Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει την 18η Νοεμβρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση».
Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κακοποίησης και βίας των παιδιών που πλήττει αμέτρητα νεαρά άτομα παγκοσμίως.
Οι παραβιάσεις διαπερνούν όλα τα έθνη και τα κοινωνικά στρώματα, αποτελώντας σημαντική απειλή για την ευημερία των παιδιών, ιδίως των κοριτσιών.
Τα παιδιά, ιδίως τα κορίτσια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση και βία
Η αύξηση αυτών των φρικαλεοτήτων επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις εξακολουθούν να υφίστανται ως αποτέλεσμα διαφόρων παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού, των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών.
Η φτώχεια και οι διακρίσεις εκθέτουν τα παιδιά στην εκμετάλλευση και τη βία
Η ανεπαρκής δράση και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της εκμετάλλευσης των παιδιών, όπως η αύξηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και οι διακρίσεις εξακολουθούν να επιδεινώνουν τις καταστάσεις που εκθέτουν τα παιδιά στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την βία.
Τα παιδιά-θύματα και οι επιζώντες τέτοιων εγκλημάτων υφίστανται μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγεία και ανάπτυξή τους. Το τραύμα που βιώνουν αυτά τα παιδιά μπορεί να ισοδυναμεί ακόμη και με βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση. Πολλά θύματα και επιζώντες διστάζουν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους λόγω ντροπής, εμποδίζοντας την επιδίωξη δικαιοσύνης, αποκατάστασης και υποστήριξης.
Η εμπειρία της παιδικής κακοποίησης μπορεί να έχει δια βίου συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία και τη συνολική ευημερία των θυμάτων και των επιζώντων. Η αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της καταπολέμησης και την πρόληψη της διαιώνισης του κύκλου της κακοποίησης.
Γίνονται στόχος λόγω του φύλου τους, της εθνικότητάς τους και της ευαλωτότητάς τους
Έφηβες κακοποιούνται και βιάζονται σεξουαλικά από ένοπλους μαχητές στο Σουδάν σε ανησυχητικό αριθμό, με πολλές επιζώντες ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών.
Τα παιδιά αποτελούν μερικές από τις περιπτώσεις σεξουαλικής και έμφυλης βίας ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης σύγκρουσης, ενώ περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης καταγγέλλονται από γυναίκες και κορίτσια που έχουν διαφύγει από τη σύγκρουση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές.
Καθώς η σεξουαλική βία θεωρείται ότι είναι ανεξέλεγκτη, μόνο 88 περιπτώσεις βιασμών ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης έχουν εξακριβωθεί, δήλωσε η οργάνωση Save the Children.
Έχουν επίσης αναφερθεί απαγωγές κοριτσιών που κρατούνταν επί μέρες ενώ δέχονταν σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και ομαδικοί βιασμοί κοριτσιών και γυναικών.
Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον 42 καταγγελίες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και 46 στην περιοχή του Νταρφούρ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Σουδανική Μονάδα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, μια κυβερνητική μονάδα, ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πιθανότατα το 2% του συνόλου των περιπτώσεων – που σημαίνει ότι μόνο μέσα σε 11 εβδομάδες υπήρξαν πιθανόν 4.400 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ορισμένες επιζώντες φτάνουν σε γειτονικές χώρες έγκυες, ως αποτέλεσμα βιασμού. Έχουν επίσης αναφερθεί απαγωγές κοριτσιών που κρατούνταν επί μέρες ενώ δέχονταν σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και ομαδικοί βιασμοί κοριτσιών και γυναικών.
«Η σεξουαλική βία συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο τρομοκράτησης των γυναικών και των παιδιών στο Σουδάν. Γνωρίζουμε ότι οι επίσημοι αριθμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Παιδιά ηλικίας μόλις 12 ετών στοχοποιούνται για το φύλο τους, για την εθνικότητά τους, για την ευαλωτότητά τους», δήλωσε ο Arif Noor, επικεφαλής της Save the Children στο Σουδάν.
Ο εμφύλιος που οδήγησε στην παιδική εργασία και κακοποίηση
Χιλιάδες παιδιά στη Υεμένη κακοποιούνται σεξουαλικά και τραυματίζονται σοβαρά στους χώρους εργασίας.
Ο Omar (ψευδώνυμο), 15 ετών, θυμάται όταν ζούσε όντας άστεγος στους δρόμους της Hodeida, που βρίκσεται το κύριο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ψάχνοντας για κάποιον που θα μπορούσε να τον φιλοξενήσει μέχρι να εντοπίσει την οικογένειά του.
Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως εργαλείο τρομοκράτησης των γυναικών και των παιδιών
Μετά από δύο εβδομάδες που ζούσε μόνος του στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά, ο Ομάρ έγινε εύκολος στόχος για έναν εργοδότη στη Χοντέιντα, ο οποίος κυνηγούσε ευάλωτα παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους λόγω του μακροχρόνιου πολέμου στη χώρα.
Τον κακοποιούσε σεξουαλικά, τον έβαζε να πουλάει ναρκωτικά
Ο Ομάρ αναγκάστηκε να συναντηθεί με τον εργοδότη και τους φίλους του, οι οποίοι τον κακοποιούσαν σεξουαλικά σε τακτική βάση.
«Μου είπαν ότι αν δεν συμφωνούσα να συναντηθώ μαζί τους και προσπαθούσα να δραπετεύσω ή να το πω σε κανέναν, θα με σκότωναν», δήλωσε ο Ομάρ. «Με χτύπησε μια φορά όταν αρνήθηκα να κάνω σεξ με αυτόν και τους φίλους του».
Ο εργοδότης του πήγαινε τον Ομάρ στην αγορά σε καθημερινή βάση για να τον βοηθήσει στην πώληση του qat, ενός ελαφρώς ναρκωτικού φύλλου που είναι δημοφιλές στην Υεμένη. Ο εργοδότης του καθόταν δίπλα του και συναλλάσσονταν απευθείας με τους πελάτες. Αυτό γινόταν για να εμποδίσει τον Ομάρ να μετακινηθεί ή να μιλήσει σε κανέναν. © πηγή και φωτογραφία: in.gr