FT: Μέτρα κατά του Ισραήλ προτείνει η ΕΕ αν ο Νετανιάχου εμποδίσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους
Να εξετάσουν την επιβολή μέτρων σε βάρος του Ισραήλ σε περίπτωση που η κυβέρνηση Νετανιάχου εξακολουθήσει να απορρίπτει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους καλεί τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών – μελών της η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η διερεύνηση των «συνεπειών» που μπορεί να έχει για το Τελ Αβίβ η συνέχιση της άρνησης δημιουργίας κρατικής οντότητας για τους Παλαιστίνιους εντάσσεται στο πλαίσιο όξυνσης της πίεσης των Βρυξελλών προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, προκειμένου να πάψει να αποτελεί εμπόδιο σε οποιοδήποτε σχέδιο μακροπρόθεσμης ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή.
Αποτελεί δε απόρροια της διευρυνόμενης δυσαρέσκειας στους κόλπους των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ για το ασύλληπτο ανθρωπιστικό κόστος του ισοπεδωτικού πολέμου που διεξάγει το Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για τον φόβο εξάπλωσης της αστάθειας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Το έγγραφο
Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, το οποίο είδαν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες προτείνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να παρουσιάσουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εμπλοκή ή η μη εμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Το ειρηνευτικό σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους με αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Πρόκειται για τη λεγόμενη «λύση των δύο κρατών».
Η επιμονή Νετανιάχου
Όπως σημειώνουν οι FT, η πρόταση αυτή της ΕΕ έρχεται μετά από ένα Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του οποίου ο Νετανιάχου σκλήρυνε τη ρητορική του, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει «τον έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη [ποταμού]», περιοχή που περιλαμβάνει την πολιορκημένη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επανέλαβε τη θέση αυτή μετά από τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε συμβιβασμό.
Ακολούθησε, την Κυριακή, η οξεία αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε πως η άρνηση αποδοχής μιας λύσης δύο κρατών και η «άρνηση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην κρατική υπόσταση» είναι απαράδεκτες. «Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους», είπε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πώς θα μπορούσε να πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ;
Όπως σημειώνουν οι FT, αν και η επιρροή της ΕΕ στο Ισραήλ είναι σημαντικά ασθενέστερη από εκείνη των ΗΠΑ, το μπλοκ έχει συνάψει συμφωνία σύνδεσης που του παρέχει προνομιακά εμπορικά και επενδυτικά οφέλη, καθεστώς που έχει καταστήσει την ΕΕ τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ισραήλ.
«Προτείνουμε κάποιες ιδέες στα κράτη μέλη. Και μέρος αυτών των ιδεών είναι το πώς θα χρησιμοποιήσουμε την αιρεσιμότητά μας στο μέλλον για να δούμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα» για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφέροντας τα οφέλη που προσφέρει σήμερα η ΕΕ στο Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης.
Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η πρόταση αντανακλά την οργή πολλών από τα 27 μέλη του μπλοκ για την άρνηση του Ισραήλ να συμμετάσχει στο σχέδιο των δύο κρατών, αλλά προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης της ΕΕ θα είναι «προκαταρκτικές» και ότι οποιαδήποτε δράση θα ακολουθήσει στο μέλλον.
«Είναι δύσκολο να επιβληθείς στον Νετανιάχου», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος. «Αλλά μπορεί να μην είναι εδώ για πάντα», πρόσθεσε.
Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται αδιάκοπα.
Τι ζητά η ΕΕ για την Παλαιστίνη
Οι απαιτήσεις της ΕΕ που διατυπώνονται στο έγγραφο που είδαν οι FT περιλαμβάνουν «ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει δίπλα στο Ισραήλ, σε ειρήνη και ασφάλεια, με πλήρη εξομάλυνση και ουσιαστική ανάπτυξη της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας».
«Βασικό στοιχείο του ειρηνευτικού σχεδίου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας για το Ισραήλ και το μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης στην περιοχή», προστίθεται.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα προβλέπεται να συμμετάσχει και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατζ, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα. Σε διαφορετική διαδικασία την ίδια ημέρα, θα συμμετάσχουν ακόμα ο ΥΠΕΞ της παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μαλίκι, καθώς και εκπρόσωποι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ. © πηγή και φωτογραφία: in.gr