Φινλανδία : Η 34χρονη πρωθυπουργός προωθεί την 6ωρη εργασία τέσσερις φορές την εβδομάδα
Η 34χρονη Σάνα Μαρίν, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία της Φινλανδίας με πρόσφατες δηλώσεις της απέδειξε ότι εκτός από νέα και φρέσκια, έχει και πολύ… φρέσκιες ιδέες.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η 34χρονη Σάνα, που ηγείται του κεντροαριστερού συνασπισμού στο οποίο και τα πέντε κυβερνητικά κόμματα έχουν γυναίκες στην κορυφή, σκοπεύει να εντάξει στη χώρα της την εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πιο σημαντικό για την Σάνα Μαρίν, είναι ο χρόνος που θα πρέπει να εργάζονται οι Φινλανδοί καθώς σε δηλώσεις της ως Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, είχε πει: «Γιατί να μην είναι το επόμενο βήμα η εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα; Είναι οι οκτώ ώρες πραγματικά η απόλυτη αλήθεια; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι και άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για εμάς στην επαγγελματική ζωή».
Έτσι, θα μπορεί πλέον να εφαρμόσει όσα είχε εξαγγείλει προ των εκλογών. Άλλωστε, για την ίδια το γεγονός ότι είναι νέα και γυναίκα δεν παίζει μεγάλο ρόλο: «Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου. Σκέφτομαι περισσότερα τα κίνητρα που με έφεραν στην πολιτική», τονίζει η 34χρονη Πρωθυπουργός.
Στη Φινλανδία, η οκτάωρη εργασία ημερησίως επί πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι το συνηθισμένο στην επαγγελματική ζωή των ανθρώπων. Η αριστερή συμμαχία, με την οποία σχηματίστηκε ο συνασπισμός, ζήτησε να δοκιμαστεί η εξάωρη εργασία.
Το κάνουν όπως στη Σουηδία
Σημειώνεται ότι η εξάωρη εργασία ήδη εφαρμόζεται στη γειτονική της χώρα, τη Σουηδία.
Συγκεκριμένα στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, από το 2015 ο χρόνος εργασίας για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους αλλά και στα νοσοκομεία έχει μειωθεί σε έξι ώρες ενώ οι υπάλληλοι συνέχιζαν να λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους.
Τα αποτελέσματα δύο χρόνια αργότερα: Οι εργαζόμενοι ήταν πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί.
Επιπροσθέτως, εξοικονομήθηκαν χρήματα καθώς υπήρξαν λιγότεροι ασθενείς, λιγότερες συντάξεις αναπηρίας και λιγότεροι άνεργοι.