουσία ή ο Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του από την σελίδα του στο Facebook ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Ντι Μάιο.
«Το ίδιο το σχήμα και η ύπαρξη της G7 είναι υπό συζήτησιν, διότι είχε γίνει στο πλαίσιο στο οποίο ο τότε δυτικός κόσμος είχε την δυνατότητα να μιλά με ειλικρίνεια και να επεξεργάζεται κοινές θέσεις που είναι πολύ σημαντικές στα μεγάλα διεθνή θέματα. Και όλα αυτά τείνουν προς εξαφάνιση εξαιτίας αυτού του κατακερματισμού», εξηγεί στο AFP ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, διευθυντής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι.
Διάσταση απόψεων
Εντός αυτού του περιπεπλεγμένου σχήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή δεχόμενος την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει αποκλεισθεί από την G8 από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας, θέλει τη μεταρρύθμιση του σχήματος αυτού, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «θέατρο σκιών και διαιρέσεων» μετά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής στον Καναδά το 2018, που στιγματίσθηκε από μία θεαματική έκρηξη οργής του Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, η σύνταξη του οποίου έχει εξελιχθεί σε ατελέσφορη αποστολή λόγω της τεράστιων διαφωνιών ως προς θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ιρανική κρίση, η μεταναστευτική κρίση, το Brexit…
Η γαλλική προεδρία θα επιχειρήσει να διευκολύνει την δημιουργία «συνασπισμών των χωρών που θέλουν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις στα μεγάλα θέματα», σύμφωνα με γαλλική πηγή, και έχουν προσκληθεί πολλοί ηγέτες χωρών που δεν συμμετέχουν την G7. Εκτός του Ναρέντρα Μόντι, ο χιλιανός Σεμπάστιαν Πινιέρα, ο αιγύπτιος Αμντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και πολλοί Αφρικανοί ηγέτες όπως ο Πολ Καγκαμέ (Ρουάντα), ο Ρος Μαρκ Κρίστιαν Καμπερί (Μπουρκίνα Φάσο) ή ακόμη ο Μάκι Σαλ (Σενεγάλη).
«Η G7 δημιουργήθηκε ως κλαμπ των φιλελεύθερων δημοκρατιών…και οι φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι κάτι ακόμη ζητούμενο στον κόσμο και στην συλλογική σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε γαλλική πηγή συνοψίζοντας την αποστολή που προσπαθεί να επιτελέσει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Άξονας Τζόνσον-Τραμπ;
Ο επίσημος τίτλος της συνόδου κορυφής είναι «ο αγώνας κατά των ανισοτήτων».
Μεταξύ των μεγάλων διεθνών θεμάτων, ο συναγερμός για την κλιματική αλλαγή. «Όλα τα μέλη εκτός των ΗΠΑ θα δεσμευθούν για την εφαρμογή και την επιτάχυνση των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, για την υποστήριξη της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα τον Σεπτέμβριο, την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας», σύμφωνα με το Τζον Κίρτον, τον διευθυντή του Research Group για την G7/G8 του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Σχετικά με τα οικονομικά θέματα, οι ηγέτες είναι πιθανόν να επικυρώσουν την πρόοδο που καταγράφηκε στα μέσα του Ιουλίου από τους υπουργούς των Οικονομικών των 7 ως προς μία συμφωνία για την φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών.
Όμως, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτού του είδους τις συναντήσεις, το πιο ενδιαφέρον δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα: το απρόβλεπτο, η γλώσσα του σώματος των ηγετών, ποιος βλέπει ποιον σε διμερές επίπεδο, ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει τα γλυκά μάτια στον Ντόναλντ Τραμπ για να καλύψει τα νώτα του σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρήσει την πτώση χωρίς αλεξίπτωτο; Ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι το ίδιο απομονωμένος, όπως στην διάσημη πλέον φωτογραφία της καναδικής συνόδου κορυφής της G7, όπου εμφανιζόταν καθισμένος και μουτρωμένος απέναντι στους άλλους ηγέτες που έμοιαζαν να προσπαθούν να τον πείσουν;
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ