Γ.Τζογόπουλος:«H παγκόσμια αβεβαιότητα θυμίζει το κλίμα πριν τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο»
Την άποψη πως «H παγκόσμια αβεβαιότητα θυμίζει το κλίμα πριν τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο» εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο senior fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και λέκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο (CIFE) Γιώργος Τζογόπουλος.
Ο κ. Τζογόπουλος, αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας πως, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, είναι ένα θέμα που συζητείται σε Oυάσιγκτον και Βρυξέλλες. Ειδικότερα, επεσήμανε πως: «Η Ελλάδα αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει είναι να φροντίζει για την άμυνά της και να διεθνοποιεί το ζήτημα, δημοσιοποιώντας, παραδείγματα από την απειλητική ρητορική της Τουρκίας, που δημιουργεί εντάσεις με βάση τις δηλώσεις των πολιτικών της αλλά και με πράξεις όπως με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορουτς Ρέις. Η τρέχουσα περίοδος έχει επίσης επικίνδυνα χαρακτηριστικά λόγω της καινούργιας στρατηγικής της Τουρκίας η οποία εγείρει επισήμως ζήτημα κυριαρχίας κάποιων ελληνικών νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησής τους, όμως αυτό που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να μη δώσουμε στην Τουρκία το δικαίωμα, πως η χώρα μας παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και να δημοσιοποιούμε δηλώσεις από την Αγκυρα τις που να αποτυπώνουν την υπαρκτή απειλή που δεχόμαστε. »
Σε ότι αφορά τις Διεθνείς σχέσεις γενικότερα και τα Παγκόσμια Διπλωματικά παιχνίδια που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες, ο κ. Τζογόπουλος, ανέφερε πως: «Η Κίνα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει λόγο να διαταράξει αυτές που έχει σφυρηλατήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με την Ουκρανία. Έχει επιλέξει την ουδετερότητα, τακτική που έχει επιδοκιμαστεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ασχολείται επισταμένως με τη δική της ασφάλεια και προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα τόσο από την εφαρμογή της αμερικανικής στρατηγικής πριν από την 24η Φεβρουαρίου στη γειτονιά της Ρωσίας όσο και από την εξέλιξη του πολέμου αυτή καθεαυτή, και την ταυτόχρονη απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση. Παρακολουθεί διακριτικά, την επέκταση του ΝΑΤΟ, το οποίο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί μοντέλο το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ασία είτε μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είτε με άλλους τρόπους και προσπαθεί να αντέξει στην τεράστια αμερικανική πίεση, δείχνοντας πως έχει την ισχύ να ξεπεράσει τις αντιξοότητες, να συνεργαστεί με τη Δύση παρά τις διαφορές τους και να ανιχνεύσει δυνατότητες σταθερότητας στο τρίποδο Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας, ώστε να ισορροπήσει το διεθνές σύστημα. Αυτό σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνει πως επικρατεί μια Παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία ήταν παρόμοια πριν τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο »
Ακούστε τον κ. Τζογόπουλο: