Εξαήμερη εργασία: Μοντέλο 4 ημερών σε ΕΕ, Αμερική και Ασία, στις 6 ημέρες η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 04/07/2024 07:06

Εξαήμερη εργασία: Μοντέλο 4 ημερών σε ΕΕ, Αμερική και Ασία, στις 6 ημέρες η Ελλάδα

Την ώρα που στην Ελλάδα άνοιξε ο δρόμος για την εξαήμερη εργασία, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία πραγματοποιούνται συνεχώς δοκιμές για τετραήμερη εργασία.

Στόχος από την πρακτική αυτή σε ΕΕ, Αμερική και Ασία είναι η διατήρηση -ή ακόμη και η αύξηση- της παραγωγικότητας, η προσέλκυση νέων και περισσότερων εργαζομένων και η επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας.

Όλα αυτά την ώρα που ήδη οι Έλληνες εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες ανά εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Με αφορμή την ανακοίνωση από τη διαφημιστική εταιρία Admine ότι προχωράει σε καινοτόμα πρακτική για τα Ελληνικά δεδομένα εφαρμόζοντας τετραήμερη εργασία πειραματικά για τον μήνα Ιούλιο, ο ΟΤ παρουσιάζει σήμερα μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων προσπαθειών σε άλλες χώρες.

«Οι πρώτοι»

Στη Γαλλία το 2024 ξεκίνησε το πρώτο εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, σε συνεργασία με το Emlyon Business School και τις αιτήσεις να λήγουν στις 31 Ιουλίου 2024. Αυτή η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από το «4 Day Week Global», στοχεύει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, επιτρέποντας σε 50 εταιρείες να υιοθετήσουν εβδομάδα με λιγότερες ημέρες απασχόλησης χωρίς περικοπές στους μισθούς.

Το Βέλγιο έχει γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομοθέτησε το δικαίωμα να αποφασίζει κανείς να εργάζεται για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται λιγότερες ώρες, αλλά ότι θα δουλεύουν όλες τις προβλεπόμενες ώρες μέσα σε μια εβδομάδα μέσα σε λιγότερες ημέρες. Ουσιαστικά αντί να δουλεύουν πέντε ημέρες από οκτώ ώρες κάθε ημέρα θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις μέρες από δέκα ώρες κάθε ημέρα με την ίδια αμοιβή.

Δοκιμές

Στη Γερμανία από τις αρχές Φεβρουαρίου και για έξι μήνες 45 εταιρείες ξεκίνησαν πρωτοβουλία να δοκιμάσουν την τετραήμερη εργασία για τους εργαζομένους τους. Τα αποτελέσματα αναμένονται να παρουσιαστούν σύντομα με έρευνα της εταιρείας Forsa να δείχνει ότι το 71% των εργαζομένων στη χώρα θα ήθελα να έχει την επιλογή να εργάζεται τετραήμερο αντί για πενθήμερο.

Στην Πορτογαλία δεκάδες εταιρείες προχώρησαν σε ανάλογο πείραμα σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση «4 Day Week Global».

Στη χώρα το 72% των εργαζομένων θεωρείται ότι δουλεύουν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι εκεί απασχολούνται κάθε εβδομάδα 37,7 ώρες σύμφωνα με την Eurostat, και βρίσκονται κοντά στην κορυφή της σχετικής λίστας στην οποία πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα με 39,8 ώρες την εβδομάδα. Οι εταιρείες προσέφεραν το 100% των αποδοχών για εργασία το 80% του χρόνου και παραγωγικότητα τουλάχιστον 100%, σύμφωνα με στοιχεία του Euronews.

Στη Βρετανία περισσότερες από 60 εταιρείες και 3.300 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε τέτοια δοκιμή διάρκειας έξι μηνών χαρακτηρίζοντας το πείραμα αυτό ως ιδιαίτερα πετυχημένο. Η κίνηση έγινε με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ, της «4 Day Week Global», της «4 Day Week UK Campaign» και της ομάδας σκέψης Autonomy. Πάνω από το 90% των εταιρειών που έλαβαν μέρος αποφάσισαν να διατηρήσουν την τετραήμερη εργασία βλέποντας ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Στην Ιρλανδία, αν και η χώρα δεν έχει υιοθετήσει επίσημα τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, πολλές εταιρείες συμμετείχαν σε πιλοτικό πρόγραμμα 6 μηνών μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2022. Συμμετείχαν 17 εταιρείες το οποίο παρακολουθούσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το University College του Δουβλίνου.

Αύξηση εσόδων

Στο διάστημα αυτό οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στη δοκιμή παρουσίασαν αύξηση εσόδων περίπου 8%. Σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το προηγούμενο έτος, τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης. Υπήρξε θετική τάση στο ποσοστό προσλήψεων και ελαφρά μείωση των απουσιών και των παραιτήσεων.

Στις ΗΠΑ παραδοσιακά εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εργασίας. Αν και η τετραήμερη εργασία δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα επίσημα, γίνονται έρευνες για να καθοριστεί εάν αυτή είναι μια εφικτή επιλογή. Η οργάνωση «4 Day Week Global» παρουσίασε πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εβδομάδας εργασίας σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι και 35 εταιρείες σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων κατά 8%. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 37,55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό προσλήψεων αυξήθηκε ενώ οι απουσίες και οι παραιτήσεις μειώθηκαν ελαφρά σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο που παρακολουθεί την εφαρμογή μοντέλων τετραήμερης εργασίας, τον 4dayweek.io.

Στην Αυστραλία που έγινε ανάλογο πείραμα τετραήμερης εργασίας, το 96% ήθελε να συνεχιστεί το καθεστώς αυτό. Πάνω από το ήμισυ (54%) ανέφεραν αύξηση στην παραγωγικότητά τους σε σύγκριση με καλύτερο επίπεδο ζωής σύμφωνα με τον ιστότοπο 4dayweek.io. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (96%) μείωσαν τον χρόνο εργασίας τους, με το 88% να παίρνει μια πλήρη επιπλέον ημέρα άδεια την εβδομάδα.

Ευεξία για τους εργαζόμενους

Στην Ιαπωνία αν και η χώρα είναι γνωστή για την πολύ εντατική εργασιακή κουλτούρα, πρόσφατα η κυβέρνηση κυκλοφόρησε νέες κατευθυντήριες γραμμές ενθαρρύνοντας τους εργοδότες να προχωρήσουν σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας έχει προταθεί στο παρελθόν και εφαρμόστηκε από ορισμένες εταιρείες. Ωστόσο, η πανδημία του Covid-19 και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα ώθησαν την κυβέρνηση να την προωθήσει ως κατευθυντήρια γραμμή σε εθνικό επίπεδο.

Ο στόχος της κατευθυντήριας γραμμής για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι να υποστηρίξει την ευεξία των εργαζομένων, να αυξήσει τον οικογενειακό χρόνο και την κοινωνική ζωή και να βοηθήσει με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook